Parerea ta conteaza, scrie-ne !
Putin mai multa mandrie dupa vizita lui USS Truxtun
Anuntata cu foarte putin timp in urma vizita in Romania a navei militare americane USS Truxtun, distrugator din clasa Arleigh Burke, a adus in prim plan colaborarea dintre Romania si Bulgaria, tari NATO riverane bazinului Marii Negre, cu marina Statelor Unite si exercitile comune de tip PASSEX (terminologie NATO = N.R.).
Chiar daca tensiunile create in Ucraina pot fi reduse printr-o abordare internationala bazata pe respectarea tratatelor de securitate mutuala si implicarea unor forte militare, acolo unde este cazul, din comunicatele oficiale prezentate inclusiv de ambasada americana s-a inteles ca deplasarea navei USS Truxtun in Marea Neagra, incepand cu data de 8 martie, nu are nicio legatura cu situatia din Crimeea si agresiunea Rusiei impotriva vecinilor ucrainieni.
[FMP width=”520″ height=”292″] http://www.politicienii.ro/wp-content/uploads/2014/03/uss-truxtun.flv [/FMP]
Toate aceste tensiuni si masuri militare menite relaxarii situatiei internationale din regiune sunt insotite si de intalniri diplomatice de inalt nivel, astfel ca in 13 martie secretarul de stat Bogdan Aurescu viziteaza insotit de un omolog american nava amiral din cadrul flotei a 6-a americane, portavionul USS George H.W. Bush (CVN 77) aflat in acest moment in portul Pireu – Grecia si despre care o serie intreaga de sfertodocti romani cu indiscutabile carente mentale spun ca s-ar deplasa intr-un viitor apropiat in Marea Neagra.
Exercitile militare ce au fost efectuate in afara apelor teritoriale din Marea Neagra au vizat standardul de interoperatibilitate dintre cele 3 marine implicate si au vizat in afara distrugatorului american alte 4 nave, trei din Romania si una din Bulgaria.
In ceea ce priveste exercitiul de tip PASSEX acesta a atins cele mai inalte cote ce pot fi public prezentate, nu avem cunostinta daca au existat interconectari electronice si “achizitii de tinta”. Acest tip de exercitii se efectueaza pe mai multe planuri si au ca baza comunicarea optica prin semnalizari stroboscopice, lumina intermitenta de semnalizare, prin care se comunica situatii tactice sau urgente. In functie de nivelul diplomatic de incredere intre anumite state exercitile pot include conexiuni de date, comunicatii, achizitia de tinte, apuntari de avioane sau elicoptere.
Intalnirea navei americane cu portul Constanta a debutat cu salutul marinarilor de la bord adresat gazdelor din Romania si vizita pe nava a contraamiralului Alexandru Mirsu, sef al Statului Major al Fortelor Navale Romane.
Chiar daca programul a fost amanat cu o zi, datorita conditilor meteorologice, importanta exercitilor au avut o importanta deosebita si a vizat in principal lupta antisubmarin, nava americana USS Truxtun fiind specializata pentru acest tip de situatii militare. Grupul naval implicat in exercitiu a inclus, pe langa nava americana, fregata ROS Regina Maria (F 222) si corvetele antisubmarin ROS Viceamiral Eugeniu Rosca (263) si ROS Contraamiral Eustatiu Sebastian (264) carora li s-a adaugat fregata bulgara BGS Drazki.
Interesant este faptul ca elicopterul IAR 330 Puma (Naval) din dotarea Fregatei romanesti Regina Maria si-a asezat pentru prima oara trenul de aterizare pe o alta nava decat cele aflate in dotarea marinei noastre, un semnal important ce denota increderea dintre cele doua flote militare si performanta pilotilor romani.
Dupa incheierea exercitilor USS Truxtun s-a indreptat spre Bulgaria, portul Varna, unde isi va cotinua intalnirile oficiale si antrenamentele planificate.
Distrugatorul USS Truxtun, intrat in exploatare in anul 2009, este una dintre cele 34 de nave ale clasei Arleigh Burke specializata pentru lupta antisubmarina si face parte din USS George H.W. Bush Carrier Strike Group, Grupul de lovire a portavionului USS George H.W. Bush (CVN 77). Nava americana este una dintre cele mai moderne distrugatoare, una dintre cele mai mari clase de acest tip si considerat pe buna dreptate un adevarat crucisator.
Conform unor opini internationale USS Truxtun poate face fata la intreaga flota ruseasca ce se afla in acest moment in Crimeea, acest lucru datorandu-se arsenalului sau format in principal din torpile, rachete antisubmarin, antinava si impotriva tintelor terestre. Capacitatile de aparare ale navei sunt impresionante si ele dispunand de 6 tunuri, dintre acestea doua sunt antiaeriene tip Phalanx CIWS capabile sa lanseze peste 3000 de proiectile pe minut. Intreaga nava este presurizata iar clasa distrugatoarele Arleigh Burke sunt pregatite pentru lupta in spatii afectate nuclear, chimic sau bacteriologic.