Parerea ta conteaza, scrie-ne !

Bacalaureatul, un dezastru al scolii europene
Examenul de bacalaureat, prezenta si rezultatele finale de promovabilitate la bac tind sa devina si in 2013 un cosmar pentru locuitorii orasului Otelu Rosu, pentru elevii liceului banatean.
Testul de maturitate a tinerei generatii se apropie cu pasi repezi si parca vad cum pe Valea Bistrei se va obtine si in acest an un dezastru memorabil, unul in urma caruia bineinteles se vor acorda si distinctii pentru merituasa scoala europeana din Otelu Rosu.
Dupa testul de simulare a examenului de bacalaureat din Liceul Banatean soarta a fost cruda cu elevii, acestia fiind pregatiti sa pice examenele cu un real succes, ne fiind exclus ca peste ani sa vedem cum din acest micut oras se ridica oameni mari precum: Dan Sova, Gigi Becali, Marean Vanghelie etc.
In lipsa unei unei motivari corespunzatoare, a unei educatii pentru viitor, “bacul” cum i se mai spune pe la noi, conteaza prea putin pentru adolescentii de astazi si asta de o lunga perioada de timp. Motivarea de care vorbesc nu este numai aceia din sanul familiei. Sunt convins ca majoritatea parintilor uzeaza de tot felul de trucuri motivationale si fac tot ce le sta in puteri pentru a rezolva necesitatile tinerei generatii, chiar sa satisfaca fitele unora dintre copii. Interesul trebuie sa vina si din partea cadrelor didactice, a conducerilor scolare si a sistemului in intregul sau.
Cei mai multi dintre copii cu care am discutat ne-au spus ca s-au nascut intr-o zodie norocoasa si ca pentru ei nu conteaza diploma de absolvire a liceului, motiv pentru care trebuie sa privim si partea plina a paharului, viitorul politic al neamului este asigurat !
Fiecare dintre elevi isi intrevad viata pusa in slujba cetateanului, de undeva de la inaltimea tribunei parlamentare, ori macar dintr-un birou de primar, prin vreo comuna de munte, deal sau campie gandindu-se ca fiecare dintre noi cunoastem analfabeti cu atat de multi bani incat numai “Forbes” le mai numara averile o data pe an.
Ce se intampla insa in Scoala Europeana, Liceul Banatean, care sunt resorturile pe care cadrele didactice se gandesc sa le foloseasca pentru a imbunatatii performanta scolara ?
In pofida oricaror tentative, primul lucru pe care il vedem din exterior, privind cu ochiul unei persoane neimplicate este un adevar crud. Absenteismul scolar ocupa primul loc intre preferintele elevilor din toata tara iar Valea Bistrei nu face exceptie, ocupand poate chiar un loc fruntas.
Despre aceste subiecte ne-a vorbit in urma cu putin timp si directoarea Rozina Ghiorghioni, domnia sa spunand-ne in primul rand despre eforturile pe care zilnic le depune pentru a scoate ceva din elevul contemporan, facandu-l sa lase la o parte toate pacatele omenesti la care deja au ajuns sa prinda gust.
Totusi, domnia sa s-a aratat nemultumita si de mass-media (de noi in special = N.R.), unul dintre motive fiind acela ca o criticam mereu, gasim in fiecare zi cate un mic subiect din care sa facem un scandal national de presa iar in general vorbind ocolindu-i pe alti directori, cum ar fi un anume Farcasescu. Banuim Florin Farcasescu din Resita.
Acum, daca domnia sa are dreptate si acest Farcasescu “are pile” noi nu stim, am inteles ca este apreciat, laudat si felicitat impotriva promovabilitatii ZERO pe care a adunat-o in ultimii 3 ani si despre care mentiona doamna Ghiorghioni, directorul resitean fiind apreciat si scutit de neplaceri pentru ca are relatii.
Nu am de unde sa stiu daca este asa sau nu, ma repet, am luat doar nota despre cele precizate in convorbirea telefonica si gata. Bineinteles aici ne-am dorit o comparatie intre cei doi directori, cele doua licee si spre surprinderea tuturor era cat pe acia sa cadem jos.
Respectivul director Farcasescu o fi avand el promovabilitate zero dar are macar o disciplina in scoala pe care o conduce si despre care s-a dus buhul, fiind printre primele care au introdus un sistem de supraveghere video. Este adevarat, acum exista multe scoli cu cate un sistem video insa nu prea il urmareste nimeni, spre deosebire de liceul condus de Florin Farcasescu ce si-a intarit astfel disciplina, conduita scolara la urma urmei, in randul elevilor.
Sigur, disciplina elevilor este o buba mare in invatamantul romanesc, o problema pe care n-au reusit sa o remedieze cei ce decid destinele elevilor si credem ca nici intentiile inspectorului general Paul Susoi, Caras Severin, nu au sanse sa imbunatateasca ceva, nici cu politia.
Poate este mai bine sa se stranga un surub intr-o parte, sa se schimbe cate o piulita in alta parte…
[FMP] http://www.politicienii.ro/wp-content/uploads/2013/04/liceul-banatean-otelu-rosu.flv [/FMP]
Imaginile video sunt din Liceul Banatean si au fost capturate bineinteles de elevi, ajunse la noi pentru putin amuzament sau comparatie disciplinara, una ce ne lasa fara comentarii indiferent cat de ingaduitori am fi noi. Oricum, credem ca pot fi de un real folos, macar pentru amuzament. Nu este asa ?
A doua mare problema, cel putin prefigurata pentru examenul de bacalaureat din acest an, tine de prezenta la examene. Despre acest lucru ne-a vorbit cu subiect si predicat doamna directoare Rozina Ghiorghioni, aceasta subliniindu-ne ca a reusit sa-i adune la simulari pe toti elevii numai, cei slabi declarand ca nu se vor prezenta la examenele finale de bacalaureat. Respectivii copii vorbind inca de la inceputul anului ca este suficient pentru ei sa bifeze douasprezece clase, indiferent daca au sau nu o diploma.
Fara indoiala suntem rautaciosi si ne gandim poate prea departe. Clar suntem rautaciosi pentru ca avem prostul obicei sa interpretam lucrurile fata de cele ce ne ajung in urechi, mai bine spus avem obiceiul sa citim printre randuri, printre cuvinte.
Oare cum s-au facut declaratiile respective, in scris, cu stampila, cu martor sau numai asa pe coridoare ? Inchipuiti-va acum scena in care respectivul elev (merituos sau mai slab pregatit) se prezinta la conducerea liceului. El (ea)… mic, negru si spasit… sau daca e vorba de “o ea” sigur arata ca la o prezentare de moda, sexy si cu ruj pe buze.
Elevul, constient de capacitatea-i intelectuala limitata sau gandindu-se la mormanele de bani castigati din politica ce-l asteapta, se arata in fata conducerii, turnandu-si cenusa in cap si rugandu-se sa fie scuzat dar el (ea) n-o sa se prezinte la examen, din spirit de solidaritate pentru soarta liceului nu il (o) intereseaza proprul viitor, cel al scolii fiind mai important.
Sunt rautacios, stiu nu tebuie sa repetati, dar nu pot, moncher, sa nu intru la idei. Spunandu-ne doamna Rozina Ghiorghioni ca maxumum 25 de elevi din fiecare clasa se vor prezenta la examen banuielile incoltesc in mintea noastra.
In primavara trecuta promovabilitatea din Liceul Banatean a fost de vreo 30 de procente, soarta conducerii putand sa fie in acest an una intunecata daca nu se inregistreaza o imbunatatire substantiala a performantelor.
Avand acelasi fond scolar, elevi cu calitati similare ca a celor din anii trecuti. Solutia ar fi una simpla: Ce-ar fi daca aia mai “prostuti” nu s-ar prezenta la examen ?
Pai ar fi bine, chit ca ministerul ar intra la banuieli o data ce ar constata lipsa de interes a copiilor. Ar fi bine sa lipseasca 6-7 copii dintr-o clasa cu vreo 32 de elevi. Daca ducem rationamentul mai departe, presupunand o constanta a promovabilitatii si in 2013, vedem ca in loc de trei zeci de procente vor obtine diploma finala aproape jumatate dintre cei ce au dat examenele.
Ceea ce este bine, este chiar foarte bine! Un bun motiv pentru o diploma noua, pentru pastrarea unei functii sau chiar o avansare. Toate acestea sunt solutii pe care le banuim, rezolvari strict dambovitene, lucruri autohtone cu care romanii ne-au obisnuit. In loc sa gasim adevarata rezolvare modificam din mers modul de calcul si ne laudam cu un rezultat grozav ce poate in realitate este unul chiar mai prost decat precedentul.
In fata unui monument al abnegatiei, dedicat propasirii elevilor nu ne putem gandi la ceva rau, nu putem banui asa ceva pentru ca inca o data ne-ar intari convingerea ca e mai bine sa emigram undeva unde a dus mutul iapa. Nu cred ca un elev poate sa fie atat de tampit (scuze) incat sa accepte a-si pune punct viitorului decat daca avem in vedere trei situatii. Domnule, “mita” e buna intr-un sens dar nici invers nu face rau, nimanui. A doua solutie tine de relatiile amiabile dintre cadre, parinti si elevi iar a treia modalitate prin care copilul nu vine la examen este aceia in care este amenintat!
Sa fie clar, nu avem dovezi pentru niciuna dintre aceste alternative, nu cunoastem daca s-a discutat despre asa ceva dar noi, banuitori, ne gandim mult si nu o facem numai pentru noi.
Spre final ne-am simti fericiti daca nu ne va da in judecata cineva pentru astfel de dezvaluiri. Avem aceasta speranta cu toate ca sotul vice-imparatesei ne-a asigurat de contrariul… adica un proces in toata legea. De ce speram sa nu fie un preoces ? Eiiii… “prietenii stiu de ce” !
Traind in vanitatea-i bine cunoscuta,dictatoriala si cu totala lipsa de scrupule
dusa pina la perversiune,are tupeul sa afirme ca elevii nu vor dori
sa vina la bacalaureat.(pai la simulare cum au venit?).Minciuni sfruntate….
Ea duce munca de lamurire sa nu vina elevi la bac,sa nu-i strice procentul,
sa nu fie iarasi umilita cu rezultatele tot mai dezastruoase cu care ne-a obisnuit.
Sunt o serie de parinti care stiu deja asta.Ar trebui sa ia atitudine si sa spuna.
Ea vorbeste de altii cu pile,cum ar fi Farcasescu?Asta-i culmea tupeului…..
Pai cine e la Judet numarul 2,mai ales ca nr 1 e mai mult plecat?
Sotia lui Farcasescu sau sotul dansei??Chiar ne crede tembeli?
Nu a si plans putin??ea cea mai eleganta,cea mai frumoasa,cea mai distinsa,cea mai harnica,cea mai premiata,cea mai desteapta si buna organizatoare si directoare?La ea totul e perfect….
Mai are si indrazneala sa dea vina pe massmedia ca-i cauta nod in papura.
Sa spuna ea cu gurita aia ei hulitoare,cum a evoluat procentul de promovabilitate
in ultimii ani.Ca daca spune altcineva cifrele,e vai si amar (de parca ar fi secrete
deconspirate) si are ce are cu ea.Nu vrea deloc sa vada adevarul in fata.
Cat a fost procentul la simulare? Se aude de un 3-5%.Asta nu spune nimic?
Asemenea atitudine,un astfel de comportament, nu sunt deloc demne de un dascal,darmite de un director de scoala.
Dupa mintea ei nascocitoare,ar fi perfect sa vina doar vreo 50% din elevi la bac caci
procentul de promovabilitate s-ar dubla automat.
(sau ce bine ar fi sa vina doar fro 25%,ca atunci ar avea poate un record pe tara si atunci sa te tii frate cu laude,ode,diplome, etc etc,….).
Hai sa fim seriosi fratilor.Chiar credeti ca nu vor copii sa mearga la examen???
Sa-si rateze din start orice sansa cat de mica,chiar teoretica?
Astea sunt nazbatii si scorneli de-ale coanei,chipurile sa ne avertizeze,sa ne pregateasca pentru o prezenta redusa.
Adica sa ne manipuleze, cum ii sta in caracter si-n obicei.Urat din parte ei!
Mai naduscher (adica Cristian Pop) e o rusine ptr tine nu?
ca ai fost presedinte al consiliul elevilor si nimic din ce ai facut tu nu merge in scolatla asta. Insa sa iti fie rusine ptr ca spui ca tu esti prieten cu Dna Directoare si pe acest site o barfesti in ultimul hal,RUSINE !!!!!!!!!!
Nu sustinem afirmati lipsite de probe la adresa nimanui, cu atat mai putin cu cat sunt facute intr-un mod anonim prin comentarii pe internet.
– Redactia