Parerea ta conteaza, scrie-ne !
Aiureli de adormit copii si simpatizantii USL
Megasondajul USL la nivel national: cum s-au intrecut judetele sa trimita la centru “productii” record de peste 60 la suta. TOP 3: Vrancea – 74%, Buzau – 72%, Ialomita – 72%
Liderii USL au declarat pentru gandul ca, in urma centralizarii datelor venite din teritoriu, dupa efectuarea sondajelor de opinie, scorul Uniunii la nivel national este situat intre 60 – 66%.
Filialele USL au termen pana la 15 iulie sa trimita rezultatele sondajelor de opinie conducerii celor trei partide pentru a se analiza scorul din fiecare judet, dar si candidatii potriviti pentru a reprezenta Uniunea la alegerile locale si parlamentare.
Potrivit secretarului general al PSD, Liviu Dragnea, in Kiseleff au ajuns rezultatele din 30 de organizatii judetene. “Dupa primirea acestor date, pot spune ca scorul USL se situeaza intre 60 si 66%, iar trendul este in crestere, deoarece nu am primit rezultatele de la filialele care au scoruri bune. Spre exemplu la Teleorman nu am finalizat sondajul pana acum”, a declarat pentru gandul secretarul general al PSD.
Si in tabara liberalilor, atmosfera este una optimista. “Scorul PNL este in acest moment situat intre 25-27%, dar speram sa atingem 30% dupa ce ne vin toate datele. Stam insa foarte bine la nivelul USL in jurul a 65%”, au spus surse din conducerea PNL. Liderii Uniunii sustin ca “au mare incredere” in sondajele comandate in fiecare judet, deoarece “au fost chestionate peste 100.000 de persoane la nivel national, iar marja de eroare este foarte mica”.
[FMP] http://www.politicienii.ro/wp-content/uploads/2011/07/crin_antonescu-mediafax.flv [/FMP]
Cine aduce voturile pentru USL
Potrivit datelor primite din teritoriu, niciun judet – exceptie Harghita si Covasna, nu a raportat un procent mai mic de 50% pentru USL. In schimb, exista judete unde liderii social-democrati si liberali au precizat pentru gandul ca PDL aproape nu conteaza in lupta politica, jocurile fiind facute in cadrul Uniunii.
Printre fruntasii care au anuntat la Bucuresti scoruri peste media pe tara se numara: Vrancea – 74%, Valcea – 72%, Ialomita – 72%, Botosani – 68%, Vaslui – 65%, Buzau – 72%, Constanta – 63%, Hunedoara – 69%. In Vrancea, PDL este cotat in sondajele USL la 13%, in Botosani cu 22%, Olt – 19%, Ilfov – 18%, Calarasi – 11%, Constanta – 11%. “PSD are 52% in sondajul pe municipiul Buzau si 51% pe judet, in timp ce PNL are 24% la judet si 21% pe municipiu. Scorul PDL este de 18%. USL are o cota de 72% in judet. Daca as candida din partea PSD as obtine 65% din voturi, in timp ce din partea USL as obtine 70%”, a subliniat primarul municipiului Buzau, Constantin Boscodeala. Acesta a adaugat ca si pentru functia de presedinte al Consiliului Judetean, Victor Mocanu nu are emotii avand 58% daca ar candida din partea USL si 36% daca ar candida din partea PSD. Primarul a adaugat ca l-a masurat si pe democrat-liberalul Cezar Preda. “Pentru Primarie are o cota de 26%”, a spus Boscodeala.
Cei din USL au anuntat ca au scoruri de peste 50% si in Bacau, Ilfov, Neamt, Galati, Brasov. Si liberalii si social-democratii din judetele unde nu s-au incheiat sondajele – Iasi, Braila, Dolj, Bistrita-Nasaud, Teleorman, Dambovita afirma ca se inscriu in media nationala a USL. “Putem sa depasim acest usor acest scor”, au declarat pentru gandul lideri din organizatiile Dolj si Iasi ale Uniunii.
Surpriza de la Arad. Cu ce se lauda USL in judetele portocalii
Liderii USL din judetele unde domina PDL au informat centrul ca situatia s-a schimbat si ca au trecut de pragul de 50%. Un exemplu este judetul Arad, condus de Gheorghe Falca, unde liderii PSD din teritoriu sustin ca USL are aproape 52% intentie de vot.
Si la Timisoara, liderii PNL din teritoriu mizeaza pe un scor bun. “USL are peste 50% in Cluj in pofida patriotismului local pentru premierul Emil Boc”, a declarat pentru gandul senatorul PSD Alexandru Cordos.
Si la Brasov, unde resedinta de municipiu este condusa de democrat-liberalul, George Scripcaru, Uniunea are un scor de peste 50%. “Avem 61% la nivelul judetului. Scorul dintre PNL si PSD este aproximativ egal”, a precizat pentru gandul presedintele PSD Brasov, Constantin Nita.
La Botosani, unde in acest moment presedintele Consiliului Judetean si primarul municipiului resedinta de judet sunt de la PDL, scorul anuntat de USL este foarte bun pentru Uniune. “La nivelul USL avem 68% in judet, PSD are 39%, iar PNL 29%, in timp ce PDL are 22%”, ne-au declarat liderii locali ai USL.
In Suceava, judetul lui Gheorghe Flutur, USL are o cota de 64%. “Din analiza sondajelor efectuate de fiecare parte, s-a constatat ca rezultatele acestora nu difera foarte mult, diferentele dintre cele doua masuratori arata o diferenta de maxim 2 procente… amandoua sondajele au aratat ca Uniunea Social Liberala este optiunea politica a 64% dintre suceveni”, se arata intr-un comunicat semnat de liderii USL Suceava. Conform protocolului din plan local, candidatul pentru CJ va fi dat de PSD, iar cel pentru Primaria Suceava de ACD (PNL-PC).
La Bacau se poate ajunge la excluderi: Hrebenciuc sau Stavarache. Batalie si la Ilfov
In pofida rezultatelor optimiste pentru Uniune, exista anumite filiale unde animozitatile dintre liderii locali ai PSD si PNL nu au fost estompate. Judetul Bacau reprezinta in acest moment cel mai mare risc pentru buna colaborare in cadrul Uniunii, au declarat pentru gandul surse din conducerea USL.
Social-democratii din judet vor sa propuna candidatul pentru Consiliul Judetean – Dragos Benea si sa lase liberalilor candidatul pentru Primarie – Romeo Stavarache. Liderii PNL din Bacau nu sunt de acord cu aceasta varianta si doresc ca ambii candidati sa provina din randul liberalilor. Presedintii celor doua filiale Viorel Hrebenciuc (PSD), respectiv Romeo Stavarache (PNL) au fost avertizati de la centru ca sondajele vor fi cele care vor stabili candidatii pentru CJ si Primarie, iar daca nu se va respecta decizia luata la centru se poate ajunge la excluderi.
Probleme sunt si la Ilfov unde liderii locali Robert Negoita (PSD) si Marian Petrache (PNL) nu au ajuns la un acord. Ambii vor ca filiala pe care o conduc sa propuna candidatul pentru presedintia Consiliului Judetean. Liberalii mizeaza pe faptul ca organizatia PSD Ilfov nu se afla in topul organizatiilor pesediste, in timp ce PNL Ilfov reprezinta o filiala de top pentru liberali.
Tensiuni in cadrul USL sunt si la Valcea unde liberalii si social-democratii isi disputa candidaturile pentru CJ si Primarie. Conform Protocolului USL, PSD are dreptul sa propuna 21 de candidati pentru CJ si 20 de candidati pentru primariile municipii resedinta de judet. In acest moment, social-democratii au 16 presedinti de Consiliu Judetean in functie, deci le vor mai ramane dreptul sa nominalizeze cinci candidati pentru aceasta pozitie. “Este posibil ca numarul candidatilor din partea PSD sa creasca cu unu – doua nume, dar doar daca vom arata celor de la PNL ca avem candidati foarte buni”, au mentionat surse din conducerea partidului.
Estimarea lui Dragnea
Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, a declarat pentru gandul ca in urma datelor venite din teritoriu este posibil ca la viitoarele alegeri locale PDL sa mai castige doar “cinci sau sapte” presedintii de CJ, iar cei de la UDMR “trei sau patru”. Potrivit acestor calcule, Uniunea ar avea sanse sa castige alegerile in 29-32 de judete.
Bucurestiul este gata in septembrie
USL a amanat organizarea de sondaje in Capitala, organizatiile din Bucuresti fiind ultimele care vor fi testate. De altfel, la PSD au avut loc deja anumite mutatii in structura de conducere a filialei, Marian Vanghelie fiind debarcat din functia de presedinte. Surse din USL sustin ca este posibil ca acelasi deznodamant sa aiba si Andrei Chiliman, presedintele PNL Bucuresti. Co-presedintii USL, Victor Ponta si Crin Antonescu si-au exprimat sustinerea pentru o noua candidatura a lui Sorin Oprescu pentru Primaria Capitalei, declarand ca este posibil ca acesta sa fie sustinut de Uniune la alegerile locale. “Filialele PSD, PNL si PC din Bucuresti sunt foarte importante deoarece aduc un numar mare de voturi. USL trebuie sa castige alegerile in Bucuresti”, au precizat surse din conducerea Uniunii.
Cat au costat sondajele ?
Sondajele din fiecare judet au fost impuse filialelor locale de la centru pentru a se masura candidatii pentru Consiliul Judetean, Primarie, dar si optiunea de vot pentru PSD si ACD (PNL-PC). Sondajele au fost efectuate pentru ACD de Agentia de Rating Politic, Gallup si CCSB, in timp ce la PSD au fost facute de CSCI si Avangarde. Pretul pentru liberali a fost fix – 8.000 de euro, in timp ce pesedistii si-au negociat pretul in fiecare filiala. Cu toate acestea, suma platita a fost in medie la fel ca la liberali, pretul variind intre 7.000 si 9.000 de euro.
Sursa: Gandul