Parerea ta conteaza, scrie-ne !
Cine poate opri USL-ul sa nu piarda alegerile ?
Aproape ca-mi vine sa vars o lacrima de mila PSD. Bietii oameni, nu scapa de blestemul de a avea lideri de anvergura si inteligenta lui Mircea Geoana.
Personaje capabile ca, in pofida urii pe care mare parte din electorat a acumulat-o impotriva lui Basescu, sa piarda alegerile pe ultima suta de metri. Si, cine a spus ca prostia nu este molipsitoare ? PNL, partenerul social-democratilor in cadrul USL, pare la fel de decis sa lase PDL sa formeze si viitorul guvern.
Ultimul sondaj IMAS, platit si difuzat de ziarul lui Patriciu, “Adevarul”, arata ca USL a coborat sub 50% din intentia de vot. Cercetarea a fost realizata inainte ca geniala manevra prin care Ponta a facut cadou celor din PDL postul de presedinte al Senatului sa fi avut impact asupra publicului. Sondajul mai arata ca PDL a ajuns la cel mai bun rezultat din ultimele 20 de luni, respectiv o intentie de vot de 21,5%.
Stiu, publicul amator de teorii conspirationiste va spune ca aceasta este o manevra a lui Patriciu, pe cale de a fi exclus din PNL si din ce in ce mai prietenos cu Basescu. Dar cei de la “Adevarul” procedeaza corect si ne arata rezultatele sondajelor precedente, astfel incat pot fi observate tendintele din ultimele 24 de luni. Din august 2011, USL scade constant, in timp ce PDL creste, cu mici sincope. Daca facem un calcul mecanic, in conditiile in care USL pierde putin peste un procent pe luna, pana in noiembrie 2012, scorul acestei aliante va fi sub 40%. Chiar si prin redistribuirea unor mandate, posibila intrare in parlament a PRM si obtinerea unui sprijin din partea grupului minoritatilor, tot sunt din ce in ce mai putine sanse ca Ponta sa adune suportul parlamentar necesar pentru a fi ales prim-ministru.
S-a ajuns aici pentru ca, de peste un an, cei din USL se comporta ca o echipa de fotbal modesta, din liga lui Mircea Sandu si Mitica Dragomir. Stau doar in aparare, le tremura picioarele de teama lui Basescu (din 2000, omul i-a batut pe toti pesedistii trimisi impotriva sa si asta i-a marcat puternic pe cei din partidul lui Ponta) si nu sunt capabili sa aiba initiativa. Din primavara lui 2010, cand Basescu a anuntat ca se taie pensiile si salariile bugetarilor, iar PDL s-a prabusit in sondaje, unica strategie a lui Ponta si Antonescu a fost sa trimita baloanele lansate de adversar in tribuna. A propus Basescu modificarea Constitutiei, inclusiv pentru a pregati intrarea in zona euro ? Nu suntem de acord, pentru ca nu avem un parlament legitim, spun liderii USL. Este nevoie de o reorganizare teritoriala – de la impartirea in regiuni, la comasarea administratiilor unor localitati aflate in faliment ? Manevra electorala, striga Ponta si Antonescu. Trebuie sa adoptam un buget prudent, pentru a supravietui unui nou val al crizei ? Liderii USL se contrazic intre ei si tot ceea ce fac este sa voteze “contra”. Pe fond, nici Ponta si nici Antonescu nu au obiectii la aceste chestiuni sensibile. Nici nu vin cu o contra-propunere, ci doar repeta lozinca activistilor PCR care se opuneau “glaznostului”: “Acum nu este momentul !”. Formal, USL a lansat mai multe programe, dar, de fiecare data cand discutia ajungea la detalii, spuneau ca este vorba doar de un proiect. De exemplu, programul pe energie al USL este supra-incarcat de pretiozitati despre resurse regenerabile, emisii de carbon etc., dar nu sufla un cuvant despre contractele “baietilor destepti”. Este firesc, personaje precum Dan Voiculescu nu vor sa schimbe sistemul, ci doar sa fie ei cei care profita !
Incercati urmatorul exercitiu: luati un discurs al lui Crin Antonescu si eliminati propozitiile despre Basescu. Va fi interesant sa observati ce mai ramane. Fara dubiu, ura fata de liderul informal al PDL va mobiliza multi alegatori, in 2012. Dar, in timp, acest sentiment pare ca se estompeaza, iar cetatenii sunt tot mai preocupati de ceea ce se va intampla dupa ce regimul Basescu va fi inlaturat. Publicul incepe sa simta ca Ponta si Antonescu nu le ofera o alternativa. De fapt, cred ca cei doi nu sunt capabili sa le raspunda la cea mai simpla intrebare pusa unui politician: de ce vreti voi sa conduceti Romania ?
Sursa: EVZ