Parerea ta conteaza, scrie-ne !
Sindicatele din Sanatate vor cresterea contributiilor la 7 la suta !
Probabil ca pentru prima oara in Romania, sindicatele din medicina cer majorarea contributiilor platite de angajati si angajatori cu valori ce totalizeaza aproximativ 10 procente, defalcate pe capitole si platitori.
Dupa ce societatea civila a condus la respingerea intr-un mod violent a proiectului propus de guvern, sindicatele constata ca nu mai sunt bani, sumele alocate sunt insuficiente iar solutia sunt aceleasi majorari.
Prin vocea lui Viorel Rotila, Presedintele Federatiei Solidaritatea Sanitara, sindicalistii considera ca discutiile despre reforma in medicina, in sistemul sanitar, trebuie sa inceapa cu o crestere a contibutiilor la asigurarile de sanatate. A putea vorbi de reforma legii sanatatii in interesul cetateanului, o masura urgenta ce trebuie luata este cresterea contributiei la bugetul asigurarilor sociale de sanatate la şapte la suta, atat pentru angajati cat si pentru angajatori si, in mod proportional, pentru restul obligatiilor de plata.
Pentru a putea vorbi de reforma legii sanatatii in interesul cetateanului prima, o masura urgenta ce trebuie luata este cresterea contributiei la bugetul asigurarilor sociale de sanatate la 7%, atat pentru angajati cat si pentru angajatori si, in mod proportional, pentru restul obligatiilor de plata.
Una din caracteristicile sistemului sanitar actual o reprezinta transferul inechitabil al efectelor crizei pe spinarea pacientilor si a familiilor acestora. Reducerea acestei contributii, mai ales ca ea a fost mai mare pentru angajator, a condus la cresterea poverii financiare pentru pacienti, acestia fiind obligati sa suporte din buzunarele proprii sau sa plateasca cu sanatatea lor angajamentele de scaderea a fiscalitatii luate de Guvern fata de mediul privat si institutiile financiare mondiale. Efectul direct al reducerii contributiilor pentru sanatate l-a constituit cresterea cheltuielilor pe care pacientii sunt nevoiti sa le faca in mod direct, acestia fiind obligati sa cumpere tot mai multe materiale si medicamente si sa achite alte costuri.
Consideram ca nu este indicata definirea pachetului de baza fara sporirea finantarii dimensiunii sociale a sistemului sanitar, cresterea contributiilor la sanatate fiind prima masura ce trebuie luata in acest sens. Dincolo de declaratiile politice, stabilirea onesta a pachetului de baza de servicii medicale la actualul nivel de finantare inseamna excluderea unui numar important de servicii medicale esentiale, cu impact major asupra sanatatii populatiei.
Din perspectiva reformei financiare a sistemului sanitar, care este cea mai urgenta si importanta parte a reformei in acest moment, ordinea masurilor trebuie sa fie urmatoarea:
- Cresterea finantarii sistemului de asigurari sociale de sanatate
- Definirea pachetului de baza de servicii medicale
- Introducerea asigurarilor complementare
In acelasi timp, este imperios necesara eliminarea a cat mai multe din inechitatile sistemului de asigurari sociale de sanatate, un sistem centrat pe contributiile angajatorilor si angajatilor, atat in sensul cresterii categoriilor de cetateni obligati sa plateasca contributia cat si in sensul reducerii impunerilor excesive.
Spre exemplu, este necesara reducerea progresiva a contributiei la sanatate a persoanelor care realizeaza mai multe venituri din salarii, eliminand astfel impovararea suplimentara a celor care aleg sa munceasca mai mult. Prin aceasta masura ar creste gradul de echitate al asigurarilor sociale de sanatate, eliminand parte din abuzurile facute pe baza principiului solidaritatii.
Presedinte, Rotila Viorel