Parerea ta conteaza, scrie-ne !
Otelu Rosu, clipe dintr-o viata normala
Viata in Orasul Otelu Rosu, indiferent de problemele zilnice, decurge aproape normal, socializarea si mediul cultural al locuitorilor ajungand din nou o prioritate pentru administratia locala condusa de primarul Luca Malaiescu.
Asa cum s-a vazut din oras, cladirea Casei de Cultura a fost reconditionata dar nu toata lumea stie de renovarile interioare. A fost reparata fatada din spate, cateva zone interioare ale casei, subsolul acesteia ce pana acum se afla intr-o mizerie crunta si gazduia chiar sobolani. Au fost renovate vestiarele artistilor iar acum acestea sunt curate, modernizate la un nivel contemporan, fiind placut ca artistii sa beneficieze de cabine si vestiare la un nivel ca in orasele mai mari din tara.
Dupa o actiune importanta a dansurilor populare, asa cum a fost “Festivalul Afilon Latcu si Ion Muntean“, administratia locala isi doreste o continuare a vietii cultural – sportive pe Valea Bistrei, acest lucru fiind subliniat in interviu si de catre Primarul Luca Malaiescu.
Iata pe scurt cateva dintre obiectivele promovate de administratia locala:
– Inceputul lunii Noiembrie 2013 va gasi primaria Otelu Rosu in febra pregatirilor festivitatilor legate de sarbatorile iernii;
– Dupa un foarte lung interval de timp, 15 Noiembrie 2013 va readuce in Otelu Rosu spectacolele teatrale de un inalt nivel artistic prin reprezentatile asigurate la Casa de Cultura locala de Teatrul Nottara – Bucuresti cu piesa “39 de trepte” scrisa de John Buchan si ecranizata in 1935 de Alfred Hitchcock;
– Incepand cu anul viitor, primarul Luca Malaiescu isi propune o intrepatrundere si mai profunda intre sportivii urbei si locuitorii acesteia prin organizarea unor meciuri de fotbal amicale intre clubul Metalul Otelu Rosu si echipe de amatori, profesori, elevi, sportivi seniori retrasi din activitate, politisti sau orice alti iubitori ai sportului. O mentiune fiind facuta si asupra proiectului ce Ministerul Tineretului si Sportului urmeaza sa-l finanteze. In acest sens primarul Luca Malaiescu exprimandu-si speranta ca Ministrul Nicolae Banicioiu va duce la capat finantarea proiectului de amenajare a unui teren de fotbal cu gazon artificial si nocturna in zona de agrement Gura Jgheabului;
– Tot la capitolul competitii, prin colaborarea cu anumiti sponsori se spera organizarea unor competitii sportive de amatori, sahul, tenisul de masa, tablele putand avea o contributie la sanatatea cetatenilor iar prin micile premii oferite aducand chiar un plus de competivitate si satisfactie personala pentru concurenti.
In afara acestor precizari facute de primarul Luca Malaiescu va invitam sa urmariti interviul realizat in 26 Octombrie 2013 la sediul administratiei din Otelu Rosu si mult mai multe lucruri puteti observa din spusele edilului sef de pe Valea Bistrei.
Printre cele mai importante lucruri semnalate de edilul orasului Otelu Rosu sunt cele financiare cu care administratia locala se confrunta. Cu toate acestea, sufleteste vorbind, primarul Luca Malaiescu ne-a exprimat multumirea sa cu privire la achitarea celei mai mari parti a datoriilor acumulate de orasul de pe Valea Bistrei.
La inceputul mandatului am gasit un deficit total de 69,7 miliarde lei vechi despre care s-a mai vorbit in trecut. Suma respectiva este constituita din creditul de 20 miliarde lei vechi contractat la BCR pentru renovarea unor strazi din localitate, datorii catre terti sau alte datorii istorice, unele datand chiar din anii 2003 – 2004.
Din acest motiv, dupa cum mentioneaza primarul Luca Malaiescu, exista o satisfactie data de achitarea celei mai mari parti a datoriilor. Din suma totala de 69,7 miliarde de lei vechi in acest moment mai mult de jumatate dintre ele sunt deja achitate. Contractul de creditare cu BCR se deruleaza normal pe o perioada de 10 ani, pana in acest moment au fost platite 3 miliarde iar din restul datoriilor restante au mai ramas numai 13 miliarde, administratia locala fiind convinsa ca acestea vor fi platite si ele pana in primavara anului viitor.
Orasul Otelu Rosu, la fel ca majoritatea localitatilor din tara, are o serie intreaga de probleme economice dar acest lucru nu trebuie sa se interpuna cu viata sociala si cu educatia. Daca ar fi sa vorbim despre situatia financiara nici chiar primaria nu duce lipsa de probleme. Judecand dupa anterioarele datorii gasite in administratia locala, in acest moment edilul orasului si echipa sa sunt lipsiti de caile normale de comunicatie avand telefoanele taiate.
– “Acest lucru s-a petrecut dupa acumularea unei datorii de aproximativ 11.000 RON in urma unui acord dezavantajos incheiat de domnul Dragos Enache, fost primar interimar. Contractul semnat cu operatorul Vodafone a inceput in luna Mai 2012, in campania electorala, iar timp de un an primaria a fost nevoita sa achite in fiecare luna mai mult de 2.000 de euro numai pentru telefoane”, a subliniat primarul Luca Malaiescu.
Din fericire, reprezentantii companiei de telefonie si-au manifestat intelegerea si dupa incheierea unui an de contract au acceptat renegocierea acestuia pentru o suma mult mai mica, urmand ca dupa plata restantelor sa pastram abonamentele la un cost lunar de numai 356 euro, acest lucru fiind cu mult mai avantajos. Nefericirea este ca ramanem cu telefoanele blocate pana la achitarea restantei de 110 milioane lei vechi iar plata acesteia nu stiu cand va fi facuta datorita altor urgente ce trebuiesc achitate.
– “In perspectiva vorbind, proiectele pentru anul viitor vizeaza o serie de economii pe care administratia locala trebuie sa le faca la consumul de energie electrica si termica”, spune edilul Luca Malaiescu.
Actualmente incalzirea integrala a Casei de Cultura inseamna o factura de circa 25 milioane lei vechi, consumul lunar de gaze. Din acest motiv incercam ca anul viitor sa instalam o centrala pe lemne necesara pentru incalzire. Acest tip de combustibil fiind mult mai ieftin si mai usor de procurat.
Acelasi lucru este valabil si in ceea ce priveste costurile cu incalzirea primariei si ale spitalului, cel din urma avand nevoie de aproximativ 250 de milioane de lei vechi lunar numai pentru incalzire. O suma uriasa suportata de administratia locala si pe parcursul anului viitor una dintre prioritati va fi instalarea unei centrale termice alimentate cu lemne din aceleasi motive ce au in vedere costurile lunare.
Judecand dupa toate aceste lucruri sunt destul de clare dificultatile si nevoile orasului Otelu Rosu dar vazand increderea administratiei locale si a primarului Luca Malaiescu credem ca micul oras de pe Valea Bistrei nu se afla in colaps, chiar daca una dintre cele mai importante societati si-a inchis portile in urma cu o jumatate de an.
Cu certitudine o parte dintre locuitori pot intampina neplaceri substantiale datorita somajului dar acest lucru poate insemna si o perspectiva spre initierea unor activitati de o alta natura, agricultura, serviciile sau comertul putand sa devina o supapa de evacuare a problemelor, cel putin aceasta este parerea redactiei noastre pentru anul ce urmeaza.