Parerea ta conteaza, scrie-ne !
Nokia Romania se inchide din martie 2012
Inaugurata cu mult zgomot de guvernul PNL condus de Calin Popescu Tariceanu, fabrica NOKIA de la Jucu din judetul Cluj, se va inchide din luna martie 2012 datorita restructurarilor la care a decis firma sa apeleze in urma problemelor de competivitate pe care le are pe plan mondial.
Nokia isi inchide fabrica de la Jucu, judetul Cluj, urmand sa lase pe drumuri un numar de aproximativ 2.000 de muncitori specializati in productia de telefoane mobile.
Surse din cadrul fabricii au declarat ca toti angajatii au fost sunati sa se prezinte la locul de munca joi, 29 septembrie, de la ora 7.50, motiv pentru care angajatii fabricii Nokia de la Jucu, circa 1.900 de persoane, au fost chemati la locul de munca pentru o sedinta la care va participa si conducerea iar soarta Nokia – Cluj s-a decis astazi : Se va inchide !
Majoritatea lucratorilor au facut declaratii in care spuneau : Nimeni nu stie despre ce este vorba si de ce ne-au chemat la aceasta intâlnire. Trebuie sa fim acolo inainte de orele 8 dimineata. La locul intalnirii a fost amplasat un cort imens in spatele fabricii, ferit bine de ochii de afara, unde va avea loc sedinta cu cei din conducerea Nokia Europa.
Contrar afirmatiilor publice, restructurarea firmei Nokia nu are nicio legatura cu starea economica din Romania, producatorul de telefoane finlandez se afla intr-o criza profunda de aproximativ trei ani, fiind depasita tehnologic de restul competitorilor de pe piata telefoniei mobile.
Pana in urma cu unu – doi ani, Nokia reprezenta cel mai puternic producator de pe piata telecomunicatiilor, ocupand primul loc la toate capitolele domeniului, productie, cifra de afaceri, vanzari si profit. Lipsa de competitivitate a produselor sale au condus in ultimii ani la o scadere a vanzarilor, motivul fiind coroborat si cu modificare cerintelor de pe piata de telecomunicatii mobile.
In urma cu 5 ani, firma americana Apple lansa primul model de iPhone, cu toate ca acesta nu reprezenta primul “smartphone”, cum este cunoscut in piata de specialitate, a avut un succes remarcabil, producand o transformare a cerintelor din piata.
Din momentul lansarii intensive a telefoanelor inteligente, Nokia, a incercat sa se mentina in linia cerintelor, lansand numeroase modele de terminale ce incercau sa cucereasca cumparatorii, bazandu-se numai pe renumele producatorului. Cu toate acestea produsele cu sigla finlandezilor nu au avut succes, in fiecare luna cota de piata a firmei scazand cu procente importante.
Situatia economica a firmei s-a agravat pe plan international iar in 2011 au aparut primele scaderi importante pe bursele internationale, valoarea actiunilor Nokia diminuandu-se alarmant iar profitul minim din 2010 a rezultat din platile facute de Microsoft catre finladezi in urma unor preluari de licente sau drepturi de folosinta a unor patente tehice.
Inchiderea facilitatilor de productie de la Jucu se poate desprinde numai o singura concluzie, dictata de lipsa de competitivitate a producatorului Nokia pe plan mondial si care in judetul Cluj nu reusa sa produca decat telefoane ieftine destinate tarilor asiatice.