Parerea ta conteaza, scrie-ne !
– Interviu cu Adriana SAFTOIU
Dupa trei ani de parlamentarism, Adriana Saftoiu inclina spre consultanta. Spune insa ca nu si-a gasit candidatul, mai ales ca aceasta are o parere interesanta: sustine ca politicianul de azi a devenit un fel de “one man show”.
“Pe domnul Crin Antonescu nu te poti supara nici macar cand te critica. E atat de superficial, de vizibil refulat incat practic ar trebui sa intorci pagina si sa iti vezi de treaba”, scrie deputatul PNL Adriana Saftoiu pe “Voxpublica”, care susține ca in discursul lui Antonescu, cel de la ultima intalnire cu primarii liberalii, totul nu a fost altceva decat “o rafuiala cu toți cei care nu au alta opinie si alta atitudine decat domnia sa”.
PNL ar fi reusit un scor mult mai bun singur. Crin Antonescu ridica la nivel de filozofie de partid propriile umori. Actualul legislativ este o masinarie de vot sau de schimbat replici de cartier, iar politicienii sunt mestesugari de metafore. Dezamagita de Parlament, dar si pe fondul divergentelor de opinii cu liderul de partid, Adriana Saftoiu spune, intr-un interviu acordat “Evenimentului zilei”, ca ar da parlamentarismul pe consultanta.
Ce sanse au femeile in politica ? Daca ati fi fost barbat credeti ca ati fi avut o alta functie, un alt urcus in politica ?
Subiectul acesta e prea des tratat in sabloane. Si de o parte si de alta. Femeile au mai multe sanse decat acum 10 ani. In acelasi timp, femeile din politica au facut prea putin pentru a convinge electoratul ca pot fi mai competitive, mai pregatite pentru a detine functii de mare calibru.
In mentalul colectiv se pastreaza perceptia ca politica e rezervata barbatilor. Partidele promoveaza femei la limita. Priviti cu atentie candidaturile pentru CJ sau pentru primariile marilor orase. Nici o femeie. Nu cred ca un partid, dominat desigur de barbati, nu ar promova o femeie daca ar sti ca le aduce voturi.
Cat timp, noi, femeile, nu am reusit sa convingem electoratul, nici partidele nu se vor risca pe mana noastra. Nu cred ca am gasit cel mai bun ritm si cel mai bun mesaj. Suntem copii, mai mult sau mai putin reusite, ale barbatilor din politica. O copie ramane doar o copie. Originalul se lasa asteptat. Avem atuuri, calitati, dar nu reusim sa facem diferenta.
Dar de pe scena noastra politica care vi se pare ca ar fi femeia care a reusit ? Elena Udrea cum e vazuta ?
Cu siguranta, are cea mai mare notorietate dintre femeile din politica. Nu e suficient pentru a convinge, dar evident nu poate fi negata notorietatea doamnei Udrea. Mona Musca ramane prototipul femeii de succes, dar si al marii ratari. Merita un studiu de caz.
Sondajele arata ca USL se afla in fata actualei puteri. E relativ firesc cand ai ca adversar o guvernare care are o singura viziune: austeritate. Nimic despre progres si dezvoltare. Dar alegerile sunt in 2012 si de abia atunci vom sti care e adevarul. Raman insa la opinia ca PNL ar fi facut un scor mult mai bun singur si ca asta ne-ar fi permis intr-adevar sa fidelizam un electorat de dreapta.
Va mai regasiti in PNL-ul de acum dat fiind ultimele conflicte dintre dvs si Crin Antonescu ?
Eu le percep ca divergente de opinie. Ce e trist e ca domnul Antonescu ridica la nivel de filozofie de partid propriile umori. Altfel, nu pot pricepe de ce as fi un subiect la o intalnire cu zeci de primari care au probleme serioase cu o guvernare care directioneaza banul public discretionar. Inca mai am naivitatea de a crede ca divergentele de opinie cu presedintele partidului nu inseamna o divergenta cu toti colegii mei de partid.
Cum a evoluat PNL sub Crin Antonescu ?
Ca parlamentar liberal consider ca nu am multe motive sa ma simt ultima pe lista, de la prezenta pana la initiative legislative, pana la activitatea in comisii. As putea remarca faptul ca domnul Antonescu si-a amintit CV-ul meu care il include pe Traian Basescu in momentul in care am avut opinii diferite. Dar nu l-a deranjat cand l-am votat si sustinut.
Optiunea mea pentru dreapta nu a fost o optiune din 2008. In 1990, eram studenta in anul II a Facultatii de Filologie, eram generatia “Marian Munteanu”, iar simpatiile celor care eram in Liga Studentilor erau impartite intre taranisti si liberali, iar optiunea mea a fost inca de atunci pentru PNL.
Dar daca stiati cum vor evolua lucrurile in PNL in momentul in care ati hotarat sa intrati in acest partid, ati fi luat o alta decizie ?
Drept urmare, in 2008, am luat o decizie foarte asumata de a ma inscrie in PNL. Nu ma asteptam deloc ca lucrurile sa fie liniare, unitare. Politica e o negociere si implica anumite compromisuri. Dar daca te respecti, niciodata nu faci compromisuri cu principiile la care aderi.
Dar care este atmosfera in partid, pare ca in afara de Crin Antonescu si apropiatii lui nimeni nu mai are voie sa vorbeasca, asa este ?
Nu. Din punctul acesta de vedere este o imagine falsa. Ca foarte putini vor sa spuna ceea ce gandesc, asta este deja optiunea lor, dar nu inseamna ca nu poti sa te exprimi. Ca domnul Crin Antonescu are reactiile pe care le are, e alt aspect care tine pana la urma de profilul omului, dar nu inseamna ca nu pot sa-mi exprim punctul de vedere.
Ati fost de foarte multe ori tinta atacurilor lui Crin Antonescu. A existat o confruntare fata-n fata intre dvs. si Crin Antonescu ?
A existat, intr-o Delegatie Permanenta de la inceputul anului. Eu vorbeam atunci despre o atitudine in cadrul partidului in timp ce domnul Crin Antonescu s-a limitat la a pune etichete. Aceasta metoda a patentat-o deja domnul Basescu, iar domnul Antonescu pare surprins cand i se spune ca aduce cu cel pe care il considera bun de suspendare.
I-ati facut lui Crin Antonescu vreun repros intre patru ochi ?
Nu ma raportez la domnul Crin Antonescu decat raportandu-ma la decizii publice politice. Nu am facut alt tip de repros si nici nu ma intereseaza sa fac asta. Sa faci politica doar certandu-te cu un om este o miza mult prea mica. Sau sa reduc toata activitatea mea la un schimb de replici e prea meschin.
Este foarte greu de spus. A fost o decizie luata de partid, asumata, vom vedea in 2012 cat de buna a fost decizia din 2009.
V-ati gandit vreodata sa parasiti partidul ?
Nu.
Eu personal nu stiu de o asemenea sedinta.
Credeti ca va fi candidatul USL la prezidentiale ?
Este atat de departe pana in 2014, ori scena politicii va suporta modificari surpriza. Pana in 2014, avem 2012: alegerile locale si parlamentare, apoi mai vedem.
Mie personal mi-e foarte greu sa spun lucrul acesta. Ultima mea discutie cu Dinu Patriciu a fost inaintea Congresului din 2010 atunci cand s-a votat conducerea pe liste. Am avut o discutie in contradictoriu. Domnul Patriciu sustinea varianta domnului Antonescu, listele. Eu, nu. Cei 35 de delegati ai organizatiei Prahova au votat “pentru”. Am fost singura din organizatie care a votat impotriva. Aceea a fost ultima mea discutie cu domnul Patriciu.
E nevoie de o maturizare a partidelor. E important sa gasesti omul cel mai potrivit si cel mai bine pregatit pentru o asemenea functie. Ideal ar fi ca PNL sa aiba cel mai bun om pentru functia de premier, asa incat nici aliatii sa nu il poata infirma. Tutea spunea ca un prim ministru trebuie sa poarte in geanta imaginea ideala a Romaniei spre care sa te misti asimptotic. Cine e acela ? ! Mi-am pus intrebarea, dupa trei ani de parlamentarism, cum si ce anume ar determina schimbarea imaginii Parlamentului si a clasei politice, implicit. Este evident ca este cel mai slab Parlament. Este vizibil ca se incalca zilnic Regulamentul, ca nu mai avem oratori, ca nu exista o retorica parlamentara serioasa si argumentata, nu exista dezbatere in Parlament. Suntem pur si simplu o masinarie de vot sau de schimbat replici de cartier intre noi, mestesugari de metafore, unele total jenante. O tara nu se construieste cu metafore. Intrebarea e cum ar putea Parlamentul sa devina ceea ce scrie in Constitutie, cum ar putea avea oameni de buna calitate. Conditia esentiala este ca partidele sa isi faca cunoscute criteriile de selectie. Cum selectezi oamenii pe care ii propui electoratului sa-i voteze, ce conditii trebuie sa indeplineasca. Daca trebuie sa indeplineasca conditiile actuale, respectiv relatia cu seful de partid si forta financiara, atunci sa o spunem cetateanului sa stie ce voteaza.
Ati ridicat aceasta problema la nivel de conducere de partid ?
Discut lucrurile acestea cu unii colegi. Stiu, nu e suficient si ma suspectez de o anumita blazare. Din pacate, prea des constat ca e mai important sa iti asiguri inca un mandat, decat sa incerci sa schimbi cu adevarat lucrurile.
PDL si-a lansat noul cod de etica propus de Monica Macovei. Are nevoie si PNL-ul de asa ceva ?
Cred ca fiecare partid in mod transparent ar trebui sa anunte criteriile de promovare. S-ar putea sa auziti criteriul “onestitate”. Vreau si eu sa-mi defineasca un presedinte de partid ce inseamna sa fii onest. Fata de cine, de tine ca persoana, de principii, de principiile partidului. Devii membru de partid pentru ca te regasesti in principii, in ideologie, in program. Apoi, constati ca afara-i vopsit gardul, inauntru leopardul.
Veti mai candida pentru un nou mandat de parlamentar ?
Trebuie sa ai un ego puternic sau sa crezi ca nu mai ai nici o alta varianta ca sa mai candidezi pentru ceea ce reprezinta acum Parlamentul. O butaforie. Sau sa ai un spirit de sacrificiu teribil si sa te ambitionezi spunand: voi determina schimbarea.
Nu, nu cred ca sunt un om care sa aiba aptitudini si calitati pentru zona administratiei locale.
Nu ma pot lipsi de ticurile consultantului. De foarte multe ori, ma uit la aparitiile publice ale politicienilor din postura de consultant.
Daca presedintele PNL era in continuare Calin Popescu Tariceanu credeti ca PNL ar fi fost mai sus decat este acum ?
La nivel de partid a fost vreo sedinta in care i s-a reprosat lui Crin Antonescu ca lipseste de la parlament, ca nu este atat de vehement in criticile sale la adresa puterii asa cum ar fi trebuit, nu este un adevarat lider de opozitie ?
Dinu Patriciu mai are forta sa insufle in PNL o noua grupare ?
Domnul Ludovic Orban spunea ca ar fi bine ca functia de premier sa revina PNL-ului, ca asa ar fi mai bine pentru Romania.
Va ganditi cumva sa intrati intr-o cursa pentru alegerile locale ?
Va ganditi sa va intoarceti la consultanta ?
Pe de alta parte, nu imi doresc sa fiu consultantul unui personaj care contabilizeaza succesul dupa numarul de aparitii in presa. Forme fara fond. Polticianul a ajuns robul imaginii si imaginea se reduce la atat de putin: numarul de aparitii la televizor sau in ziare. Pentru asa ceva nu trebuie sa fii mare strateg. Ajunge sa ai bani si sa-ti cumperi spatiul. Doar si presa e in criza.
Politicianul a devenit un fel de one man show, poate sa tina singur talk-showuri. Nici nu are nevoie de moderator, se descurca foarte bine, de la cum sa-si puna lavaliera pana la momentul in care anunta pauza de publicitate.
Cand vorbeati despre faptul daca mai merita sa candidati pentru un fotoliu de parlamentar de partea cealalta ce ar balansa ?
Culmea, tot consultanta. Dar stau si ma gandesc daca am candidatul. Pana acum, daca banul ar fi fost singurul criteriu, as fi putut sa fac consultanta politica. Din pacate, omul politic investeste doar in campania electorala. Perioada dintre campanii se intretine ieftin, cu bloguri sau cu un maraton. Fiecare parlamentar ar trebui sa investeasca in echipe de experti, sa lucreze temeinic si sa exceleze intr-un domeniu. Sa aiba viziune si sa se ajute de experti. Ce facem noi ? Mergem la televizor si ne dam cu parerea despre toate. Ca sa il parafrazez tot pe Tutea: aflarea in treaba ca metoda de lucru la romani. Eu rectific: la politicieni.
Regretati ca nu ati ramas langa Traian Basescu ?
Nu, nu regret. Decizia a fost corecta.
Sursa: EVZ