Parerea ta conteaza, scrie-ne !
Rascoala de la Golden Tulipe sau cum s-a confruntat Crin Antonescu cu Opozitia din partid
Greu de spus daca exista sau nu opozitie in PNL 🙂 Asta daca judecam dupa manifestari, caci pe surse sunt destui care se dau mari opozanti. Pe fata doar Ludovic Orban si Varujan Vosganian au fost singurii liberali care l-au criticat fara menajamente pe Crin Antonescu la Comitetul Executiv si in Delegatia Permanenta (unul in ambele, celalalt doar la Delegatie). Orban i-a reprosat esecul USL in alegerile de la Neamt si programele de „doi lei“ promovate de Opozitie in frunte cu Radu Mazare, care vrea sa finanteze piscine, in timp ce fostul sef de la Economie i-a reprosat atitudinea dictatoriala cu care conduce partidul.
Poate Opozitia din PNL ar fi fost mai articulata si deci mai vocala, daca la intrunirile partidului de la Hotelui Golden Tulipe din Mamaia ar fi luat parte si alti cunoscuti opozanti ai actualei conduceri. Ca atare… in absenta unor opozanti ai aliantei cu PSD, precum Calin Popescu Tariceanu, Eugen Nicolaescu sau Adriana Saftoiu, Crin Antonescu s-a confruntat, la Delegatia Permanenta de la Mamaia, doar cu doua voci critice – deputatul Ludovic Orban si vicepresedintele Varujan Vosganian. „Eu sincer, nu inteleg artimetica USL. Eu am invatat la matematica faptul ca 35 plus 27 fac 62, nu 43″, a punctat Orban facand trimitere la scorurile initiale ale PSD si PNL, comparate cu alegerile partiale din Neamt, relateaza Adevarul.
„Nu poti sa dai vina pe electorat pentru o nereusita in alegeri, mai ales ca daca fiecare lider de la centru isi lua cate o comuna de care sa se ocupe rezultatele erau altele”, a adaugat fostul prim-vicepresedinte. „Daca merge in continuare asa, USL nu o sa ia niciodata 51%”, a estimat Orban referindu-se la prestatia publica „defensiva” a Opozitiei. „Cand lansam si noi propuneri sunt propuneri de doi lei. Cu «prima piscina» si cu Mazare, sigur pierdem puncte electorale. Mazare are imagine in Constanta,dar in restul tarii prestatiile lui excentrice ne trag in jos”, a comentat Orban, referindu-se la propunerea de finantare a unor piscine, cuprinsa in programul USL pe turism si sustinuta recent de edilul social-democrat. El a mai reclamat faptul ca, in timp ce vectorii de imagine ai partidului sunt marginalizati, la televiziuni apar „oameni despre care cei care se uita nici nu stiu ca sunt membri PNL” (aluzie la asa-zisele liste date de conducerea centrala catre televiziuni din care ar lipsi numele opozantilor din partid).
Imediat a venit si replica lui Antonescu. „Cine nu e liberal dintre cei care apar la televizor? Cine sunt «adevaratii liberali»”, a intrebat Antonescu, care a adaugat ca nu el face programul televiziunilor, potrivit Adevarul. Antonescu a tinut sa spuna ca, pentru fiecare lider politic exista un inceput, si ca si Orban a avut perioade cand era mai tanar si avea nevoie de mediatizare pentru a deveni cunoscut.
Dar fostul prim-viceprsedinte nu a fost singura voce critica. Vicepresedintele Varujan Vosganian i-a reprosat sefului PNL ca fostii ministri ai Guvernului Tariceanu (printre care se numara si el – n.r.) nu sunt folositi drept vectori de imagine. Vosganian s-a plans ca de cand el nu mai este consultat pe chestiunile economice partidul da rateuri. Exemplul cel mai proaspat a fost cel al lansarii programului USL pe turism, Vosganian afirmand ca omul desemnat de liberali sa se ocupe de proiect (Alexandru Basaianu, seful PNL Suceava – n.r.) „nu are nicio legatura cu turismul, decat faptul ca pleaca in concedii” si de asemenea ca programul a cam ciudat din moment ce a fost criticat chiar de Radu Mazare (n.a. e vorba despre barierele pentru alge din largul marii care apar ca obiectiv in Viziunea pe turism a USL, dar despre care primarul de Constanta a spus ca este o bazaconie de la Bucuresti). In replica, Antonescu i-a spus lui Vosganian ca daca este nemultumit poate cere un congres extraordinar „si o sa vedem ce decizii se vor lua”.
Cert este ca niciun lider de filiala, in afara de Teodor Atanasiu, care conduce PNL Alba, nu s-a raliat nemultumitilor. Preocupati de negocierile cu PSD pentru candidaturi, sefii de organizatii au avut un apetit redus pentru polemicile provocate de nemultumiti. „Am vrut sa elimin speculatiile ca PNL s-ar putea rupe si o bucatica asa sa o ia seara pe la Cotroceni, ca sa-l intalneasca pe domnul Basescu sau, cine stie, daca dansu-i cu nevasta, ceva consilieri”, a explicat Antonescu invitatia adresata eventualilor doritori de congres.
Pentru a intari ideea ca in PNL nu sunt disensiuni, el le‑a mai transmis liberalilor ca speculatiile privind excluderea din partid a lui Dinu Patriciu sau a lui Andrei Chiliman n-au nicio acoperire in realitate. „Nu intentionez sa ma specializez in excluderi”, a sustinut el, relateaza Adevarul.
In privinta lui Dinu Patriciu presedintele PNL nu prea are ce face de vreme ce filiala de Prahova il sustine si mai ales dupa ce negocierile pentru CJ Prahova si Primaria Ploiesti facute la centru au fost respinse vehement de liberalii prahoveni in frunte cu Adrian Semcu, presedintele PNL Prahova si senatorul Teodor Melescanu (care e primul in sondaje si a amenintat ca va candida la CJ Prahova daca PSD nu renunta la a pune candidat la Primaria Ploiesti), cu sprijinul actic al lui Dinu Patriciu cred cei de la centru.
In ce priveste o eventuala lovitura la PNL Bucuresti aici lucrurile sunt putin mai complicate. Au existat zvonuri potrivit carora Andrei Chiliman ar fi urmat sa fie demis din functia de presedinte al PNL Bucuresti si inlocuit cu trezorierul partidului Rares Manescu, dar acestea nu s-au materializat. Sursele noastre sustin ca presedintele Crin Antonescu a cantarit raportul de forte din partid si ar fi apasat CANCEL dupa ce si-ar fi dat seama ca raspunsul celor vizati ar fi avut efecte nimicitoare in partid. In timp ce unii sustin ca decizia a fost doar amanata, altii sustin ca presedintele PNL nu ar mai intentiona sa umble la Bucuresti.
Deocamdata… filialele au primit hartii de la centru cu cei care au de dat bani la partid si promisiunea ca centru va incerca sa finalizeze negocierile cu PSD si PC cat mai avantajos pentru partid.
Sursa: Pe surse