POLITICIENII ROMANI
Constitutia garanteaza libertatea exprimarii

Inca sunt un naiv

 

INTERVIU: Antonescu – PNL are 25%, vrea dublarea numarului de presedinti de CJ si primari din resedinte

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, intr-un interviu pentru MEDIAFAX, ca PNL are in acest moment un scor de 25% si poate sa-si propuna in mod realist performanta de a-si dubla numarul actual de alesi in functii de presedinte de CJ si primar de resedinta de judet.

Reporter: Va propun sa ne indreptam spre zona economica. Presedintele Traian Basescu spune ca ne felicitam ca am luat masurile anticriza cu un an inainte, desi nimeni nu recunoaste. USL are o evaluare a acestei perioade de un an?

Crin Antonescu : Noi am facut aceasta evaluare sintetic atunci cand ne-am lansat programul economic. Cred ca este cel maiprost an din 20 de ani de dupa 1989 pe care ii tot evaluam si monitorizam – un an in care Romania nu a fost guvernata in sensul unor masuri responsabile in acest domeniu, ci a fost pur si simplu jefuita de o clica in frunte cu guvernul PDL. De cate ori iesim noi din criza si cum e domnul Basescu autosatisfacut de propriile sale reforme – asta e o chestiune deja care devine caraghioasa in contextul in care toti guvernantii responsabili din Europa sunt mai ingrijorati ca oricand. Singurul om fericit – sunt doi oameni fericiti in Europa – domnul Basescu si, in consecinta, domnul Boc. Ei sunt fericiti ca au depasit criza. Ei sunt in crestere. Pentru ei se anunta vremuri foarte bune in vreme ce in toata Europa lumea serioasa e din ce in ce mai ingrijorata. Eu imi mai aduc aminte caam mai pomenit o asemenea distanta intre conducatori ai Romaniei si realitate prin 1989. In 1989 toate tarile socialiste din jur aveau transformari pasnice dar spectaculoase de putere: cadeau guverne, comunistii se retrageau, deschideau portile, toata lumea vorbea despre o mare schimbare, numai Nicolae Ceausescu in Romania vorbea despre triumful socialismului si despre faptul ca Romania e de neabatut pe calea ei si e foarte bine. Stim cum s-a terminat, speram ca acum sa se termine pasnic, dar la fel, in sensul caderii, plecarii definitive de la putere a unor oameni care nu mai au contact cu realitatea.

[FMP] http://www.politicienii.ro/wp-content/uploads/2011/07/crin_antonescu-mediafax.flv [/FMP]

Reporter: In perspectiva in care USL va veni la guvernare, veti plati, veti achita datoriile pe care actuala guvernare le-a contractat?

Crin Antonescu : Aici e de impartit, sa spunem asa. Exista datorii ale statului roman pe care nu poti sa nu le platesti pentru ca te autoexcluzi din comunitatea internationala, si nu se pune aceasta problema. Exista tipuri de datorii pe care, iata, de pilda, pe la Ministerul Dezvoltarii, pe la ministerul doamnei respective, actualii guvernanti le contracteaza – cele patru miliarde apropo de licitatii pe care le fac ei acuma cu prieteniisi le plateste guvernul urmator – despre care si eu si Victor Ponta am anuntat foarte clar ca plata acestor datorii, a acestor angajamente, se va face sub rezerva unui audit extrem de serios si ca acolo unde lucrurile nu vor fi foarte clare si foarte corecte clientii de azi ai doamnei Udrea vor ramane fara bani.

Reporter : Ati propus la un moment dat o comisie tripartita intre putere, opozitie si BNR. Care ar fi rolul guvernatorului in aceasta structura propusa de USL? Ati avut in vedere la momentul respectiv o implicare politica a lui Mugur Isarescu, eventual ca premier technocrat?

Crin Antonescu : Nu. Noi am fost la Cotroceni si am facut niste propuneri la Cotroceni tocmai pentru ca noi vorbim de vreo doua luni de o noua criza care vine, o criza care s-ar putea sa fie pentru Romania mai grea decat cea din 2008-2009. As remarca in treacat faptul ca in vreme ce noi de doua luni si mai bine vorbim despre aceste lucruri, punem in discutie programe economice pentru a putea sa gasim ca tara solutii pentru ceea ce vine, domnul Boc si guvernantii si presedintele care conduce in fapt Guvernul nu vorbesc decat de ce bine o duce Romania si cum a depasit ea crizasi desigur vorbesc despre cat de urati si neatenti suntem eu si Victor Ponta.

Ne-am dus la Cotroceni constienti de faptul ca vin vremuri grele sau ca exista un risc serios sa vina o criza adevarata care saafecteze Romania din afara de aceasta data si am considerat si consideram ca in fata unui asemena pericol trebuie sa existe un minimum de consens si de solidaritate intre fortele politice indiferent de tensiunile noastre interne. I-am facut propunea aceasta in speta cu comitetul tripartit presedintelui intr-un scop foarte simplu: e nevoie de masuri sau va fi nevoie de masuri importante foarte dificil de luat, am aratat disponibilitate ca si opozitia, daca e vorba de masuri necesare, nu aberante, sa le accepte si sa nu exploateze populist dificultatea celor care se afla la Guvern si de asemenea sa avem si Banca drept partener, din doua motive: pentru ca politicile economice si de criza sunt conjugate cu politicile monetare, si BNR are, conform statului ei, un statut important, doi – pentru ca Banca, indiferent ca noi suntem uneori de acord, alteori mai putin cu politicile ei, Banca Nationala este totusi una din institutiile care se bucura in mai mare masura decat Guvernul sau partidele politice de increderea romanilor.

Ori, ceea ce nu voia sa inteleaga Basescu si nu poate sainteleaga Boc este ca nu poti conduce o tara in criza daca nu ai minimum de incredere. Si atunci prezenta intr-un asemenea conclav care sa gireze masurile guvernamentale si a Bancii Nationale ar fi fost binevenita. Mai departe n-am emis noi ipoteze cu Isarescu prim-ministru si nu l-am vizat pe domnul Isarescu personal in vreun fel, ci doar institutional.

Reporter: Se pare ca Dinu Patriciu ar intentiona sa creeze un “grup anti-Antonescu” in PNL, condus de Teodor Melescanu, din care sa faca parte Chiliman, Moisescu, Orban, Stroe, Vosganian.

Crin Antonescu: Atat?

Reporter: Aveti si dumneavoastra aceste informatii?

Crin Antonescu: Eu nu vreau sa jignesc pe nimeni, dar nu tot ce citesc in “Evenimentul Zilei” pot lua drept informatii. Exista si compuneri cu tema si, apropo de grupul acesta la care ar lucra Dinu Patriciu, consider ca acest articol sau aceste articole aparute acolo se incadreaza la a doua categorie. Nu cred ca Dinu Patriciu este atat de nerealist incat sa nu inteleaga ca nu se poate face in acest moment asa ceva in PNL. Nu cred ca Dinu Patriciu se ocupa cu asa ceva si, in orice caz, cel putin cateva din numele enumerate acolo in calitate de participanti la acest grup – prezenta lor acolo e aproape comica. Asta este iarasi ca si in cazul profetiilor domnului Lazaroiu – o formula de wishfull thinking, de a pune in pagina ceea ce isi doresc cei de la putere si, sigur, o incercare pana la urma destul de stangace de a crea putina tensiune in tabara opozitiei: ca e vorba de tensiuni intre noi si PSD, ca n-o sa mai sustina PSD in 2014 sau in 2059 nu stiu pe cine la Presedintie, in interiorul PNL, ca se face un grup impreuna cu Melescanu si asa mai departe. Deci, nu pot sa iau in serios aceste lucruri, pentru ca nu sunt de luat in serios.

Reporter: Cum puteti descrie in acest moment relatiile dintre dumneavoastra si domnul Patriciu?

Crin Antonescu: Prima chestiune este daca vreau sa le descriu, nu daca pot sa le descriu, si consider ca nu este relevant pentru interesul public sa descriu relatiile dintre mine si o persoana privata. Pot sa va spun insa ca nu e nimic spectaculos in aceasta privinta.

Reporter: Asta deschide cealalta intrebare.

Crin Antonescu: Ia sa vedem.

Reporter: Domnul Patriciu este cel care a recomandat-o pe sotia dumneavoastra in 2008 pentru un job de 90.000 de euro pe an, iar contractul este inca in derulare. Cum se impacaaceste lucruri, adica relatiile dumneavoastra cu Dinu Patriciu, care cel putin pareau a fi tensionate, si acest contract inca in derulare?

Crin Antonescu: Colaborarea sotiei mele cu Dinu Patriciu sau recomandarile lui Dinu Patriciu pentru sotia mea nu au nicio legatura cu raporturile dintre mine si Dinu Patriciu. Sotia mea este o persoana care, atat din punct de vedere politic, cat si din punct de vedere al consultantei si altor activitati pe care le-a desfasurat, a facut-o intotdeauna pe picioarele ei, si nu in calitate de sotia mea. Eu, ca sa spun asa, in momentul in care m-am casatorit cu sotia mea, ea era si deputat european, ea era si consultant la aceasta firma sau avusese activitati in diferite zone care nu depindeau de mine si pe care, ma rog, nici nu le cunosteam. Ca atare, acest aspect care, repet, nu e vreunul de pus in zona favorurilor, ci este pur si simplu o relatie de business sau de consultanta este o chestiune intre sotia mea si, intr-o anumitamasura, Dinu Patricu sau o firma de-a sa si care nu are nicio legatura cu raporturile dintre mine si Dinu Patriciu.

Reporter: In ultima declaratie de avere figureaza bijuterii de aur cu diamante in valoare de 18.000 de euro, evident, ale sotiei.

Crin Antonescu: Slabut… (rade – n.r.)

Reporter: Nu e o suma prea mare pentru aceastaperioada de criza?

Crin Antonescu: Nu inteleg cum faceti dumneavoastratarifele. Si oricum nu inteleg de ce ma intrebati pe mine. Eu vaasigur ca nu port nicio bijuterie, nici la vedere, nici in zone intime. Verigheta este singura mea bijuterie. Intrebati-o pe sotia mea si daca sunt scumpe sau ieftine si daca au legatura cu criza sau nu. Eu chiar nu vad nici in acest caz de ce eu si de ce interes pentru publicul larg. Fiecare face ce vrea cu banii pe care el ii castiga in mod legal si singura problema este daca a castigat niste bani necinstiti sau nu, nu ce-si cumpara, daca e scump sau prea scump. In paranteza fie spus, bijuterii cu diamante de 18.000 de euro mie mi se pare scump. Din stiinta mea, diamantele sunt scumpe. Dar acuma chiar am intrat in zona glumei si va spun foarte clar: nu sunt, nici nu ma pricep si nu sunt nici administratorul averii sotiie mele. Chiar sunt lucruri pe care, daca sunteti pasionati de diamante sau de sotia mea, sa le discutati impreuna cu dansa.

Reporter: Cum apreciati situatia actuala a ministrului Mediului, Laszlo Borbely? Considerati ca e vorba de niste presiuni ale institutiilor statului referitoare la pozitia UDMR fata de reoganizare?

Crin Antonescu: Eu nu o sa spun ce cred eu in legaturacu acest lucru, pentru ca eu am mai spus-o, au spus-o si alti lideri ai opozitiei. De ce s-o spun eu? Iata ca o spune domnul Lakatos, fruntas al UDMR, care spune foarte clar. Iata ca sunt analisti politici nu foarte prieteni cu opozitia, ba chiar fosti adminiratori ai domnului Basescu care vorbesc si carora li se pare absolut evident ca institutii de tip DNA s-au transformat intr-un fel de pian la care canta domnul Basescu la manie. Eu nu spun nimic. Nu stiu. Spuneti dumneavoastra. Iar in ce priveste situatia domnului Borbely, ii doresc sanatate si succes. Am mai spus-o, nu e nicio ironie, domnul Borbely Laszlo, pe cat il stiu si din guvernari in care am fost colegi, este unul din foarte putinii ministri competenti in aceasta echipa. Mai departe, iar nu stiu. E o problema a coalitiei de guvernare.

Reporter: Ambasadorii SUA si Frantei au facut o serie de declaratii referitoare la coruptia din Romania. Cum vedeti aceste declaratii in raport cu puterea actuala?

Crin Antonescu: Eu sunt un pasionat de contradictii. Imi sar in ochi. Au dreptate. Dar stau si ma intreb ce crede excelenta sa ambasadorul Frantei atunci cand face aceste declaratii despre fenomenul coruptiei in Romania la o saptamana dupa ce procurorul general al Romaniei, cel care totusi se ocupa intr-un anumit fel de combaterea coruptiei – nu se ocupa mama mea, se ocupa procurorul general al Romaniei – a fost decorat de catre Republica Francezapentru performante care nu-s sportive, cred, ci profesionale, ca procuror general.

Eu cred ca sunt semnale politice tarzii, tardive si slabe, din partea unor administratii, cea americana, cea franceza, care au cautionat nepermis de mult si fara argumente regimul abuziv al lui Traian Basescu si care inteleg in sfarsit, foarte greu si foarte tarziu, ca si lupta anticoruptie si tema reformei au fost teme pur demagogice la presedintele Romaniei, care de fapt este pana la urmapatronul sistemului de coruptie din Romania si care in niciun caz nu poate fi numit reformist.

Dar e o problema intre acesti reprezentanti pe care ii respect nespus ai celor doua administratii si propriile lor evaluari anterioare si propria lor neintelegere a situatiei din Romania. Mabucur in fine ca si ambasadorul SUA si ambasadorul Fratei au inteles ca lupta pentru combaterea coruptiei in Romania nu constain condamnarea mai rapida sau mai greoaie a lui Adrian Nastase, pentru ca noi ani de zile am auzit ca pana nu e condamnat Adrian Nastase noi avem coruptie in Romania. Am fost acuzati ca blocam in Parlament – nu am niciun fel de idee si nici nu ma intereseazacontinutul dosarului Adrian Nastase – tot ce stiu este ca el este in justitie, ca nu noi blocam justitia, ca e un senator al opozitiei care e de un an in puscarie fara sa fie condamnat de care nu mai stim nimic si deci noi nu blocam justitia si ca sunt oameni cu mari probleme care sunt parlamentari ai PDL si carora nu li se ridica imunitatea si care nu sunt in justitie si ca a inflorit coruptia in Romania la ani buni dupa ce presedintele Basescu are in mana toate instrumentele. In rest, mult succes in criza si americanilor, si francezilor care sunt partenerii privilegiati, intr-adevar, pentru noi si vor fi si in vremea guvernarii USL.

Reporter: Referitor la aceasta perioada de vara, ce faceti in vacanta parlamentara si ce faceti in concediu?

Crin Antonescu: In vacanta parlamentara avem activitati politice si se anunta o vara destul de incarcata din punctul asta de vedere. In ce priveste opozitia, in afara de a fi cu ochii pe ce vraji mai face prietenul nostru de la Cotroceni in timpul verii, avem, repet, de construit faza a doua a acestui demers care este USL – desemnarea candidatilor. Suntem chiar intrati in linie dreapta pe acest proces si dupa aceea, sigur, pregatirea alegerilor locale, odata acesti candidati desemnati. Sigur, pregatirea alegerilor inseamna cu totul altceva, desemnarea candidatilor pentru pozitiile comune nu inseamna decat primul pas.

Concediul – atat cat va fi el – e unul simplu, la mare, in Turcia, ca e bine pentru copii.

Reporter: Cat are PNL, de fapt, in sondajele de opinie? Care e cota PNL in cadrul USL?

Crin Antonescu: Cota PNL in cadrul USL este 50%, cota ACD – PNL plus PC.

Reporter: Nu, in sondajele de opinie.

Crin Antonescu: In sondajele de opinie vreau sa mai precizam o data foarte repede si foarte simplu ca sondajele despre care s-a vorbit in ultimele zile sunt sondaje facute la nivelul fiecarui judet, in care nu putem sa confundam cifrele care vin in dreptul unor candidati ai partidelor cu scorul politic general si mai cu seama la nivel national al partidelor respective. Eu, cand am vorbit de 55-60%, am facut o estimare in legatura cu scorul USL la nivel politic national, punand la socoteala si alte sondaje sau in primul rand alte sondaje care au fost facute pe esantion national, cu intrebare pur politica, dar care se potrivesc cumva si cu media care ar iesi din aceste sondaje facute pe judete, pe cea mai mare parte din judete.

In ce priveste PNL, eu cred ca scorul sau este undeva in jurul lui 25%, dar, repet, asta este o aproximare care vine din sondajele care s-au facut pe nivel politic, pentru ca, altfel, daca vorbim de cele mai recente sondaje, sunt judete in care PNL are 40 si ceva la suta pentru ca e un candidat foarte puternic sa zicem Stavarache la Bacau, care trage partidul. Sunt judete, sigur, cu scorul mult mai slab, pentru ca nu au un candidat puternic la primarie sau la Consiliul Judetean si scorul altor formatiuni este pontentat de catre candidatul respectiv.

Reporter: Ce faceti in judetele in care raportul dintre PSD si PNL este destul de mare de 2-1 sa spunem, de 3-1, de 4-1?

Crin Antonescu: In judetele in care candidatii si implicit scorul politic al unui partid este net mai puternic decat al celuilalt, candidatii or sa apartina partidului puternic, pentru ca ei, candidatii, sunt puternici. Si as putea sa va dau si exemple, dar n-as dori sa vorbim, pentru ca noi nu am negociat, n-am desemnat inca pe nimeni, desi ne este clar si ne era clar de la inceput ca exista judete unde si PSD, unde si PNL au candidati, mai ales unii dintre cei aflati in functii, care sunt foarte puternici si care vor fi reinvestiti.

Reporter: Acest principiu merge de sus panajos, adica paritatea este respectata daca se intampla ce ati spus?

Crin Antonescu: Paritatea se respecta si, cum am spus de la bun inceput, noi vom combina aceasta obligatie, acest angajament al paritatii care este stipulat – 20, 20, 21, 20 – in documentele constitutive ale Uniunii, cu umplerea acestei grile in functie de aceste sondaje locale. Cu alte cuvinte, ele ne ajuta sa stim care 20 de PSD-isti si care 20 de liberali sau conservatori.

Reporter: In urma acestor sondaje de opinie protocolul USL ramane batut in cuie sau poate fi ajustat, modificat?

Crin Antonescu: Protocolul USL este un document serios pentru ca este o alianta serioasa si nu se ajusteaza sau se modifica dupa sondaje de opinie. Cu atat mai mult cu cat sondajele de opinie – mai avem putin si le terminam – confirma pana la urmaaceasta structura, chiar daca PSD porneste de la 16, 17 presedintii de Consilii Judetene detinute in prezent si chiar daca, probabil, din cele 21 care-i revin, el va reusi sa castige mai multe decat va reusi sa castige PNL, care porneste de la cinci titulari in acest moment.

Reporter: Aveti o serie de situatii deosebite la Bacau, Ilfov, Valcea, ca sa dau cateva exemple. Cum rezolvati acolo unde presedintii filialelor locale nu se inteleg in ce priveste nominalizarea candidatilor?

Crin Antonescu: Prin decizie politica bazata pe criteriile rezonabile, rationale, obiective care intra in aceastadecizie. Cu alte cuvinte, aceste criterii sunt: situatia candidatilor, deci cine are candidatul mai bine plasat, numarul de primari pe care-l detine fiecare partid in acest moment, criteriu important pentru alegerea Consiliului Judetean si, sigur, necesitatile de echilibru la nivel national. Toate cele trei cazuri pe care le-ati dat sunt cazuri fericite, pentru ca sunt organizatii puternice, si ale noastre, si ale PSD, si asta conteaza si comportaun aspect de competitie, pentru ca sunt candidati puternici propusi de ambele formatiuni. Pana la urma, noi avem obligatia ca lideri politici sa vedem interesul general, interesul public, interesul acestei constructii politice care este Uniunea Social Liberala,interes care trebuie sa prevaleze interesului firesc individual de competitie. Este loc pentru toata lumea. Nu este loc pentru toti in calitatea de presedinte al Consiliului Judetean sau in calitate de primar, dar un om politic valoros, un om politic apreciat de public poate si cu siguranta isi va gasi un rol in aceasta distributie care este complexa si ampla.

Reporter: Sa inteleg ca aceasta decizie va fi impusa de la centru si va prevala asupra intentiilor celor din plan local?

Crin Antonescu: Este o decizie care, in conformitate cu protocolul, cu documentul constitutiv al Uniunii, trebuie luata de la centru, ca n-are de unde fi luata din alta parte. Trebuie saexiste un for care decide in momentul in care exista asemenea cazuri in care si unii si altii revendica aceasta candidaturacomuna. Daca e comuna, sigur ca o s-o decida centrul, tinand cont, nu arbitrar, tinand cont de niste argumente pe care le vom etala si le vom explica colegilor nostri din organizatia respectiva.

Reporter: Puteti sa ne dati cateva exemple de judete sau zone in care USL sta prost in sondaje si sa ne spuneti ce faceti acolo?

Crin Antonescu: Depinde ce inseamna prost. USL nu staprost nicaieri in sondaje. pentru ca in momentul in care, asa cum exista judete…

Reporter: Care sunt judetele codase, atunci?

Crin Antonescu: Pai judetele codase au undeva spre, la 50%. Asta nu e un scor prost, dar in raport cu judete in care depasim 60 sau chiar 70 sigur ca sunt… Exista cateva zone unde acest scor este scazut, de asta spun ca nu e vorba de un scor politic curat, este scazut din cauza existentei unor candidati, unor titulari de functii – presedintele de Consiliu Judetean sau mai ales primar – al Partidului Democrat. Exista inca astfel de candidati puternici, oameni in functie, primari, de pilda, sau primari in special ai Partidului Democrat care sunt inca puternici, par a avea sustinere, si atunci si scorul PD e urcat de ei si, implicit, scorul USL – scazut. Dar prost pot sa spun ca, sub aspteptari, stam in anumite locuri, dar n-am sa le nominalizam acuma, ca sa nu-i intristez si mai tare.

Reporter: Aveti un calcul estimativ – cate Consilii Judetene si cate primarii resedinta de judete ar putea castiga PNL?

Crin Antonescu: Sigur ca noi am dori sa castigam 20 din 20. Nu se va intampla asta. Cred insa ca PNL poate sa-si propuna in mod realist performanta de a-si dubla numarul actual de alesi in acest tip de functii: presedinte de consilii judetene, primar de resedinta de judet.

Reporter: Va asumati aceasta idee, aceastapropunere?

Crin Antonescu: In ce sens? Eu va spun care cred eu caeste in acest moment un obiectiv realist si un obiectiv care cred ca ar marca un salt de forta al PNL de la alegerile locale din 2008 in prezent. Acum exact ce se va intampla vom vedea, sigur ca toti ne asumam ideea de a castiga cat mai mult.

Reporter: Care sau cate sunt sectoarele la care PNL va avea candidati in Bucuresti?

Crin Antonescu: Asta este un subiect de negociere separat, un subiect de discutie separat, Bucurestiul va fi lasat la urma pentru ca aici – vom face sigur si aici sondaje, s-au mai facut, se vor mai face – trebuie sa corelam discutia despre candidatii pe sectoare cu discutia despre candidatul la Primaria Generala. Candidatul la Primaria Generala trebuie sa fie comun -asta am convenit. Candidatii la sectoare pot fi comuni sau pot fi separati. Eu cred ca e foarte posibil sa ajungem la candidaturi comune si pe sectoare si probabil ca si aici in functie de sondaje va fi o distributie care pana la urma poate fi 3-3 poate fi 4-2. Cam pe acolo ne-am putea…

Reporter: Va intreb pentru ca domnul Ponta spunea ca PSD va avea candidatul lui in trei sectoare. Asta implicaca si PNL va avea alte trei sectoare.

Crin Antonescu: Probabil domnul Ponta a plecat de la proiectarea la nivelul municipiului Bucuresti a ideii paritatii si atunci, sigur, avand sase sectoare – 3 la 3. Este foarte posibil. O sa vedem exact in momentul in care facem analizele pe persoanele respective.

Reporter: Mai aveti un protocol – cel care implica ACD. Vroiam sa va intreb daca si PC va avea un candidat la o primarie de sector.

Crin Antonescu: Daca ma intrebati de sectoare, PC are un primar in functie, la sectorul 4.

Reporter: E posibil ca Popescu Piedone saramana candidat al PC?

Crin Antonescu: Este foarte posibil, deoarece, panaacum, cel putin din toate sondajele, nu doar ale noastre, Piedone este un primar care sta foarte bine, care are in continuare sustinere.

Reporter: Legat tot de PC, la Consiliile Judetene sau primariile resedinte de judet PC va avea un candidat?

Crin Antonescu: Eu cred ca da. Si iarasi este in functie de oamenii pe care i-am bagat in sondaj. Exista judete, existamunicipii unde si PC are candidati redutabili, cu sanse reale.

Reporter: Cate? Unul, doua, e vorba de primarii, de Consilii Judetene?

Crin Antonescu: Nu avem in acest moment de dat exact cifre. Va spun insa ca si PC va avea candidati, dupa cum e si normal. E un partener al aliantei si acolo unde are niste oameni cusanse e normal sa ii sustinem pentru ca sunt partenerii nostrii, sunt parte a aliantei.

Reporter: Revenim la Bucuresti. Existaposibilitatea ca si Andrei Chiliman sa aiba soarta lui Vanghelie, respectiv debarcarea de la conducerea PNL Bucuresti?

Crin Antonescu: Domnule draga, eu cred, nu sunt primul, ca fiecare om este unic si fiecare dintre noi are soarta lui. Nu putem sa discutam acuma ca Vanghelie are soarta lui Chiliman, nici nu vad o astfel de asociere. Am citit comentarii in presa care au facut astfel de trimiteri. Nu vad de unde s-a plecat sau de la ce element, nu a existat niciodata o discutie in PNL in legatura cu Andrei Chiliman de tipul celor care au existat in PSD sau exista in legatura cu domnul Vanghelie. Nu e niciun fel de legatura si din punctul meu de vedere nicio asemanare.

Reporter: Ati accepta ca Sorin Oprescu sa aibaun numar de consilieri in CGMB in schimbul eventualei sale candidaturi din partea USL la Primaria Capitalei?

Crin Antonescu: Nu, pentru ca noi nu cumparam candidatura lui Sorin Oprescu, nici Sorin Oprescu nu cumpara ceva de la noi. Daca discutam despre o ipoteza plauzibila si, din punctul meu de vedere, si de dorit, si anume o candidatura a lui Sorin Oprescu sustinut de USL, impreuna cu USL, atunci nu putem discuta decat de Sorin Oprescu candidat la Primaria Generala,candidat comun al USL, si de o lista de Consiliu General pe care partidele din USL o alcatuiesc fara niciun fel de ingerinta a altcuiva. Asta cred ca este absolut normal.

Dar cum o asemenea ipoteza depinde de discutia intre partidele noastre si Sorin Oprescu in legatura cu proiecte de amploare, in legatura cu obiectivele viitorului sau mandat, sigur ca in functie de asta ne vom cauta si noi oamenii care sa fie capabili sa sustinaproiectele asupra carora eventual vom conveni cu primarul general. Dar ideea pe care am si vazut-o data ca sigura de catre niste confrati ai dumneavoastra, nu ai mei, cum ca am aranjat eu si Ponta cu Oprescu sa aiba el cinci consilieri dintr-o parte, cinci din alta, e un neadevar total. Nici Sorin Oprescu n-a cerut vreodataasa ceva, nici noua nu ne-a dat prin cap asa ceva si evident ca n-a avut niciodata o discutie in acest sens.

Reporter: In aceasta ipoteza, Sorin Oprescu ar ramane independent, deci l-ati sustine ca independent sau ar trebui sa intre in randurile USL?

Crin Antonescu: Sorin Oprescu poate sa ramanaindependent. Noi nu dorim sa-l inscriem cu forta in vreunul din partidele noastre, dar in momentul in care ar fi candidat fie si independent al USL si sprijinit de USL evident ca este o asumare politica de alt ordin, care se face impreuna cu USL.

Reporter: Prezidentiabilul Sorin Oprescu. Ce vaspune aceasta idee?

Crin Antonescu: E o idee care vad ca framanta foarte mult actuala putere. Din punctul meu de vedere, nici Sorin Oprescu, nici Crin Antonescu, nici oricine altcineva, ca prezidentiabili, nu sunt decat ipoteze pentru cei care fac sondaje de opinie. Noi nu avem aceasta urgenta. Nu stiu daca e intr-un fel sau nu de actualitate o asemenea chestiune pentru Sorin Oprescu. Ea este deocamdata pentru domnul Lazaroiu si este aproape comic ca oamenii din jurul Cotrocenilor nu mai au nicio varianta proprie si incep sapropuna ca posibili prezidentiabili, sigur, pe oricine numai Antonescu nu, dintre fostii dusmani. E posibil sa asistam maine, poimaine la ipoteza lansata de Lazaroiu cu Patriciu prezidentiabil, cu stiu ce alti baieti rai care s-au facut baieti buni, sau sunt considerati ca atare de catre Cotroceni. Dar n-are niciun rost sadiscutam despre astfel de caraghioslacuri. In acelasi interviu sau in aceeasi declaratie, Sebastian Lazaroiu spune ca Oprescu poate fi batut de Prigoana sau de Piedone la Bucuresti si trei fraze mai incolo spune ca este imparabil la Presedintia Romaniei. Asta e logica sociologilor angajati si am discutat despre asta suficient. Nu avem aceasta problema.

Competitia pentru Presedintia Romaniei nu are legatura cu competitia pentru Primaria Generala a Capitalei. Competitia pentru Presedintia Romaniei este deschisa. USL, eu, Crin Antonescu, nu avem niciun fel de prejudecata sau niciun fel de tocmeala pe sub masa in acest sens si cine crede ca ma nelinisteste pe mine sau pe cei din PNL vehiculand astfel de ipoteze pierde timpul.

 Sursa: MEDIAFAX

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

RO: Folosim "cookie" pentru ca Uniunea Europeana isi manifesta prostia prin orice mijloace. Oricum, noi credem in libertatea internetului, utilizarea sa responsabila si din acest motiv nu simtim nevoia sa enervam inutil oamenii. Pentru viitor, la urmatoarele alegeri Euro-Parlamentare, va recomandam sa ganditi mult mai mult cu propriul vostru cap. Utilizam cookie-uri pentru a fi siguri ca va oferim cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă continuați să utilizați acest site vom presupune că sunteți mulțumit de acesta situatie.
Pentru mai multe informatii va invitam in pagina "Privacy Policy"...
EN: We use "cookies" because the European Union expresses stupidity by any of means. However, we believe in the freedom of the Internet, use his with responsibility and don't feel the need to disturb people unnecessarily. For the future, to the next European Parliamentary Elections, we should think much more with our own head. We use cookies to ENSURE That we Provide the best experience on our website. If you continue to use our site you will must to accept this situation.
For more information, please visit the "Privacy Policy" page ...

Close