Parerea ta conteaza, scrie-ne !
Europarlamentare, prognoza pentru pijamaua lor cea noua
Pentru europarlamentarele de astazi o sa votam cu acelasi minim entuziasm si chiar din aceasta noapte politica romaneasca o sa intre in noua sa pijama, culcandu-se pe laurii victoriei in timp ce altii se vor duce efectiv la culcare pentru a scapa de suturile luate in fund de la cei ce pana acum le-au fost subalterni, colegi sau slugi.
– Apropo, am zis de slugi, exista si nu va prefaceti ca nu stiti. Unii dintre cei ce citesc acum si aici chiar se recunosc iar toti acestia stiu ca despre ei vorbesc. Lasand totusi de-o parte servilismul balcanic trebuie sa vedem la ce rezultate ne putem astepta peste cateva ore, in momentul inchiderii urnelor.
Pana la momentul demisiei lui Crin Antonescu, principalul eveniment pe care-l astept maine, este cazul sa incep cu cifrele pe care cred ca prtidele le vor obtine astazi cu mentiunea ca am in vedere doar formatiunile politice cu relevanta si ca ele reprezinta argumente cardinale pentru alegerile prezidentiale de la toamna.
2007 | 2009 | |
TOTAL | >5.370.000 | >5.000.000 |
Alianta PSD + PC | 1.184.000 | ~1.504.000 |
PDL + Elena Basescu | 1.476.000 | ~1.642.000 |
PNL | 688.859 | 702.974 |
PLD | 398.901 | Desfintat |
UDMR + Laszlo Tokes | 459.462 | 431.739 |
Alianta PRM + PNG | 462.000 | 419.000 |
Redistribuiri | ~1 milion | ~0.3 milioane |
Prognoza pentru rezultatele obtinute de partide la alegerile europarlamentare, 25 Mai 2014
- Partidul Social Democrat si aliatii sai (PSD + UNPR + PC) = 42-43%
- Partidul National Liberal (PNL) = 15-16%
- Partidul Democrat Liberal (PDL) = 14-15%
- Partidul Miscarea Populara (PMP) = 8-9%
- Uniunea Democrata Maghiara din Romania (UDMR) = 5-6%
Total 84 – 89%, restul procentelor vor fi obtinute de celelalte formatiuni politice dar care nu vor atinge pragul electoral, urmand ca redistribuirea sa le imparta celor cinci formatiuni politice de mai sus. Chiar daca pragul electoral pentru independenti este mai scazut niciun candidat independent nu va acumula 3% cat este necesare.
Primul lucru de care trebuie sa tinem cont in momentul unei previziuni electorale este valoarea totala a romanilor, o cifra neclara pe care nimeni n-a reusit sa o afle si care isi manifesta relativitatea ori de cate ori avem nevoie sa zapacim lucrurile. O sa luam in calcul o valoare rotunda de 18 milioane de persoane cu drept de vot, inclusiv cei aflati acum in strainatate din diverse motive. Pe buna dreptate cifra e contestabila numai ca este singura ramasa in picioare dupa celebrul referendum de demitere a presedintelui Traian Basescu.
O alta constanta a alegerilor europarlamentare pe care o avem in vedere este prezenta numerica la urne, cifra situata intre 5 si 5,4 milioane de votanti reprezentand aproximativ 30 de procente din total iar la scrutinul din acest an ne putem astepta la valori similare chiar daca cifrele exacte vor fi cu foarte putin mai mari decat in trecut.
– In aceasta ordine de idei cine va lua cele mai mari bucati din placinta electorala pentru care s-a dat batalia ultimelor saptamani?
Are cineva vreun dubiu ca PSD-ul condus de Victor Ponta va realiza un scor slab? Ei bine nu cred iar scorul lor electoral din ultimul timp ii indeamna si pe social-democrati sa spere la un rezultat cu mult mai bun decat cel din 2009. In urma cu 5 ani scorul direct obtinut de PSD a atins 30%, 33 de procente dupa redistribuirea unui milion de voturi valabile.
Pentru acest an, coroborand situatia politica nationala si ascendentul social-democratilor un procent de 40% este unul aproape firesc atata timp cat o serie dintre vechii competitori au disparut iar cei nou aparuti nu au in spatele lor suportul mediatic si de imagine necesar. Pentru a obtine acest procent PSD trebuie sa obtina la urne aproximativ doua milioane de voturi, valoare care sa includa un castig de 0,5 miloane adus din alte surse.
In primul rand castigul PSD pentru acest an, fata de 2009, va fi adus din cateva surse iar aici am in vedere PPDD-ul ce isi pierde electoratul cu fiecare minut ce trece. De asemenea, pana in urma cu ceva timp electoratul PRM si PNG era constituit din persoane asistate social si cu grave carente de educatie puse in situatia de a face o alta alegere o data ce respectivele partide se afla intr-un profund proces de disolutie iar alegerea fireasca nu poate fi decat PSD-ul perceput ca un suport al electoratului asistat social.
Daca tinem cont de aceste lucruri si privim cifra obtinuta de alianta PRM+PNG in 2009 putem spune ca o mare parte dintre votantii de conjunctura ai respectivului moment se vor indrepta spre PSD rezolvand jumatate din castigul de care au nevoie social-democratii pentru cele 40 de procente tinta. Dupa incheiera procesului electoral se va constata ca PRM, PPDD, PNTCD, NR si FC nu vor atinge pragul electoral cu toate ca vor fi in apropierea acestuia in unele cazuri (de exemplu PPDD), fapt ce va conduce chiar la o cifra finala de 42-43%.
Oricum ar fi chiar si un castig de 0,3 milioane voturi va insemna un plus direct de minim 6-7% fata de rezultatele din 2009 la care urmeaza sa se adauge o majorare adusa de redistribuire, o crestere substantiala a electoratului PSD ce in final se poate traduce si printr-o victorie la alegerile prezidentiale din toamna acestui an.
Pe partea dreapta a eschierului politic lucrurile sunt mult mai comlicate si daca ii acordam credit lui Sebastian Lazaroiu intelegem ca lucrurile sunt disperate pentru acest segment electoral. In primul rand trebuie privit electoratul liberal, Crin Antonescu propunandu-si obtinerea a 20% dintre voturi. Luand in calcu aceleasi cifre din anii anteriori constatam ca PNL trebuie sa aduca de undeva 0,3 milioane voturi pentru atingerea milionului de sufragii exprimate in favoarea sa si acest lucru chiar nu am nicio idee de unde poate veni atata timp cat partidul si-a pierdut o parte dintre “eminentele cenusii” aducatoare de voturi.
O prognoza echilibrata pentru Crin Antonescu ma face sa cred ca 15-16% este procentul maxim pe care o poate obtine PNL atata timp cat liderul sau si-a demonstrat integral incapacitatea de administrare rationala.
Din “felia” de dreapta o parte substantiala o reprezinta electoratul lui Traian Basescu si cel al PDL, segment impartit la randul sau in cateva bucatele mai mici din care doar democrat-liberalii si Miscarea Populara va avea realmente ceva de castigat. Teoretic aceasta zona isi disputa un numar de aproximativ 1,6 milioane de voturi ce s-au impartit intre cele doua segmente, rezultand pentru PDL un procent de aproximativ 14-15%. Restul sustinatorilor de dreapta se vor indrepta preponderent catre PMP urmand ca Partidul National Taranist-CD, Forta Civica, Noua Republica si restul celor mici sa ajute numai prin redistribuirea voturilor.
Despre UDMR nu merita sa mai vorbesc, acestia au acelasi grup electoral de peste doua decenii si nu vor avea probleme pentru atingerea pragului electoral, 5-6% din totalul procentelor urmand sa le rezerve mandatele de parlamentari europni chiar daca de data aceasta nu mai au in spatele lor si imaginea pe care a avut-o Laszlo Tokes pana acum.
Revin si spun, alegerile europarlamentare din acest an va insemna un succes pentru PSD urmand ca restul partidelor sa se grupeze in jurul cifrelor de 14-16%, procente foarte mici pentru ele ce nu sustin fantasma cu care au trit pana astazi partidele de dreapta. Bineinteles aici ma refer la speranta PDL prin care acestia vedeau o erodare masiva a PSD-ului pus sa guverneze o economie labila si usor influentabila de deciziile politice.
M-am dus si eu la vot. Din dragoste fata de tara m-am dus. Am ales cu greu pe cine sa votez pt ca nu prea am avut pe cine. Am ales un candidat independent. Ma doare cand aud in jurul meu pe unii afirmand ca le pare rau ca s-au nascut in Romania. Majoritatea nu mai au dragoste pentru tara orbiti de patima banilor