POLITICIENII ROMANI
Constitutia garanteaza libertatea exprimarii

Aici radio “Europa Libera”, Bucuresti

America, cu trupul si sufletul

Atunci cand sunt decisi pentru un proiect, zic de multe ori ca americanii fac lucrurile cu sufletul si cu fapta, pentru ca i-am vazut cu sufletul in Romania in “Marsul cavaleriei” pana la Ploiesti din 2015, i-am vazut facand munca voluntara la noi si in Europa si l-am vazut pe Joe Biden – Vicepresedintele Statelor Unite, venind la Bucuresti sa sustina o Romanie libera impotriva amenintarii rusesti.

Joe Biden, Bucuresti
Joe Biden, Bucuresti

La trei sau patru ani de atunci ii vad pe americani cum se retrg din Romania iar cand spun acest lucru, bineinteles, in mod fizic sunt tot aici dar sufletul lor a plecat de unde a venit, sufletul americanilor a plecat din Romania si mie unul imi lipseste ceva.

Americanii au plecat, dar ne-au lasat o amintire, “aici radio Europa Libera, Bucuresti”. Va suna cunoscute aceste cuvinte? Sa stiti ca n-au fost spuse niciodata. Nu au fost spuse niciodata pana acum dar vor fi spuse in curand si pentru prima oara. Radio Europa libera va emite din nou in limba romana.

Dupa 10 ani de pauza o va face din nou si de data aceasta de la Bucuresti. Este semnul ca ceva nu merge la noi.

Noile emisiuni vor fi transmise in limba romana dar, in acelasi timp, vor incepe emisiuni similare si in limba bulgara, asta pentru ca si Bulgara a inceput sa aibe prea multe idei “nesanatoase”. Bineinteles, cand spun aceste cuvinte o fac intr-un mod retoric.

Am auzit si intrebari ciudate, de genul: “ce cauta din nou, acest post radio” si cred ca pentru a doua oara nu sunt de acord cu reputatul jurnalist Cristian Tudor Popescu. Postul de radio Europa Libera nu-si doreste, acum, “sa ne informeze”. Nu! Intr-o lume a infinitelor moduri de comunicare avem totul la dispozitie, un “blackout” total mai este posibil doar in China sau Coreea de Nord. Radio Europa libera, isi doreste acum sa ne schimbe mentalitatea. Scuzati… “sa le schimbe mentaliatea” celor ce s-au apropiat mult prea mult de Moscova.

Cu speranta sa fiu scuzat pentru incalcarea unor drepturi de autor (scuzati-ne), vreau sa vizionati un extraordinar film documentar despre istoria acestui post de radio. Filmul documentar Cold waves – Razboi pe calea undelor, a fost realizat in anul 2007 de regizorul Alexandru Solomon si care mi-ar face placere sa ajunga in fata tuturor romanilor.

Marsul cavaleriei - 2015
Marsul cavaleriei – 2015

Nu-mi spuneti ca Donald Trump este vinovat, el reprezinta doar o piulita a mecanismului, spun “piulita” pentru ca de rotite m-am saturat.

In pofida unui presedinte ca Donald Trump, pentru care nu mai am cuvinte sa-l critic, america ne arata ce inseamna un sistem democratic sanatos. Sper doar ca democratia sa aibe puterea sa reziste, atat la noi cat si peste ocean, in fond s-au opus miilor de rachete nucleare sovietice si le-au invins. Din acest motiv, si eu #Rezist.

© Matei DONEA – 27 Iunie 2018

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy