POLITICIENII ROMANI
Constitutia garanteaza libertatea exprimarii

Gandindu-se la Phenian, Pyongyang, americanii au dat cu MOAB in Afganistan

Cum si de ce i-au lovit americanii cu MOAB-ul in cap pe talibanii din Achin District, provincia Nangarhar?

In razboiul purtat impotriva talibanilor din Afganistan, lupte ce dureaza de vreo 15 ani si in care s-a bombardat permanent cu tot ce s-a avut la indemana, americanii s-au decis sa loveasca cu MOAB, cea mai puternica bomba nenucleara din arsenalul Statelor Unite, pentru blocarea unor tuneluri in care se ascund talibanii.

Aerial footage, MOAB Afganistan
Aerial footage, MOAB Afganistan

Una peste alta, lucrurile ce se spun “la televizor si pe internet” nu sunt chiar conforme cu realitatea. Faptul ca dupa dupa atacul din Siria si inaintea unui probabile lovituri preventive in Coreea de Nord, nu i se pare nimanui macar ciudat ca americanii dau cu MOAB-ul din ordinul presedintelui Donald Trump intr-un moment in care asa ceva nu-si are rostul? In toate luptele din ultimul deceniu de pana acum au avut ocazii nenumarate sa foloseasca bomba dar n-au facut-o. Au pus-o acum la treaba pe niste tuneluri in care se ascund talibanii afgani si care cat sunt ei de talibani nu ridica decat probleme punctuale. Serios?…

Site of hit
Site of hit

Evenimentul, pentru ca este un eveniment, il constituie prima folosire a bombei MOAB (GBU-43/B, Massive Ordnance Air Blast), pe numele sau din inventarul US Air Force. Cu singura diferenta data de dimensiunile sale, “The Ordonance” face din categoria bombelor gravitationale si caracteristici conventionale, lansare din avion si cadere directa asupra tintei. MOAB are 9 metri lungime si o greutate de aproape 11 tone, 9.600 kg. incarcatura formata din “H6”, un explosiv de aproape doua ori mai puternic decat TNT-ul.

Raspunsul la toate aceste intrebari cred ca este destul de simplu. Statele Unite nu vor permite unui nebun sa dispuna de arme nucleare avansate, scopul testelor nucleare intr-un spatiu controlat, este acela de a dezvolta incarcaturi cat mai compacte dar si mai puternice decat cele ce rezulta din simpla “contopire” a doua mase sub-critice. Suplimentar acestui lucru, tinta americana este impiedicarea nord-coreenilor sa dispuna de o racheta capabila sa transporte o incarcatura nucleara spre teritoriul american.

– Simplu, nu?

Uneori, idiotului trebuie sa-i bagi pumnul in gura si sa-l faci sa nu te mai ia in ras… Rezultatul actiunilor americane, bombardarea talibanilor afgani cu MOAB, deplasarea unei intregi flote militare in imprejurimile Coreii de Nord si posibila lovitura preventiva in poligonul de teste nucleare de la Punggye-ri, obligandu-l pe Kim Jong Un sa se multumeasca doar cu o parada militara in “onoarea” bunicului sau Kim Il Sung.

Pyongyang
Pyongyang

Imaginea capturata seara trecuta pe strazile capitalei Nord-Coreene prezinta preparativele necesare pentru desfasurarea paradei militare in cinstea celei de a 105-a aniversare a zilei de nastere a lui Kim Il Sung, bunicul actualului lider si fondator al republicii.

Recapituland brusc, pentru mine este ciudat, este tare ciudat pentru ca actiunea este una supradimensionata. E adevarat, un general american a mai facut o prostie in urma cu cateva saptamani si prin exces de zel a decis sa distruga o drona civila de o mie de dolari cu o racheta “Patriot” de trei milioane dolari, dar asta e alta poveste.

MOAB (Mother Of All Bombs), before mission
MOAB (Mother Of All Bombs), before mission

In final, daca nu am dreptate, astept sa apara pe la televizor comunicatul DoD-ului (Department of Defense) american, sa ne spuna ce efecte magnifice a avut detonarea bombei in Afganistan si ce bomba frumoasa are SUA…

© Matei DONEA – 15 Aprilie 2017

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy