Parerea ta conteaza, scrie-ne !
Romanii se dezmeticesc dar insuficient
Din ultimul sondaj realizat de IMAS rezulta ca romanii percep adevaratele interese ale USL-ului iar ratarea demiterii lui Traian Basescu ii coboara in preferintele electoratului.
USL are in august 57,1%, dar a scazut cu aproape zece procente fata de perioada anterioara suspendarii lui Traian Basescu. Daca maine ar fi alegeri parlamentare, USL ar obtine voturile a 57,1% din romani, potrivit sondajului realizat pentru „Adevarul” de IMAS in perioada 9-14 august. Pe urmatoarele locuri se claseaza PDL cu 17,8%, PP-DD cu 14,1% si UDMR cu 5,8%, in timp ce restul formatiunilor politice nu ar depasi pragul electoral.
Chiar daca USL se afla pe primul loc in preferintele romanilor, scorul aliantei social-liberale este cu aproape 10% mai mic decat cel din luna iunie, inainte de declansarea suspendarii lui Traian Basescu. In ultimele luni de zile, USL a trecut prin doua perioade distincte din punct de vedere al evolutiei cotei electorale, potrivit cercetarilor realizate de IMAS.
Prima etapa, marcata de preluarea guvernarii si de castigarea alegerilor locale, a adus o crestere semnificativa a USL. Alianta dintre PSD si PNL era cotata cu 48,7% in luna aprilie 2012, iar intrarea la Palatul Victoria, in mai, a adus-o la 59,4%. Castigarea alegerilor locale din luna iunie a insemnat pentru USL obtinerea celui mai bun scor de la infiintare – 66,6%.
Aflati pe un val de popularitate, liderii USL au trecut la suspendarea lui Traian Basescu. Nu au reusit sa obtina demiterea presedintelui care s-a intors la Cotroceni dupa ce la referendum nu s-a intrunit cvorumul.
In schimb, operatiunea a afectat, drastic, procentele electorale ale USL. Alianta aflata la guvernare a coborat in iulie la 61,4%, iar in august a ajuns la 57,1%.
Pentru liderii USL va fi dificil sa stopeze scaderea, avand in vedere ca, in lunile urmatoare, va veni „decontul” suspendarii. Recent, oficialii europeni au sugerat ca Romania ar putea fi decuplata de Bulgaria in ceea ce priveste aderarea la spatiul Schengen.
PDL si PP-DD, in revenire
Pe de alta parte, suspendarea lui Traian Basescu pare sa fi fost un balon de oxigen pentru PDL, partid aflat in cadere libera in lunile care au precedat atacul USL.
In aprilie, PDL se stabilizase la 18%, dar pierderea guvernarii si a alegerilor locale a adus partidul la 14,5% in mai si la 12,7% in iunie, scorul cel mai slab din ultimii doi ani de zile. Strategiile PDL au parut lipsite de succes, publicul nefiind impresionat nici macar de schimbarea lui Emil Boc cu Vasile Blaga in fruntea partidului. In schimb, alegatorii democrat-liberalilor au fost „mobilizati” de declansarea operatiunii de suspendare, partidul crescand in iulie la 16,3%, iar in august la 17,8%.
In acest fel, democrat-liberalii au revenit la scorul din aprilie, nu atat in urma unor actiuni pe care le-au initiat, ci profitand de prestatia USL.
Suspendarea s-a dovedit avantajoasa si pentru Partidul Poporului. Formatiunea lui Dan Diaconescu era in cadere libera in lunile premergatoare razboiului politic.
PP-DD a coborat de la 18,7%, in aprilie, la 12,8% in mai si la 9,8% in iunie. Cota acestui partid a ajuns la 10% in iulie si la 14,1% in august.
Ascensiunea formatiunii lui Dan Diaconescu a devenit un subiect de preocupare si pentru USL. Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, ieri, la inceputul BPN al partidului, ca pe militantii USL ii asteapta o toamna „dificila” inaintea alegerilor parlamentare si ca in 2012-2016 principalul partid de opozitie din legislativ va fi PP-DD, si nu PDL.
UDMR, pe muchie de cutit
Prinsi in batalia politica damboviteana, liderii UDMR s-au reorientat de mai multe ori in ultima perioada. Fosti parteneri de guvernare cu PDL, liderii UDMR au pus umarul in Parlament la suspendarea lui Traian Basescu, insa au evitat sa aiba o atitudine transanta in timpul referendumului pentru demitere.
Toate aceste oscilatii au afectat scorul UDMR, formatiune care a avut un moment in care s-a situat chiar sub pragul electoral de 5%. UDMR avea 4,6% in aprilie, in mai ajunsese la 5,5%, pentru ca in iunie sa intruneasca 4,3% din optiunile alegatorilor. UDMR a urcat la 6,2% in iulie, iar luna trecuta avea 5,8%.
Liderii formatiunii se arata ingrijorati atunci cand vine vorba de sansele electorale ale UDMR. Senatorul Gyorgy Frunda a declarat, potrivit RFI, ca UDMR urmeaza sa plateasca, la fel ca PDL, factura pentru anii de guvernare, el precizand, in acest context, ca se teme, in perspectiva alegerilor parlamentare din 9 decembrie, de pragul electoral de 5%.
Frunda este de parere ca USL oricum va trebui sa discute dupa alegerile parlamentare din 9 decembrie cu UDMR, care nu este „un simplu partid politic”.
Cine e sub pragul electoral
Sub pragul electoral de 5% se situeaza PRM, partidul condus de Corneliu Vadim Tudor fiind cotat cu 3%. PNG, formatiune condusa de Gigi Becali, are 0,6%. Tocmai din acest motiv, acum cateva luni, cei doi lideri anuntasera formarea unei aliante electorale, dar, ulterior, au renuntat la idee. Potrivit sondajului, UNPR are 0,3% din voturi, dar formatiunea si-a rezolvat problema intrarii in Parlament printr-o alianta cu PSD.
sursa: Adevarul.ro
Daca se tot fac multe comparatii intre Vadim si Crin Antonescu,una va spun eu ca nu merge,nu suporta nici ideea:GRADUL DE CULTURA GENERALA SI ERUDITIE
al lui Vadim,este ASTRONOMIC comparativ cu al lui “Mireille Mathieu”…..
Perfect de acord prietene.
Cel erudit stie ce spunea Aristotel,celalalt nu prea.
Adica:
“OMUL INTELEPT NU SPUNE TOT CE GANDESTE,
DAR CE SPUNE,GANDESTE !”
prin deducere logica,omul necopt sau tamp ce ne spune? ia ghiciti?
(asta vis a vis de cine pleaca,se retrage,etc,etc,bla,bla,bla…)
Pai cum sa nu creasca PP-DD in sondaje,daca si “Mireille Mathieu” se duce la
emisiunea lui DD,declara ce declara (putea spune orice,ca fanii DD inteleg ce vor ei ba chiar cresc numeric) si trag concluzia “ai vazut ca si ala a venit la DD””??
Basca dupa ce PNL a primit tot felul de oportunisti acum cica “au inchis portile”,
(dar si-au terfelit imaginea),restul de oportunisti se vor duce spre PP-DD,
ca vorba ceea:”toamna se numara bobocii”!!
Fratilor,ascultati la unul batran:
Cei mai buni premieri ai Romaniei de dupa 89,au fost Nastase si Tariceanu.
Au avut charisma,charm,talent,aspect fizic si intelectual,inteligenta,etc.
In perioadele lor,am avut si cresteri economice si stabilitate monetara
(socotiti numai ce rentabile erau creditele in valuta sau ce putere de cumparare aveam)
Acum e teroare,cu toti astialalti,….de la cocosati,reci,metalici,bubosi,mustaciosi,…
la filosifi,pitici,ochelaristi,etc….nimic mai mult.(de credite sau putere de cumparare….ce sa mai zic totul se duce la vale sau in rapa).
P.S.:Ce ziceti de un viitor premier (nu prea indepartat) BASE????
Eeeei,hai c-am glumit..!!!!
P.P.S:dar n-ar fi exclus,…nici in gluma::))
P.P.P.S: atunci sa-i vezi pe astia care “cica n-au facut politica” dar au parasit barca si acum sunt mari “liberali”.Parca mi-ar place “sa vaz filmul asta”!!