Parerea ta conteaza, scrie-ne !
PDL, totul in familie, tutto in famiglia
Adunati unul langa altul toti batranii tafnosi din politica romaneasca au ajuns sa formeze astazi PDL, o familie. Recunoscut pana mai ieri ca o formatiune politica in care tinerii erau favorizati cu o promovare ce reflecta ideile inovatoare din administratie sau cele politice ajunge astazi sa se comporte ca mafia italiana, facand totul in casa… “tutto in famiglia“, cum spun italienii.
Anul 2010 a reprezentat un moment de cotitura in politica damboviteana, aceasta fiind afectata de unele masuri dictate de inceputul crizei economice si in scurt timp constituindu-se un nucleu politic de opozitie menit sa combata administratia condusa de Emil Boc si Traian Basescu, acesta din urma reprezentand un fel de “eminenta cenusie” a ultimilor ani.
In teritoriu, insa, nu s-a schimbat nimic. La fel ca inainte baronii locali aveau afaceri comune prin care nu ne aratau decat ca interesul este transpartinic, lasand la o parte visele si idealurile doctrinare, cand vorbim de bani “nu ai mama, nu ai tata”…
Asa cum am mai spus, 2012 a fost anul lui Sorin Frunzaverde si asta nu pentru ca baronul local si-ar fi atras vreun merit deosebit. Doar a infaptuit o tradare pragmatica, menita sa-l mentina pe el acolo unde era. Imi amintesc ce-i spuneam unui viitor lider PDL, vorbindu-i despre plecarea lui Sorin Frunzaverde si perspective: “Impactul national va fi devastator, asistam la o intrare in coma”.
Ulterior s-au vazut efectele. Aproape jumatate dintre democrat-liberali au migrat la alte partide, lasandu-l pe Vasile Blaga sa conduca o formatiune politica in agonie, fara perspective, fara obiective tangibile si aproape fara electorat.
Din 2011, momentul formarii USL, pana acum a existat o singura sansa pentru revitalizarea PDL, conventia din aceasta primavara si alegerea unui nou presedinte. Cu sanse au candidat doi lideri, ambii controversati, iar invingatorul contestat a fost Vasile Blaga. La fel de contestata, daca nu chiar mai vulnerabila la atacuri, era si Elena Udrea numai ca aceasta aducea cu sine un aflux de prospetime si emulatie pe care un personaj de genul lui Vasile Blaga nu are nicio sansa sa-l atinga.
“Cartile” s-au jucat din nou in judetul Caras Severin. Primarul Nicusor Vasilescu din Baile Herculane, liderul zonal din perioada respectiva, propunea colegilor din filiala sustinerea Elenei Udrea din chiar aceleasi motive de mai sus. Ghinionul ultimelor luni a facut ca o ilustra necunoscuta, actuala deputata Valeria Schelean, sa incline balanta spre Vasile Blaga, beneficiind de suportul si influenta financiara a tatalui sau – Nicusor Schelean.
Nimeni nu spune si nici nu vorbeste despre mituirea delegatilor la conventia PDL insa prietenia dintre Nicusor Schelean si Vasile Blaga este cunoscuta in tot banatul, intr-un fel fiind chiar recunoscuta chiar de tatal deputatei, iar daca tinem cont numai de posibilitatile financiare ale acestuia din urma e lesne de dedus ca Elena Udrea nu putea sa ii sprijine pe banateni decat intr-un mod moral. O slaba alternativa venita in contrapartida cu materialismul concret al familiei Schelean.
Conventia a trecut, a fost si binecunoscutul taraboi iar partidul a ajuns “o afacere de familie”. Din familie pleaca Catalin Predoiu catre alegerile prezidentiale de anul viitor, ca este din familie a ajuns Valeria Schelean sefa a PDL-ului carasan, din familie a fost propus anul trecut Dorel Cardei iar pentru alegerile locale din 2016 tot din familie vor veni si candidatii.
Nu are importanta faptul ca Gheorghe Falca are o mult mai mare priza la electorat, e bun Predoiu… E de-al casei in pofida faptului ca 99% dintre romani nici macar nu stiu ce a facut in cariera politica.
Pe plaiuri banatene Adrian Padureanu va candida in 2016 pentru fotoliu de primar (fac pariu!) in cea mai importanta localitate de pe Valea Bistrei si asta pentru ca a ajuns acum un personaj foarte iubit… in familie. In familia Schelean.