POLITICIENII ROMANI
Constitutia garanteaza libertatea exprimarii

Un an din viata primarului Luca Malaiescu, Otelu Rosu 2017

An de primar, ce s-a intamplat si cu ce ne laudam din Otelu Rosu?

Ce s-a intamplat in Otelu Rosu, care a fost activitatea primarului Luca Malaiescu se poate exemplifica prin cateva cuvite, s-a construit, s-a asfaltat si s-a modernizat chiar daca in anul 2017 nu au existat competitii electorale, nu a fost unul cu o miza politica pe seama caruia sa pui orice se construieste intr-un oras.

In primul rand a fost un an greu in care s-a asfaltat chiar daca, asa cum spuneam, nu au existat campanii electorale iar primarul Luca Malaiescu a trebuit sa reziste, sa se descurce cu banii ce-i revin in fata mufturilor politice pe care i le-au pus in fata cei de la guvernare si capriciile vremii.

In acest moment, prin acest material, imi doresc sa efectuez o succinta trecere in revista a catorva dintre cele mai importante realizari ale administratiei locale din Otelu Rosu si infaptuite pe parcursul anului 2017, lucru ce reflecta doar in mod partial rezultatele obtinute de administratia locala din Otelu Rosu.

Caramida peste caramida, cred ca primarul a trecut clasa in pofida criticilor de detaliu si luat in ansamblu poate fi considerat un premiant. Din acest motiv, publicatia noastra POLITICIENII ROMANI, isi face un nou titlu de glorie prin lansarea unei recenzii asupra evenimentelor petrecute intr-o urbe pe parcursul unui an. Suntem siguri, fie vorba intre noi, ca in viitor vor solicita recenzii aproape toti primarii din Romania. Sigur, n-o vor face la noi dar prin gesturile lor ne vor aseza intr-o galerie onoranta.

Ce ne asteapta in 2018 este greu de spus, exista proiecte incepute ce trebuiesc terminate, vor demara alte si alte proiecte, aici ma refer in primul rand la asfaltarea strazilor cu banii obtinuti in Programul National de Dezvoltare Locala (PNDL 2), se vor continua lucrarile de modernizare a centrului civic in ultimul sau tronson, vor incepe lucrari la noua gradinita ce va fi amplasata in cartierul Libertatii iar administratia locala va cauta cu incrancenare solutii pentru pastrarea nivelului de finantare al salariatilor,un capitol la care sunt sigur ca se vor impotmoli toti edilii din tara.

Cresterea salariului minim pe economie este o necesitate, daca ne luam dupa cele ce se spun la televizor ne aflam intr-o tara ce se dezvolta zilnic si atunci trebuie ca cetateanu sa simta binefacerile evolutiei. Din pacate, insa, cei ce decid astazi prin Romania si-au facut scolarizarea incepand cu sfarsitul si nu cunosc faptul ca majorarile de salarii se fac atunci cand ai o crestere de productivitate sau o crestere valorica a productiei. La noi in Romania nu a crescut nimic, cu exceptia salariului minim pe economie si a nivelului inflationist.

Pentru ca la inceputul anului 2017 s-a majorat castigul salariat de la 1.050 la 1.450 de lei, edilul Luca Malaiescu si-a adunat oamenii pentru a-i mai mobiliza o data, o colectare mai buna a impozitelor era cheia pastrarii numarului de angajati pe care ii avea primaria din Otelu Rosu. Din pacate solutia este doar un paleativ, edilul ne-a recunoscut faptul ca rezolvarea este una temporara. O mai buna colectare a datoriilor nu reprezinta calea de viitor din moment ce datoriile se vor diminua si ramanem tot cu deficitul financiar, un deficit majorat inca o data si chiar din prima zi a acestui an de procentele lipsa care-i reveneau administratiei locale din impozite si printr-o noua crestere salariala la nivel national.

Dupa cum am spus, pentru ca prima zi a anului 2018 aduce inca o crestere a salariului minim – de la 1.450 la 1.950 lei, partea proasta este ca bugetul local nu mai poate suporta cheltuiala suplimentara, decizandu-se majorarea impozitelor pe locuinte si terenuri, un lucru ce nu s-a mai petrecut de vreo 8 sau 9 ani. Cresterea de impozite, daca o luam cifric, pare una substantiala, 25 de procente, dar din fericire nu este una extrem de importanta pentru locuitorii zonei ce detin doar cate o singura locuinta in cea mai mare parte. Ca exemplu, subsemnatul voi platii cu circa 25 lei mai mult pe langa suta pe care deja o achitam anterior si nu cred ca ajungem la un capat de lume cu acest lucru.

Ce este mai rau insa, abea acum urmeaza. Nici chiar majorarea de impozite nu acopera necesarul financiar pentru salarizare iar daca vrem sa se mai construiasca ceva in localitate este necesara adoptarea unor masuri de reducere a personalului. Daca ne dorim o crestere a nivelului de trai trebuie sa sa faca concedieri iar masura va fi adoptata de administratia locala intr-un mod gradual inceputa printr-o expectativa in urma careia se spera ca executivul sa adopte masuri de compensare fiscala in favoarea administratiilor locale.

Sigur, din cate preciza edilul Luca Malaiescu pe parcursul lunii decembrie 2017, domnia sa spera sa nu fie nevoit sa efectueze concedieri, contand pe asigurarile guvernului ce vin in spiritul acoperirii necesarului financiar din resurse ale bugetului de stat. Pacatul major in Romania este acela ca nu poti conta niciodata pe asigurarile unui guvern sau altul. Mereu apar alte prioritati iar cum spunea o data edilul Luca Malaiescu, intelegem ca “atunci cand cangrena ameninta organismul este bine sa salvezi omul si sa amputezi doar un picior”.

In ceea ce priveste primaria orasului Otelu Rosu, trebuie spus ca in conformitate cu actuala organigrama exista posibilitatea angajarii unui numar de 127 de persoane dar in acest moment sunt cu 15 mai putin decat numarul prevazut pentru care se spera intr-o alocare bugetara de la nivel central, in caz contrar vor urma concedieri pentru aproximativ un sfert din angajati

Personal l-am privit in numeroase randuri cum si cat de mult munceste primarul din Otelu Rosu, din acest motiv il compatimesc. Multumim, partid iubit!

© Matei DONEA – 15 Ianuarie 2018

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy