Parerea ta conteaza, scrie-ne !
Greva medicilor si fraierul de Hipocrate
Te pomenesti ca Hipocrate a mai castigat o batalie in momentul in care sindicatul Sanitas si ministrul Eugen Nicolaescu au negociat suspendarea grevei generale ce trebuia sa inceapa maine in sistemul sanitar romanesc.
Aiurea, daca stau bine si ma gandesc rezultatele nu sunt chiar asa grozave pentru romani, din anularea grevei cel mai “ciufulit” personaj iese tot Hipocrate dupa ce ministrul sanatatii a acceptat aproape toate cererile sindicalistilor. Majorari de salarii, deblocarea a 1200 de posturi prin spitale, un sistem negociabil in viitor de majorare a veniturilor salariale etc.
In ceea ce-l priveste pe Hipocrate asta pot spune ca i-a slujit cu onestitate pe greci, fie-i tarana usoara ca a fost chiar un sfant ce merita respect chiar si la noi. Nu stiu cum se face, insa, ca toti “aia buni” au trait in alte tari, niciunul in Romania. Lasandu-i in schimb aici pe toti hotii si parvenitii cu pile. Te pomenesti ca avem pe cap vreun blestem aruncat de turci in vremurile cand si-o luau pe cocoasa de la noi…
revenind la criza… Eugen Nicolaescu zice ca asigura toti banii necesari pana la finele anului curent, haida-de… Toata lumea stie ca numai maine nu-i poimaine, maine anul se-noieste si incepe a colinda cu sloganul binecunoscut: “ne dati, ori nu ne dati?”…
Toata lumea urla ca nu are salarii, ca spitalele ne pica in cap, nu sunt medicamente si angajatii traiesc de pe o zi pe alta. In pofida dezastrului clamat de sindicalisti, surprinzator poate pentru romanii ce mai cred in ceva, medicii ne-au tras iarasi clapa si s-au multumit cu promisiunile salariale si asigurarea banilor pana la finele anului, tot pentru ei bineinteles.
Cum medicii au uitat de Hipocrate romanii ce i-au “ingrasat” decenii intregi se vor trata si pe mai departe cu algocalmin, daca le mai ramane ceva bani si pentru acela dupa ce platesc tot catre medici asigurarile de sanatate, banii promisi de Nicolaescu fiind suficienti numai pentru acest an. De la intai ianuarie, cine sa mai stie ? Un alt buget, alte discutii interminabile, lamentari si alea alea, totul indemnandu-ne inca o data sa ne tragem o asigurare privata de sanatate iar statul sa se mai ocupe numai de cazurile sociale din randurile norodului.
Recapituland putin motivele de galceava dintre sindicalisti si Ministerul Sanatatii observam ca ambele parti incearca sa minta cu o nerusinare crunta. Medicii solicita majorari de salarii, asigurarea unui buget de cheltuieli suficient pentru spitale si din nou majorari – de data aceasta pentru medicii rezidenti. Puse la gramada, dupa intelegerea dintre ministru si sindicate, mai ramane in picioare doar solicitarea celebrelor 6 procente din PIB. O cerere irealizabila, nu exista bani suficienti indiferent cat s-ar dori acest lucru. Numai Vasile Astarastoae declarand ca-si sustine pe mai departe obiectivele greviste iar din pozitia sa de sef al Colegiului Medicilor din Romania spune ca a propus un buget care sa fie alocat in functie de performante.
Venit parca de pe alta planeta, Traian Basescu ii solicita lui Emil Boc cu vreo trei ani in urma ca institutile bugetare sa faca publice salariile obtinute in respectivele centre administrative, fie ca vorbeam aici de primarii, agentii, spitale sau scoli. Avand la baza Legea cadru nr. 330/2009, Ordinul Ministerulului Sanatatii nr. 591/2010 si HG nr.144/2010 “dracovenia” a functionat cateva luni, uitandu-se aproape imediat de acest lucru pe care romanii nu prea il baga in seama dar de o importanta covarsitoare atunci cand trebuie sa iti imparti bugetul insuficient unor serii intregi de guri hamesite dirijate mai mult de sindicate decat de ratiune.
2010 a venit si a trecut, salariile au redevenit secrete numai ca gandul carcotas ne obliga, pur si simplu, sa vorbim despre cat castiga un medic, unul rezident, o infirmiera, o bucatareasa sau portarul ce sparge seminte intre dinti atunci cand nu trebuie sa impinga bucata aia mare de tabla pentru a-i face loc directorului sa iasa cu masina din spital.
Onorabila intentie venita de la presedentie declansand in scurt timp razboiul salarilor, aproape toti find suparati pe cate cineva pentru ca aveau venituri de sute de milioane de lei in plus fata de ceilalti… Toti cei ce au avut un interes, cei ce au fost curiosi, au avut posibilitatea sa stie cat castiga in 2010, de exemplu, medicul Petru Rus de la Otelu Rosu, cat castiga doctorul Gheorghe Borcean din Caransebes sau directorul “judeteanului” din Resita, Dumitru Secasan. Bineinteles puteam afla si cat castiga ministrul ala, alalalt sau te miri ce sef de la vreo regie autonoma.
Surprinzator pentru toti cei ce asculta cum medici rezidenti mor de foame, la Spitalul Orasenesc Otelu Rosu cel putin, se plateste o salarizare rezonabila vizavi de nivelul salarial local sau dimensiunea spitalului. Ei bine, in aprilie 2010, cei 5 medici rezidenti castigau intre 1.134 si 1.739 lei iar daca avem in vedere media din perioada respectiva constatam ca un rezident era este platit cu peste 40 de procente mai mult. Cel mai mare salariu in spital fiind incasat de managerul medical, 4.322 lei, iar sefii de sectii fiind remunerati la valori similare acestor cifre.
I-a sa vedem noi, insa, cat incasa net un medic sef de sectie la acelasi spital… Daca angajatul este medic primar salariul pe card in luna aprilie 2010 atingea frumusica suma de 4.061 de lei, vreo noua sute de euro. Un medic specialist, tot de la interne de exemplu, primea mai putin ca doar nu toti suntem egali… adica 2.349 lei. In ce-i priveste pe “acei medici” nu zic ca e adevarat dar daca era chiar seful sectiei, mai figura si ca medic primar atunci trebuie intr-un fel sa verificam si zvonurile ce vorbesc despre sosirea unor cadouri, atentii etc.
– Sunt necesare si acestea pentru a putea omul sa-si mai cumpere un Mercedes sau un BMW frumos, ori chiar pe amandoua ceva in genul acesta, nu-i asa?
Data viitoare va vom vorbi despre cat castiga medicii din Caransebes, cei din Resita sau alte orase carasene, neuitand sa va atrag atentia inca o data si asupra celor ce-si spun lideri de sindicat platiti similar unui ministru.