POLITICIENII ROMANI
Constitutia garanteaza libertatea exprimarii

Istoria cresterii si descresterii Grupului scolar industrial Otelu Rosu

Grupul Scolar Otelu RosuNoi, iubite cetitorule, nicaierea n-am aflat o narozie mai mare ca aici, numai basne si ocara; cand ocaresti intr-o zi pre cineva, ieste greu a rabda, dara in veci ?

Si asa nevoim, sa nu ne fie grija de-ar cadea aceasta carte ori prea cuiva in mana sau din streini, care de-amaruntul incearca zmintelile zi de zi ale unora.

Cinstite cititorule, omule cu scaun la cap, puternicul Dumnezeu sa-ti daruiasca candva, dupa aceste cumplite vremi ale anilor astia, sa aibi vreme si cu cetitul cartilor, ca nu ieste alta si mai frumoasa si mai de folos iscuzita zabava decat cetitul cartilor si ascultatul celor care au avut sau au ceva cu adevarat de spus.

Acuma, sa va spunem cate ceva despre izvoarele ascunse ale aliantelor si ocupatiilor istorice ale acestui neam marcat de tradari, lasitati, invatat sa dea spaga, sa primeasca favoruri de vreo cateva sute de ani incoace; citam aproximativ din lucrarea Cel dintai razboi al imperiului otoman contra lui Mihai al romanilor (intocmita de Dimitrie Camtemir la anul 1704, dupa scrieri turcesti gasite intr-o odaie secreta):

Imperiul Otoman nu a avut pana la 1590 un sultan; mai mult de 60 de ani a fost carmuit de un pasa-vizir ; cel din urma Vizir care a condus tara turceasca a fost Sinan – Pasa, comandant al intregii armate de ieniceri. Mahomed a fost ales (!?) sultan in 1591 ; cand a preluat conducerea poporului turc, s-a gandit mai intai sa isi intareasca armata si sa isi asigure granitele…

Acuma, sa va spunem (de parca cei mai multi nu ati sti) cam ce s-a intamplat pe la Liceul Vaii Bistrei (Scoala medie de 10 ani in 1953, Liceu de cultura generala, Liceu teoretic, Liceu industrial metalurgic, Grup scolar industrial timp de vreo 20 de ani, apoi, din 2010, in sfarsit, visul vietii numelor alese: Liceul Banatean). Destinele acestui lacas de cultura, educatie si instructie pana nu de mult, a fost condus de putini viziri sau chiar pasa-viziri, cum ar fi Ion Groza, Dumitru Dinculeasa, Petru Craia, Alexandru Strugaru, Francis Boldea (ajuns sultan pe alte meleaguri, cinste lui…), Gavrila Tusteanu (sau Tusteanul, cum ar spune unii certati in continuare si cu exprimarea corecta in limba materna), si, nu in ultimul rand, pasa Mihail Bujor.

Culmea este ca, in timpul acestor despoti (dupa parerea conducatorului unic si iubit care le-a urmat), se mai facea si scoala si educatie si performanta. Elevii isi respectau dascalii (pentru ca toti acestia o meritau), elevii invatau (pentru ca examenele erau serioase si vizirii nu ii impingeau catre frauda, catre spaga balcanica, asa credem noi, poate gresim un pic, erau chiar alaturi de ei in efortul de a acumula, de a gandi, de a a-si crea un viitor bazat pe munca, nu pe false modele), elevii se mai si distrau, organizau baluri ale bobocilor (unde, cu bun simt, cu limita, se parodiau si dascalii… cei cu minte si simt al umorului nu se suparau, ba chiar se amuzau si aplaudau incercarile teatrale ale amatorilor de pe scena)… absolventii de liceu mergeau cu serenada la balcoanele sau in curtile dascalilor , cantand, multumind, ciocnind un pahar daca Profesorii le faceau aceasta onoare… credem ca era frumos, chiar daca mai strigau pe strada, chiar daca circulau cu tractoare, carute, masini (autoturisme adica)… era parca un spectacol asteptat de marea majoritate a locuitorilor orasului… cine nu a trait asa ceva la 18 ani, chiar nu are cum sa inteleaga… poate ca, de fapt, altceva ii mana in lupta, nici vorba de ce simt adolescentii, nici vorba despre ce vor ei de la viata asta, e vorba poate doar despre imaginea, despre imaginea proprie a sultanului, a conducatorului unui neam, a unei osti conduse prin teroare, prin influenta, prin abuz de putere de fapt…

Am ajuns asadar la Sultanul (ales !!! de catre ieniceri, de catre micii viziri) in fruntea scolii: Rozina Ghiorghioni (care o fi femininul de la sultan ?).

Am uitat: pe vremea vizirilor se intra la facultate in urma unor examene serioase, majoritatea cu 3 probe (sunt n ingineri, profesori, medici, scoliti pe vremea cand scoala nu se numea LICEUL Banatean… mai spunem ? singurul olimpic international, pe bune, al judetului Caras Severin, este Florin Stoica , scolit la Glimboca si Otelu Rosu, pe vremea Grupului scolar industrial… adica, nu conteaza DELOC numele scolii, conteaza ce se intampla in interior….nu conteaza ca scoala e zugravita foarte frumos… in clase nu sunt scaune de scoala europeana… iarna e frig ca naiba (evident, nu din cauza sultanei sau sultanitei sau cum ?)… nu conteaza ca se rup continuu scaunele noi, ca pentru a scrie la tabla creta trebuie cumparata de catre elevi, asadar: e frumos vopsit gardu , da’n-nautru-i leopardu).

Asadar, din 2010 scoala se numeste LICEUL Banatean, mare victorie impotriva mediocritatii ; din acest moment nu mai putem sa ne comportam ca pana acum ! De acum inainte ar trebui, de exemplu, ca elevii sa recite zilnic despre realizarile marete ale scolii, sa cante, cu bucurie in suflet, cantece legate de patriotismul local, cu subtile aluzii laudative legate de peruci, taioare blonde, galbene, albastre (sa nu cumva sa fie orange, noi suntem Vodafone, Zapp, Cosmote, Romtelecom…).

Revenim, nu pierdeti ideea, este vorba asadar despre curba lui Gauss (scoala noastra a tuturor concetatenilor, devenita si europeana, cu multe proiecte – aici sunt intr-adevar laudabile iesirile peste hotare ale elevilor, contactele cu lumea civilizata, acesta e chiar un castig…), azi sus, azi jos, din nou la fel, periodicitate…

Doamne cate ar fi de spus , fara de zagaz a fi tainuite !!! (treaba cu locul 5 pe tara la scoli europene… ne doare capul pe toti cei trei logofetii si domnitorii din EVUL MEDIU… pardon, deja noi am ajuns sa scriem ceva ca sa luminam neamul valah, roman… Astra nu poate fi altceva !!! daca asa ar fi, am face tot ce ne sta in putinta sa fie bine si frumos).

Hai sa mai spunem totusi: cum intra dimineata in scoala Sultanul si, cu iataganul purtat la brau si in suflet mereu (care suflet ?), taie in stanga si in dreapta in spahii care chiar fac ce pot, chiar muncesc ce stiu (si stiu), apoi mai uda florile, mai spala pe jos si pe sus, mai sapa in fata scolii, mai cara una alta pe unde trebuie, unii sau altii sunt trimisi sa asculte pe la usi, sa ia pulsul colectivului fericit alcatuit din elevi si profesori pe post de microfoane. Daca Mohamed a gandit strategia formarii si apararii poporului turc, pai ala era mic copil: ce e aici, langa noi, la scoala europeana a noastra a tuturor, e peste orice vis al mahomedului !!! aici e nebunie curata ! aici, orice se face, deja e prins intr-un scenariu…

Totul e facut cu mult cap si multa coada ! E Evul mediu parca, cand aia faceau ce doreau cu supusii lor ! asa e acm aici, astea sunt semnalele pe care le primim noi zilnic, din pacate (din pacate !!! Deci, nu ne dorim asta, nu cautam asta !).

REVENIM.

○ ai facut asta… , s-a intamplat ceva groaznic, nu mai am ciorba sa duc la Bucova, am pana la Skoda… evident ca baiatul lui Colcear e de vina, lasa ca facem noi sa nu isi ia bacul !!!…

○ s-a intamplat asta, au fluierat, au huiduit !!! evident ca elevii din clasa lui Bujor au facut asta, hai sa facem o ancheta, sa le scadem nota la purtare TUTUROR, sigur o sa se parasca unii pe altii, sobolanii naibii, ei ma conduc pe mine sau eu pe ei, ieniceri de nimica…

○ s-a intamplat asta, al cui e copilul ? ah, da, e pe lista de consileri PDL, lasa ca ii arat eu cine e sef aici, il exmatriculez din toate scolile si facultatile din tara, pana la HAGA merg, eu sunt Sultanul si, daca nu stiti, am langa mine pe PAPA de la Roma !!!

○ ce, unora nu le-ar conveni (pentru imagine si pentru punguta MARE cu trei bani pe care o avem in sanurile familliei) sa isi spele masina cu mopul in curtea scolii (adica nu sa spele ei in persoana, sunt spahii care TREBUIE sa faca si asta, nesimtitii, oricum nu stiu nimic, sa multumeasca ca ii mai tine sultanul in garda personala, bine ca au apa si paine, nu e destul , ce Alah mai vor… nu mai pot, nu mai pot, nu ajung sa il satisfac pe papa pentru ca atat de mult muncesc, atat de mult incerc sa am grija de voi toti si voi HABAR nu aveti !

○ elevii nesimtiti care au trecut prin bunavointa scaunului domnesc dincolo de furcile caudine semanate de unele presiuni ale profesorilor care nu si-au facut treaba ani in sir, dar care nu merita sa ajunga in fata foilor de examen la bacalureat vor fi nevoiti sa dea declaratii ca nu doresc sa sustina examenul de maturitate (asa se intitula bacalaureatul pe vremea cand unii citeau carti de colorat pe post de manuale de aritmetica sau de cultura civica.

● Toti o sa dati declaratii !!! (nu conteaza diferenta de optiune religioasa, conteaza ca vrem binele comunitatii, nu vedeti ca toate festivalurile astriste pe care le organizam sunt pentru iluminarea culturala a voastra, incultilor, incompetentilor ce sunteti si ati fost… eu am media 10 pe foaia matricola de la Facultatea din Iasi, care mai aveti asa ceva ???, ce daca mi-a placut sa ma vopsesc portocaliu, e doar o culoare, sa nu mai vad acum violet, vreau doar rosu, galben, culori tari, asa cum sunt eu si cum voi nu veti fi vreodata… habar nu aveti cat noroc aveti ca va conduc si va arat calea, fara mine praful s-ar alege de voi, nu cred asta, chiar sunt convinsa…).

Despre Papa de la Bucova chiar nu vrem sa vorbim… omul poate e ok (desi unii, putini de acolo, spun altceva, nu stim exact, asadar nu ne pronuntam… ne miram doar cum mai poate sa suporte… atat de mult sa isi iubeasca imaginea proprie ???, pe langa cariera exista viata privata, cu multe, multe alte bucurii, sa simta toti ca in lumea asta exista si dragoste, nu numai critica sa se cugete putin cand se pun seara in pat la ce fac si ce au facut si ce vor face cu viata lor si cu a celor din jur. Daca in continuare, dimineata, vor fi convinsi ca e bine, atunci sa ne lase… daca mai au timp sa asculte sfatul altora, poate or mai avea o sansa… desi, noi, cei trei muschetari ei Evului mediu al Romaniei… daco… traco… fanariote, avem senzatia ca suntem pireduti, suntem pe panta absolut descendenta…

Asadar, vorbim despre crestere sau descrestere ?

Pentru azi, atat. Cititi cu sanatate aceasta draga a noastra osteneala si, daca mai aveti si voi a ne povesti cate ceva, nu ezitati, spuneti… daca sunteti sanatosi la minte si va pasa de ce se intampla in jurul vostru, spuneti…

De toate fericii si daruri de la Dumnezeu voitoriu, semnam noi trei acum pentru veci si pururea de ramas pentru vazatoriu si ganditoriu:

Miron Costinut, Mihai putin Vitezut si Mitru Cantemirut

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.

8 Comments
  1. Hadrian says

    Ghiorghioni -directoarea asta are macar competente manageriale pt a conduce un Liceu ?

    1. bimbireii says

      NEVER !!!! EVER!!!

  2. nadcrusher says

    ARE NISTE COMPETENTE EXTRAORDINARE DACA SOFERUL DE PE MICROBUZUL CE TRANSPORTA ELEVI NU ARE CATEGORIA “D” (PTR CA TRANSPORTA JUMATATE DIN MASURA “CORNUL SI LAPTELE” ELEVILOR DIN OTELU, LA CARTIERUL DIN DEAL,DE LA BUCOVA-DOAR NU COPII).
    APROPO,CAND ACEST MICROBUZ A FOST DAT LICEULUI PE VREMEA GUVERNULUI TARICEANU PRIN GRIJA LUI BORIS VATZULIK (INSPECTORUL SEF SCOLAR DE ATUNCI),A STERS TOATE INSCRIPTIONARILE CU “GUVERNUL ROMANIEI” SI “PNL”,DOAMNA “LIBERALA” DE ACUM.
    TOT ATUNCI AMENINTA CADRE DIDACTICE EMINENTE CA “LE DA AFARA DIN INVATAMANT” DACA MAI ACTIVEAZA LA PNL.
    TOT ATUNCI SE LAUDA CA SALA DE SPORT DE LA GENERALA 1 A FOST FACUTA DATORITA INTERVENTIILOR SOTULUI EI,NU DATORITA LUI HORIA IRIMIA (SECRETAR DE STAT ATUNCI LA MIN.ADM) , LUI VALI BOSNEAC,DEPUTAT-PRESEDINTELE PNL-CS DE ATUNCI SI PRIMARULUI SIMI -TOT DE ATUNCI.

    1. Hadrian says

      Unii chiar uita ca Liceul nu e tarlaua lor persoanala, asa sa procedeze in gradina ei de acasa , sa faca ce vrea acolo, la scoala sa aiba grija sa se respecte programa scolara, sa caute sponsori pt a moderniza laboratoarele, valeu si aoleo…

  3. nadcrusher says

    BRAVO CELOR TREI “MUSCHETARUTI” PENTRU ACEST ARTICOL EXCELENT CARE DENOTA UN MUNTE DE TALENT SI UN CURAJ EVIDENT.
    ASTA INTENTIONAM SA PUN IN COMMENT,DAR M-AM LASAT DUS DE VAL SI I-AM RASPUNS LUI HADRIAN CU NISTE EXEMPLE PE CARE LE CUNOASTE APROAPE TOT ORASUL,NU MAI VORBESC DE TOATA INTELECTUALITATEA ORASULUI (NU DIN BUCOVA,EVIDENT).

  4. nadcrusher says

    UN POST SCRIPTUM INTREBARE PTR HADRIAN:
    OARE MICROBUZUL ASTA NU AR TREBUI SA FACA NAVETA CU COPIII DE LA MAL LA OTELU?A FOST REPARTIZAT LA OTELU ROSU,NU LA BUCOVA.

    1. Hadrian says

      :)) pai te crezi aici unde locuiesc eu?:))))))))))))))))) shezi calm ca asa cu ambulantele de la spital se folosesc in interes propriu-era odata, acu nu mai stiu- asa si cu astea…pai copii sa se descurce ca de aia au parinti-asta a fost cinism 🙁

  5. nadcrusher says

    VINE BAC-UL……
    ANUL ASTA VA FI “DOLCE FARNIENTE” FINDCA TOVARASA (PARDON SULTANA) DIRECTOARE,LE VA SPUNE COPIILOR CATEVA CUVINTE DE IMBARBATARE DE SE VOR ARUNCA IN LUPTA “CU ZAMBETUL PE BUZE”,CONTRA ACELEIASI SUME DONATE PENTRU PROTOCOL,ADICA CEVA MANCARICA-BAUTURICA LA COMISII,DAR MAI ALES CEVA “PESCHES” IN FRIGIDERUL DE PE HOLUL BLOCULUI BRD,SAU IN POSETA CE SE VREA CA A “LU’ TANTI NUTI DE LA DREPT”.NOO,CA PANA LA EVITA PERON MAI E….
    IACA, “FRO 500-600 DE LEUTI ACOLO DE CACIULA”…IN TOTAL??..IN TOTAL!!?
    “CAT SA FIE? CAT SA FIE?….PARC-AR FI MINAJARIE”…
    SI NICI MACAR NU VA BANUI NIMENI CA NICI ANUL ASTA NU AU FACUT
    NICI O ORA DE BIOLOGIE….(SIC)…

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

RO: Folosim "cookie" pentru ca Uniunea Europeana isi manifesta prostia prin orice mijloace. Oricum, noi credem in libertatea internetului, utilizarea sa responsabila si din acest motiv nu simtim nevoia sa enervam inutil oamenii. Pentru viitor, la urmatoarele alegeri Euro-Parlamentare, va recomandam sa ganditi mult mai mult cu propriul vostru cap. Utilizam cookie-uri pentru a fi siguri ca va oferim cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă continuați să utilizați acest site vom presupune că sunteți mulțumit de acesta situatie.
Pentru mai multe informatii va invitam in pagina "Privacy Policy"...
EN: We use "cookies" because the European Union expresses stupidity by any of means. However, we believe in the freedom of the Internet, use his with responsibility and don't feel the need to disturb people unnecessarily. For the future, to the next European Parliamentary Elections, we should think much more with our own head. We use cookies to ENSURE That we Provide the best experience on our website. If you continue to use our site you will must to accept this situation.
For more information, please visit the "Privacy Policy" page ...

Close