Parerea ta conteaza, scrie-ne !
La Otelu Rosu se discuta despre Mechel si Smederovo
Zilele trecute, in combinatul Mechel de la Otelu Rosu s-a aflat delegatia actionarilor sarbi ce detin obiectivul metalurgic de la Smederovo, insotiti de omul de afaceri Iosif Armas Toti acestia avand o serie de intrevederi cu cu administratia combinatului si oficialitatile locale conduse de primarul Luca Malaiescu.
Din cate cunoastem, directorul rus este la curent cu evolutia negocierilor dintre Mechel si sarbi, practic fiind pregatit in orice moment sa predea conducerea combinatul metalurgic, dupa ce acesta s-a inchis in prima parte a anului 2013. Din cate cunoastem trebuie tinut cont de faptul ca Iosif Armas nu va avea o implicare administrativa intr-o viitoare societate, fostul deputat efectueaza la Otelu Rosu doar o intermediere intre actualii proprietari, statul roman si investitorii sarbi.
Actuala runda de discutii privind gasirea unor proprietari care sa reaprinda focurile la otelariile din Otelu Rosu se face dupa o serie intreaga de incercari si tatonari pentru repornirea obiectivului industrial dar care s-au ciocnit de refuzul rusilor pentru vanzarea unitara de a activelor detinute si cumparate la un moment dat de firma Invest Nikarom din Bucuresti. Societatea Nikarom, condusa de Svetlana Chumakova, reprezinta tot interesele Mechel in Romania, ale magnatului rus Igor Zyuzin, ale Mechel East Europe Metallurgical Division SRL ce include combinatele Ductil Steel Buzau plus Otelu Rosu, Mechel Campia Turzii, Mechel Targoviste si Laminorul Braila.
De mai multa vreme, inclusiv in urma unor pierderi financiare pe piata bursiera internationala, rusii cautau o serie de cumparatori care sa preia “la pachet” toate obiectivele cu un pret total de aproximativ 150 milioane dolari, 46 milioane dolari pentru Mechel Târgoviste, 33 milioane de dolari pentru Mechel Campia Turzii, 32 milioane dolari pentru Laminorul Braila, 39 milioane dolari pentru Ductil Steel Buzau si Otelu Rosu. Toate aceste pretentii venind in timp ce Mechel-ul a acumulat datorii totale ce depasesasc 580 milioane de euro.
Astfel, dupa ce a realizat profituri semnificative, Mechel intentioneaza sa-si plateasca cea mai mare parte a datoriilor cu banii noului (noilor) proprietari, datorii ajunse sa depasasca 580 milioane euro.
Dupa parerea mea, o tranzactie nu este exclusa si include reluarea productiei in lunile urmatoare dupa perfectarea acordurilor de vanzare intre sarbi si Mechel. La o finalitate fericita, in ceea ce priveste tranzactia, ne indeamna sa gandim si aspectele geopolitice actuale ce apropie Serbia de Rusia, faptul ca pe plan international exista banuieli de colaborare ale lui Vladimir Putin cu magnatul rus Igor Zyuzin dar si recenta tranzactie realizata la Moscova si in urma careia Serbia cumpara o mare cantitate de armament rusesc, in special pentru apararea anti-aeriana.
Analizand situatia noilor investitori putem concluziona ca Serbia are o situatie precara pe plan economic, dar beneficiaza de prezenta unor oameni de afaceri extrem de potenti financiar. Interesul sarbilor fata de combinatul de la Otelu Rosu poate avea legatura cu prevederile legislative ale Uniunii Europene ce elimina taxele vamale in zona UE dar si o serie intreaga de reduceri la impozite pentru productia realizata local. Intrarea sarbilor pe piata metalurgica europeana este in realitate un acces spre “platoul cu bunatati” din Uniunea Europeana la care viseaza si vecinii nostri din sudul dunarii.
[…] © Matei DONEA – 21 Ianuarie 2016 […]
[…] “La Otelu Rosu se discuta despre Mechel si Smederovo” […]