Parerea ta conteaza, scrie-ne !
Yahoo messenger in pragul dezastrului
Pe internet oricine va poate schimba “status”-ul, situatie din care pot rezulta consecinte extrem de importante. Mesajul personal, creat in sistemul de comunicatie Yahoo Messenger, poate fi schimbat si asta fie ca aveti sau nu aveti vreun dusman care sa va faca vreo gluma proasta pentru a va afecta imaginea publica !
Pentru utilizatorii de internet, pericolul vine de la o pagina web gazduita la IP-ul 89.45.197.160 de firma bucuresteana SC CLAX TELECOM srl, societate condusa de Claudiu Maciuceanu si binecunoscuta internautilor romani pentru ca prin modul indulgent de desfasurare a aafacerilor sale faciliteaza infractionalitatea informatica, generandu-se mesaje de tip spam de catre clientii pe care ii are.
Cum nu avem dovezi, noi ne limitam sa spunem ca doar faciliteaza infractionalitatea informatica prin absenta unor masuri eficiente. Zicem, asadar, ca o faciliteaza, cu toate ca in trecut si senatorul Iulian Urban se simtea agresat de mesaje primite din partea unor clienti ai Clax Telecom. Asta se intampla in 2008, spune actualul senator la adresa urmatoare: CLICK AICI…
Coincidenta sau nu, dupa evenimentele cu Iulian Urban din 2008, de cateva zile pe internet si-a facut aparitia inca o situatie delicata, de data aceasta cu mult mai grava decat trimiterea unor mesaje spam. Site-ul gazduit de Clax Telecom, nici nu se putea altfel, afecteaza intr-o maniera extrem de grava functionarea binecunoscutului sistem de comunicatie instantanee Yahoo Messenger. Respectiva pagina de internet valorificand o bresa de securitate ce permite schimbarea status-ului personalizat al utilizatorilor, iar cum romanul e obisnuit sa-si arate proasta educatie atunci cand nu poate fi sanctionat am vazut mesaje de o vulgaritate incredibila aparute din senin in dreptul unor persoane demne de cel mai inalt respect.
Din pacate, avand in vedere modul de compunere a textelor si diferetele lingvistice, dupa parerea mea ne aflam in fata unei situatii extrem de grave si fara o rezolvare tehnica corespunzatoare. Tentativele de obtinere a unor informatii de la compania americana Yahoo n-au avut prea mult succes iar rezolvarile oferite de “help”-ul oficial nu ofera nimic folositor.
Dupa ce Yahoo Inc se va convinge ca are in fata sa un pericol substantial sunt convins ca va face presiuni asupra Agentiei Nationale de Comunicatii din Romania (ANCOM, fosta ANRCTI), pentru sanctionarea initiatorilor unui astfel de proiect.
Pana ce actiunile oficiale vor avea loc, utilizatorii Yahoo Messeger se afla intr-un pericol real, situatie pentru care incerc sa gasesc o rezolvare prin cateva recomandari, subliniind ca acestea nu ofera siguranta dorita dar ofera o anumita rezolvare a problemei.
In afara verificarii frecvente sa status-ului personal, pentru evitarea inlocuirii mesajului propriu, textul sau link-ul ce prezinta starea de la un moment dat a utilizatorului, cu mesaje neavenite sau vulgare puteti folosi cateva solutii.
In tutorialul alaturat se poate vedea procedura de blocare a oricarui dialog cu utilizatorii ce nu se afla deja in lista fiecarui utilizator. Oprind mesajele din partea celor straini de lista personala se evita schimbarea status-ului dar aceasta rezolvare are ca principala deficienta imposibilitatea de a fi contatat si de alte persoane pe care nu le cunoasteti la un moment dat dar care sunt de buna credinta.
[FMP] http://www.politicienii.ro/wp-content/uploads/2011/12/yahoo_tutorial.flv [/FMP]
A doua solutie este ramanerea in modul “invizibil” si care prin neafisarea utilizatorului in listele cunoscutilor nu aduce nici textele nedorite, indifierent daca cineva incearca sa va inoculeze un mesaj sau altul. Aceasta modalitate permite sa fiti contactati de alti utilizatori si va asigura linistea necesara.
Spre final, dar nu in ultimul rand, cateva lucruri pentru Clax, Ancom si ANI. In conformitate cu Legea 365/2002, orice furnizor de internet are obligatia sa adopte masuri care sa preintampine infractionalitatea informatica si atunci cand ii sunt semnalate anumite actiuni ce incalca legislatia sa adopte imediat masuri de oprire a efectelor sau macar de limitare a acestora pana la solutionare situatiei. Tot intr-o astfel de maniera trebuie sa procedeze si ANCOM, factorul principal de reglementare si supraveghere a activitatilor de telecomunicatii informatice din Romania, dar care nu prea-si ia in serios activitatea.
In privinta agentiei ANCOM, la o prima vedere, observam ca nu se intampla nimic, ma rog… aproape nimic, dat fiind faptul ca singurul eveniment ce razbate dintr-acolo este un posibil conflict de interese pe care ANI ar trebui sa-l aiba in vedere. Catalin Marinescu, nimeni altul decat prea-naltul diriguitor al comunicatiilor electronice mioritice, se mai ocupa si cu alte treburi… Cum ar fi sefia adjuncta din centrul de calcul al CGMB.
Cum vine asta, “moncher Marinescu”, lucrezi si la stat si la stat, oare “tanti ANI” o fi dormind la ora asta ?