POLITICIENII ROMANI
Constitutia garanteaza libertatea exprimarii

Cu taxiul prin Caransebes

Cand mergi cu taxiul prin Caransebes trebuie sa stii ca diferenta dintre taxiurile lumii si cele bastinase tine de taximetrist, adica de “birjar”, iar cel din metropola lui Marcel Vela poate sa injure pe oricine ii vine chef, la fel ca un vataf, pasagerii trebuind sa-l ignore ca altfel fac drumul pe jos.

Taxi Caransebes

Nu zic ca taximetristii ii injura pe calatori. Ei injura asa, in general… Ploaia, vantul, pe politicieni, pe primar, pe Basescu ca la lasat pe Johannis la Cotroceni ori pe Victoras ca n-a facut nicio branza etc.

Aflandu-te undeva pe la Dragalina dar subit iti vine chef sa mananci o pizza la “Roberto”, o stii tu acolo pe “Myra roscata” (acum e roscata) si vrei sa-i faci ochi dulci doar, doar… Astea fiind spuse tot ce trebuie sa faci, in principiu, e sa mergi pe jos. Nu e o distanta foarte mare, cam un kilometru, si organismul nostru sedentar o sa se simta mai bine. O alternativa moderna e taxiul dar pentru asta trebuie sa ai mare noroc sa gasesti un taximetrist milos care sa te duca. Cum naiba sa piarda el locul in coada de asteptare pentru aia 5 lei de la tine, unii oameni merg dintr-o tara in alta sute de km. si eu vreau doar cativa pasi? Nu e frumos!

Bun, asta este a trei-a regula constanta, prima regula e aspectul masinii. Vrei sau nu vrei trebuie sa te urci in masini ce arata ca toti dracii, Se mai folosesc autoturisme Matiz si Cielo iar uneori poti sa-ti faci griji pentru siguranta proprie. Totusi de cele mai multe ori te intrebi daca mizeria e contagioasa sau daca poarta vreo boala care sa te bage in spital. De cele mai multe ori frica nu se confirma si treci cu vederea aspectul stiind cati bani costa litrul de apa, detergentii, periile…

A doua lege constanta ce tine sa aibe impact cu tine e tot aspectul, de data aceasta al birjarului (pardon) taximetristului. Acum inteleg de ce sunt atat de multi copii nespalati prin Romania, din solidaritate! Bre, nene, chiar atat de mult costa azi kilul de Dero? A scazut putin pretul la benzina dar nu si costul unei calatorii cu taxiul, poate compensati din bun simt.

Din nou ajungem la a treia constanta, apucaturile taximetristului, ca eu sunt cumsecade… O data, la Paris, de bou ce am fost mi-am uitat un dosar intr-un taxi dar dupa ce am sunat la firma respectiva si am comunicat seria bonului a venit ala la gara sa imi aduca dosarul, se putea intampla asta la noi?… In alta ordine de idei trebuie zis ca un taximetrist din lumea evoluata iti inspira incredere, poti sa-ti lasi si nevasta pe mana lor pentru ca lucrurile teribile se petrec numai in filmele americane. In lumea reala de la Londra, de exemplu, inainte de a-si lua atestatul un sofer de taxi trebuie sa invete un catastif gros cam cat biblia si de vreo doua ori mai mare in suprafata.

– Oare ce o fi scriind acolo in manualul ala, despre comisioane?

Ehee, “pe dincolo” nu ajungi asa usor taximetrist. Nu ajungi repede dar poti sa dispari imediat din bransa! Putin ii pasa cuiva ca soferul are acasa patru copii, in occident se tine cont de sintagma “clientul nostru, stapanul nostru”. La Caransebes, nu!… Dupa o calatorie cu taxiul in orasul pastorit de Marcel Vela trebuie ca orice pasager sa fie multumit, cam ca in momentul cand primesti un cadou iar daca soferul n-a uitat ca tu il platesti inseamna ca ai intalnit si iepurasul in ziua de craciun.

In ceea ce priveste pretul… Ce sa mai zic? Intre anumite limite tariful il negociezi si nu factureaza nimeni nimic. Pornirea si kilometrul au ramas tot cum era in vremea cand benzina nu se ieftinise. Pretul combustibilului a scazut cu vreo douazeci de procente dar la taxi costurile sunt tot cum au fost pana acum! Nu mai zic nimic de aparatul de taxat, sigur ala e un instrument ce trebuie sa fie si el pe acolo, prin masina, dar nu prea stie nimeni la ce foloseste. Nici muzica nu are.

Amplasarea unui aparat de taxat intr-un taxi din Londra
Amplasarea unui aparat de taxat intr-un taxi din Londra

Ca o chestie interesanta, uite cum se plaseaza aparatul de taxat la Londra. In orice moment stii cat face calatoria iar daca nu iti ajung banii pentru tot drumul macar stii cam pe unde sa te dai jos. La noi? Trebuie sa faci plecaciunii, sa mirosi ghetele taximetristului si multe alea pana ajungi sa vezi cat arata aparatul de taxat. Toate sunt strategic plasate sub bord si nici de-al dracu nu poti sa vezi cum este pana nu faci operatiile de mai sus.

Prin presa zonala s-a mai scris despre taximetristii caransebeseni, toti au tupeu in trafic, gonesc de parca se termina soseaua si indiferenta fata de regulile rutiere e una dintre obligatiile pe care le au intiparite in memorie. Pe astia nu-i vede politia? Sunt tot felul de specimene de ai dubii uneori daca au facut majoratul iar alte ori iti e frica sa rogi soferul sa-ti puna bagajul in masina de frica sa nu nenorocesti un batran amarat ce nici nu te vede prea bine.

Am auzit ca in vremea ce a trecut administratia locala luase in discutie apucaturile taximetristilor. Dupa cum se vede primarul Marcel Vela, inima marinimoasa, n-a luat nicio hotarare cumsecade. Contrar mentiunilor facute de edil inca se mai lucreaza la efecte, daca ai un accident spitalul iti acorda ingrijiri dupa posibilitati, cauzele au ramas “bine merci”.

Una peste alta si fara jena, taximetristii caransebeseni folosesc cu incredere luminile de avarie. Astea iti ofera posibilitatea sa opresti unde are chef pasagerul sa-si cumpere tigarii, inclusiv pe trecerea de pietoni si sa te doara-n basca daca incurci circulatia.

Din moment ce primarul a pus lumini stradale farurile taxiurilor au ajuns sa faca parte dintre optionale, bineinteles chiar si pe timpul nopti. De ce sa mai arunci banii pe curent, sa mai risti sa se arda si vreun bec? Vorbind despre optionale, dupa parerea respectivilor soferi maneta din stanga volanului e o decoratiune pleonastica atata timp cat trebuie actionata manual pentru a-ti semnaliza directia, e inutila pentru ca si asa nu ramane becul aprins.

Am mai spus eu ca primarul Marcel Vela e inimos, gresesc?

© Matei DONEA – 19 Ianuarie 2016

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.

4 Comments
  1. […] © Matei DONEA – 19 Ianuarie 2016 […]

  2. Anonim says

    Dute in Londra,draga!!!Cine te tine in Caransebes?!Tu esti unul dintre acei mega “umblati” care a iesit din tara o data si gata…”nu mie stiu s vbrc roman”
    Jalnic!!!

  3. Anonimz says

    Nu stiu cum sa iti spun, dar nu se intampla asta in Caransebes, mai ales cand spui ca nu te duce de acolo pana acolo pentru 5 lei, ca nu cumva sa isi piarda randul. Nu este adevarat. Am fost dus de taximetristi si pentru 3 lei pe ceas.

    Preturile nu cred ca ar trebui sa se schimbe ca nu cred ca este un pret foarte mare sa dai 1.44 pe 1km, in cazul in care tot orasul are 10-15 km sa fim seriosi. Si daca il iei din parc faci 5-6km pana in orice parte a orasului, comentezi doar aiurea. In Bucuresti iti face din 2 strazi, 15 lei. Si tu mergi din casuta ta pana la pizzerie, mananci si te intorci totul cu doar 20 de lei, deci sa fim seriosi, nu ai argument.

    Alta chestie, este vina ta si doar a ta ca nu le spui taximetristilor sa isi aprinda aparatul. Sunt taximetristi in oras de peste 10-15 ani care iau, cum ai zis si tu acelasi pret. Nu au nevoie ca stiu cat sa iti ceara, si crede-ma ca nu cer mai mult. Ca am fost pe aceleasi drumuri si cu ceas si fara ceas si de diferiti taximetristi si tot atat mi-a luat. Si inca o chestie, daca nu are ceasul pornit poti sa te dai frumos jos din taxi si sa nu platesti, fiindca legea ii obliga sa il aprinda, daca nu il aprind inseamna ca te-au dus pe gratis, dar din nou, tu ai picat de fraier/fraiera.

    Ultima, traiesc in Anglia si iti pot spune ca taximetristii de aici sunt mai nemernici decat ai crede. Lor le convine sa stea cu ceasul cat se poate de aprins si cat se poate de la vedere. Stii de ce? Nu stii. Las ca iti spun, pentru ca ei iau 0,30 de lire pentru fiecare 300 de metrii parcursi, 0,30 de lire pentru fiecare 15 secunde in care care autoturismul sta pe loc, nu conteaza ca nu mergi. Si incepe de la 2 lire cursa aia insemnand 12 lei cel putin. Deci ce mi-ai aratat tu in poza este un tip/tipa care daca e din Londra probabil a mers o strada si in rest a stat in trafic ca POATE stii cum e in Londra cu aglomeratiile. Deci, nu te mai plange atat si daca nu ai nimic interesant de pus pe blog, nu te mai ocupa de el, ca este o rusine ce scrii si scrii doar sa fie.

    Nu ai avut argumente bune, incearca data viitoare!

    1. Barbu V says

      Domnule anonim, in primul rand e frumos sa spui cine esti sau iti e frica sa te prezinti, sa spui ca esti un taximetrist din Caransebes ? Sa stii ca nu va veni nimeni sa te caute in gaura ta de rahat unde traiesti, daca eram eu in locul celor de la site nici nu iti aprobam mesajul si iti blocam IP-ul pentru ca tot ce spui acolo sunt prostii de om neinformat.

      In primul rand pretul si refuzurile de transport. Se intampla de multe ori sa fi refuzat dar eu am calatorit si gratis, nu cu 3 lei. Nu stiu de ce, i-o fi nascut omului nevasta sau a castigat la Loto. Sa fie sanatos, am fost si gratis dar asta nu e regula, aici se vorbeste de comportamentele generale nu de exceptii. Pretul, pretul tine cont de costuri iar daca tu compari preturile din Londra cu cele din Caransebes dai dovada de idiotenie maxima. Adica cum poti compara preturile dintr-un oras de 25 de mii de locuitori cu unul dintre cele mai mari si scumpe orase din lume [poate chiar cel mai scump din lume]? In alta ordine de idei, imaginea aceia arata unde este amplasat aparatul de taxat al unui taxi londonez, scrie foarte clar si nu vorbeste despre preturile de acolo. Asa-i ca esti idiot? La Londra un englez castiga de la 2.500 lire in sus [cam de 10 ori mai mult decat la Caransebes] iar tu crezi ca 20 de lei pentru 5 km e putin… Sa iti mai spun ca diversele taxe pe care le plateste un astfel de prestator au ramas cam cum erau si inainte, eventual ajustate de inflatie, dar preturile la calatorie au ramas la fel. Cand pretul benzinei crestea un taximetrist avea grija sa majoreze costul calatoriei. Acum cand pretul combustibililor a scazut cu aproape un sfert, de pe la 6 lei la vreo 4,5 lei, toti taximetristii au “uitat” preturile acolo sus… Nu trebuiesc coborate jos sau dupa mintea ta e bine asa daca gaseste prosti sa plateasca?

      Cum adica sa ii spun sa porneasca aparatul de taxat, la restaurant ii spui chelnerului sa iti aduca o farfurie curata iar daca nu faci asta iti aduce una din care au mai mancat alte cateva zeci de persoane? Dupa mintea ta probabil asa trebuie sa faci sau chiar asa faci ca doar esti obisnuit sa traiesti printre porci…

      Zici tu sa nu platesc drumul daca soferul nu a pornit aparatul de taxat? Pai sa iti spun eu ce se intampla daca fac asta. Nesimtitul ala de taximetrist o sa iese dupa mine din masina si o sa inceapa sa urle ca nu ii platesc iar cum toate astea se petrec in oras e clar ca aud toti oameni de pe strada, poate unii care ma cunosc si vor spune ca uite cat e de nesimtit domnul Barbu, se bucura la cei cativa lei ai nenorocitului de sofer. Asta se poate intampla, nu zic ca nu poti proceda asa dar cred ca nu exista nici macar un singur caz care sa se fi intamplat asa cum spui in toata Romania.

      Spui ca nu conteaza daca soferul porneste aparatul de taxat, taximetristul stie in amanunt distantele si poate sa calculeze cat face o cursa. Sigur ca poate dar ca orice taximetrist gainar din Romania tu te gandesti doar la buzunarul tau de excroc. Afla, astfel, ca rostul aparatului de taxat nu este numai sa masoare distanta de la “A” la “B”. Rolul aparatului de taxat este sa contorizeze incasarile si in urma acestora sa se plateasca impozitele cate economie din care se fac scoli, spitale, se platesc medici, invatatori, se fac drumuri, se platesc pensii. Adica ce crezi, sarcina taximetristului e doar sa o “calareasca” pe nevasta-sa, sa o lase gravida apoi statul trebuie sa ii plateasca scoala, medicamentele si tot ce mai are nevoie, de unde crezi ca are statul bani? Dupa mintea ta, singura sarcina sociala a taximetristului e sa isi FXXXA nevasta ca de cresterea plozilor si pirandelor ne ocupam noi ceilalti… Iti spun eu, excrocule, are bani din taxele pe care le platim toti, tu ai impresia ca drumurile cresc singure ca iarba si crezi ca intr-o parte creste un pom iar in alta parte creste o autostrada? Daca asta crezi, pune mana pe galeata si uda autostrada ca si asa nu avem drumuri ca lumea.

      Spui ca locuiesti in Londra dar nu te prea cred din moment ce vorbesti cu cifre despre taxiuri, despre componenta de pret, legile din Romania. Dupa mine e clar ca stai prin Caransebes sau ai plecat de putina vreme… Sa nu te superi dar nu esti decat un mic excroc ce cauta gainarii marunte ca orice alt taximetrist roman!

      Nu pot spune decat ca esti un gainar taximetrist din Caransebes, indiferent daca locuiesti sau nu intr-o gaura de sobolan.

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

RO: Folosim "cookie" pentru ca Uniunea Europeana isi manifesta prostia prin orice mijloace. Oricum, noi credem in libertatea internetului, utilizarea sa responsabila si din acest motiv nu simtim nevoia sa enervam inutil oamenii. Pentru viitor, la urmatoarele alegeri Euro-Parlamentare, va recomandam sa ganditi mult mai mult cu propriul vostru cap. Utilizam cookie-uri pentru a fi siguri ca va oferim cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă continuați să utilizați acest site vom presupune că sunteți mulțumit de acesta situatie.
Pentru mai multe informatii va invitam in pagina "Privacy Policy"...
EN: We use "cookies" because the European Union expresses stupidity by any of means. However, we believe in the freedom of the Internet, use his with responsibility and don't feel the need to disturb people unnecessarily. For the future, to the next European Parliamentary Elections, we should think much more with our own head. We use cookies to ENSURE That we Provide the best experience on our website. If you continue to use our site you will must to accept this situation.
For more information, please visit the "Privacy Policy" page ...

Close