Parerea ta conteaza, scrie-ne !
NASA: Curiosity a asolizat pe planeta Marte
O importanta etapa din programul NASA de explorare a planetei Marte s-a incheiat in aceasta noapte prin asolizarea rover-ului Curiosity in craterul martian Gale, zona cu un diametru aproximativ de 154 km.
O misiune de o importanta deosebita, descrisa cel mai bine printr-o abordare prudenta de catre reprezentantii NASA – JPL (Jet Propulsion Laboratory): “Daca un grup de turisti s-ar afla ingramaditi intr-un vechicul de transport pe suprafata planetei Marte prima lor reactie ar fi sa captureze cat mai multe imagini ale peisajului ce-i inconjoara. Cum prioritatea programului Curiosity are in prim plan indeplinirea unei suite de experimente, rover-ul trimis pe suprafata Planetei Rosii in seara zilei de 5 august PDT (dimineata devreme dupa timpul EDT) va avea o abordare atenta privitor la capturarea primelor imagini”.
[FMP] http://www.politicienii.ro/wp-content/uploads/2012/08/nasa-curiosity-on-mars1.flv [/FMP]
Vechiculul american are dimensiunile aproximative ale unui autoturism mediu, cantareste ceva mai putin de o tona si este dotat cu un set de 12 camere fotografice si video redundante de inalta performanta ce vor fi activate in zilele urmatoare, opt camere pentru observatii si patru “Navcams” rezervate sistemului de navigatie si orientare ce pot oferi imagini stereoscopice a suprafetei martiene.
Primele imagini ce vor fi receptionate provin de la sistemul “Hazcam” (Hazard Avoidance Cameras), prin intermediul modulului Orbiter NASA Odyssey, a precizat Justin Maki (NASA – JPL), dar vor fi de o calitate inferioara fata de cele ce vor fi capturate de sistemul de observare cu camere high-tech instalate pe turnul de teledetectie, catargul urmand sa fie ridicat numai in momentul in care se va stabili cu siguranta stabilitatea din exotica zona de asolizare, operatiune precedata de verificarile tehnice asupra rover-ului Curiosity.
Aceste prime imagini ce vor fi capturate vor oferi inginerilor o buna idee asupra terenului ce inconjoara Curiosity si vor fi continuate de capturarea unor imagini color, de data aceasta, in jurul celei de a doua zi. Cele mai importante imagini vor fi preluate mai tarziu prin sistemele “Marte Hand Lens Imager” (Mahli), si unul dintre cele cinci dispozitive “Inspector Gadget-Rover” dotate cu un brat articulat ce va fi folosit si la prelevarea esantioanelor de sol si roca petru experimentele biochimice in urma carora se asteapta o serie de rezultate spectaculoase, inclusiv elucidarea misterului privitor la faptul daca in trecut au fost conditii favorabile evolutiei unei forme de viata.
La fel ca sistemul Hazcams, imaginile Navcam sunt folosite pentru a obtinerea unor informatii tridimensionale despre terenul martian, date indispensabile viitoarelor operatiuni ce includ calatoria rover-ului Curiosity in interiorul craterului Gale, iar sistemul foto “ChemCam” urmand sa observe obiectele aflate la o distanta mai mare.
Proiectul Curiosity este elaborat de NASA Mars Science Laboratory iar misiunea de pe Planeta Rosie este condus de JPL, divizie a institutului tehnologic din Pasadena – California.