Parerea ta conteaza, scrie-ne !

Frecatul mentei si cheful din primaria lu’ tata
Candva va vorbeam despre micii dictatori din Romania, aceia care dupa ce au cotropit cred ca primaria e a lui tata, ca intreaga tara le-a lasat-o cineva mostenire iar dupa ce si-au vazut visele astea implinite se ocupa preponderent cu “frecatul mentei” sau taierea frunzelor pentru caini.
Cam asa stau lucrurile pe la noi si prin Otelu Rosu si prin Romania. De multe dintre greseli nu sunt raspunzatori cei din varful ierarhiei, e greu sa il faci vinovat pe Victor Viorel Ponta pentru faptul ca astia de la curent ne-au tras teapa la facturile cu energia electrica, asta e o inselaciune facuta de un mic dictator ajuns sa se imbogateasca din bucatica pe care o stapaneste printr-o inselaciune.
In aceiasi ordine de idei nu il poti face vinovat pe primarul Luca Malaiescu pentru ca multi dintre angajatii primariei sunt prost crescuti, asa cum e cineva pe care liceul local a dat-o afara dar a reusit sa se “infiltreze” in alt loc caldut iar de cand a parasit-o si sotul are ca principala ocupatie sedintele de barfa, sezatorile alea traditionale la care babele se aduna si vorbesc despre toti concetatenii indiferent daca ii cunosc sau nu. Vorbesc si ele asa… din auzite si sa nu se plictiseasca pentru ca nu le duce capul sa faca nimic constructiv.
La urma urmei pe o astfel de baba nu poti sa o eutanasiezi ca e ocrotita de lege, nu te poti duce nici sa-i scoti ochii primarului, omul nu are nicio vina pentru ca o angajata are minte de gaina in colturi. Pana si sotul ei si-a dat seama la batranete ca aceasta a fost napasta vietii lui.
Dotata cu o personalitate si un orgoliu ce ii depaseste cu ani lumina dimensiunile corporale, supradimensionate si ele fie vorba intre noi. O astfel de “purtatoare de vorbe”, carcotasa si prost crescuta s-a suparat pe noi, pe un articol publicat de noi. Ma refer, bineinteles, la “Cum transformi primaria in cantina USL?” (click aici…). Respectiva functionara, facand abstractie de faptul ca intr-adevar a gresit, s-a suparat pentru ca ea femeie onorabila cum se crede nu poate sa fie una dintre jegoasele matracuci ce participa la un spectacol de strip tease (masculin, feminin… Nu conteaza!).
Cu ceva vreme in urma indignarea o lovise si pe o educatoare de la Gradinita nr. 1. Vezi doamne ca dupa ce noi l-am criticat pe anteriorul primar l-am luat la suturi pe urmatorul… Probabil in mintea incetosata a unei educatoare capabile doar sa termine un liceu pe noi n-o sa ne multumeasca nimeni. Nici ala, nici alalalt, oricine o veni. Daca acest lucru o ingrijoreaza pe educatoarea respectiva ii spunem ca spre deosebire de mai toate doamnele din educatia romaneasca redactia noastra nu are nicio apartenenta politica, noi avem datoria sa ii criticam pe toti iar ele au datoria sa ii pupe in fund pe toti sefii lor de partid sau de institutie.
Revenind la functionara noastra pe domnia sa o deranjaza ce am scris, critica si ca am facut comparatii, nu o deranjaza despre ce am scris. In sala de Consiliu Local din Primaria Otelu Rosu s-a tinut un chef, despre unul stim noi si avem probe, nu stim daca ce s-a petrecut s-a facut cu acceptul sau fara stiinta primarului iar prilejul nu conteaza, bineinteles nu conteaza nici cine a participat. Conteaza in primul rand faptul ca primaria reprezinta comunitatea, ceea ce reprezinta institutia este imaginea mea si a voastra, iar cum primul pas spre vulgaritate a fost facut cu succes e firesc sa ma intreb: “cand va fi organizat si spectacolul de strip tease?”.
Pentru noi aceia care votam si trimitem pe cineva sa ne reprezinte acel om inseamna o onoare acel om si la fel de onorabili trebuie sa fie si acei oameni. Acesta este un motiv pentru care eu, cel putin, ma imbrac cat mai frumos posibil atunci cand ajung pe acolo, poate imi pun chiar si cravata sperand ca la doua minute dupa ce ies de acolo sa nu vina cineva cu sticla de bere in mana, sa se tranteastca la o masa si isi infulece mititei sau pizza din sacosa, cam ca la gara.
Mai priviti o data fotografia, pe tine simplul cetatean ce te reprezinta cel mai mult, cheful din sala de Consiliu Local garnisita cu cutii de pizza, ca la o pomana, sau momentul cand primarul cu banderola de ales al comunitatii te asista in cel mai fericit moment al vietii, cand te casatoresti de exemplu?
Nu poti, asa cum spuneam, sa te duci la primar, la primul ministru sa ii ceri socoteala pentru ca au angajati tampiti si legea ii ocroteste, tot ce se poate este sa tragi un semnal de alarma sperand ca toti alesii din Romania sa se gandeasca la faptul ca urmeaza 2016 iar daca prin absurd site-ul pe care il cititi acum nu va mai exista vor fi altele. Noi cei din mass-media independenta vom fi tot aici, vom strage din dinti si le vom pune bete in roate, mai apoi facand asta in 2020, in 2024 si pana in veacul vecilor.
In anii ’70, China incepea sa se modernizeze, primele clipe in care aceasta producea din ce in ce mai mult pentru a ajunge astazi sa inunde lumea cu marfurile lor. Infrastructura saracacioasa conducea insa la intarzaieri, operatorii pierdeau bani pentru ca navele lor stationau mult si bine pana apucau sa le incarce sau sa le descarce cineva “cu carca”, la fel ca in evul mediu.
Din disperare afaceristii au trimis numeroase delegatii pentru a cere socoteala, sa le spuna chinezilor ca exista macarale si alte utilaje moderne cu care totul se face si mai repede si mai bine. Spre surprinderea tuturor raspunsul a fost de fiecare data unul simplu, ei bine: “fiecare chinez trebuie sa puna pe masa, in fiecare zi, macar un bol cu orez!”
Din pacate aceasta este forma de asistenta sociala chinezeasca, comunista pe care o regasim si la noi: un loc de munca pentru fiecare, un pumn de orez pentru toti. Primul ministru, primarul si restul celor ce raspund de comunitate lasa la o parte competitivitatea si adopta protectia sociala spunand ca orice tampit chiar daca este aproape de pensie trebuie sa isi adune anii necesari unei batraneti cat mai linistite iar asta se intampla pe spatele tinerilor dotati cu mult mai multa inteligenta decat a unei functionare ce regreta din toti porii momentele cand comunismul ii punea pe masa tot ce isi dorea si la care altii nici nu visau.
Undeva dupa revolutie imi amintesc de un material al postului de radio “Europa Libera” in care se vorbea despre autarhia pe care o avea in cap Ceausescu. Imi amintesc astfel ca aia de la Munchen spuneau cum proaspat impuscatul de atunci incepuse sa informatizeze CEC-ul pentru ca in anii urmatori sa introduca un sistem de carduri, ceva similar cu actualele bucati de plastic pe care le avem fiecare dintre noi. Sunt convins de faptul ca proiectul lui Ceausescu era mult mai rudimentar decat ceea ce avem acum insa ideea conteaza, prost si tiranic cum o fi fost dictatorul comunist intelesese ca acesta este viitorul: automatizarea aduce profit si productivitate.
De atunci si pana acum, intre timp carevasazica, au aparut calculatoarele si alte dracii informatice al caror unic scop e sa imbunatateasca totul, bineinteles in detrimentul necesarului de personal dar care ii face astazi atat de fericiti pe occidentali.
Sa te dotezi cu un sistem informatic, alaturi de unul software, propriu poate sa fie destul de costisitor numai ca exista remedii si aici. In fiecare judet administratiile financiare dispun de cate un sistem informatic pus deja la punct si chiar functinal. Prin urmare nu iti mai trebuieste decat o aplicatie dedicata prin care sa ai socoteala datornicilor, a celor ce si-au onorat obligatile si a VIP-urilor de partid ce nu platesc nici apa, nici curentul si basca primesc bonuri de benzina motorina, ca doar dupa ce te-a facut primar, deputat sau mai stiu eu ce n-o sa vina activistul de partid la servici tot pe banii lui.
Un astfel de sistem software dedicat, un program amarat de contabilitate facut pe specificul local, poate fi conceput cu pretul catorva mii de lei. De exemplu am un prieten ce a facut o buna aplicatie de informatizare a bibliotecii judetene din Resita si i-a taxat pe cei de acolo cu vreo 3-4 mii de lei.
Daca lucrurile mergeau pana la capat cititorii puteau afla prin internet daca in biblioteca exista o anumita carte, daca e disponibila, cand va fi disponibila si multe altele. Functionarii de la biblioteca stiau tot timpul cum stau lucrurile, cheltuielile facute, salarii, consumuri, regia proprie intr-un cuvant. In marile biblioteci mondiale exista chiar si o robotizare prin care s-a eliminat conventionala bibliotecara. Nu va inchipuiti acum ca ma refer la robotii ce seamana cu aia din filme, nu. Sunt in realitate o serie de manipulatoare si benzi transportoare dirijate tot de un calculator si ai avantajul ca stii in orice moment locul exact unde se afla un volum, la centimetru.
Sa spunem astfel ca totul a costat patru mii de lei pe care i-ai dat o data si gata. Programul nu are nevoie de salariu, de concediu si nici nu se ocupa de cresterea copiilor. Nu ii platesti prime nici macar de craciun nu iti cere nimic, cel mult ii oferi o galeata de curent electric si gata.
O chestie smechera cu mare volum de imaginatie nu se face in Romania, preferam sa tinem aproape un milion si jumatate de oameni angajati pe cate undeva platindu-le salarile, concedile de odihna, de boala si de maternitate, basca sa le suportam hachitele…
– E hei… si cata coruptie ar dispare din Romania cu un singur calculator! Ce sa-i faci, totusi, daca romanul are nevoie de un servici, daca primarul, deputatul este om si are nevoie de voturi?
Dupa umila mea parere ce coincide suspect de mult cu a chinezului de mai sus, asa a aparut si in Romania “asistenta sociala”. Lasa domnule, sa aibe fiecare ceva de munca, sa poata pune mancare pe masa copiilor si o data sa ajunga si omul la o pensie pe care sa o plateasca cei ce vor munci la momentul respectiv. Tot niste prosti asistati social, la randul lor bineinteles.
Daca nu faci toate astea simplul cetatean, datornicul permanent, are de suferit. Spuneti voi cu mana pe inima de cate ori nu ati stat la cozi interminabile gandindu-va si urandu-le de toti zeii si dumnezeii alora cu salarii grase pusi undeva numai sa-i chinuie pe oameni?… Uite, subsemnatul, am datorii la apa, celor de la cei de la Aquacaras le datorez vreo doua sute de lei. Nu e o suma asa de mare dar vina le apartine lor in exclusivitate!
Astia de la Aquacaras au calculatoare peste tot, nici nu stiu de ce naiba au cumparat atatea pentru ca numai unul dintre ele lucreaza in mod sesizabil la altceva decat Solitaire sau Tetrix. Ma refer la calculatorul de la casierie, cel ce iti tipareste factura dupa ce femeia din spatele ghiseului iti incaseaza banii.
Pentru ca vorbeam de datoria mea trebuie sa retineti ca astia de la Aquacaras sunt vinovati, nu eu. Pai domnule, daca omul simplu merge la servici inainte de ora 8 si iese de la servici undeva pe la 16, cum pot sa imi platesc apa daca orarul de la incasari coincide intr-un mod suspect cu programul de lucru al omului normal si al nevestei acestuia? Ce naiba sa fac, sa imi iau in fiecare luna o zi de concediu in care in loc sa stau cu burta la soare sa alerg de nebun pentru a plati facturile?
In ceea ce ma priveste de vreo 6 sau 7 ani, nici eu nu mai stiu precis, am internet banking si nu calc in nicio casierie iar aia la care trebuie sa platesc nu mi-au taiat nici gazul si nici curentul. Daca trebuie sa platesc ceva de pe internet o pot face la ora trei noaptea, oricand imi amintesc de asa ceva, una peste alta apa asta potabila costa atat de mult incat te face sa crezi ca in conducte sunt o serie intreaga de angajati ce o cara cu galeata pana la robinetul meu.
La noi in judet, cu toate ca au nevoie de bani ca orice alta firma, Aquacaras nu misca un deget. Pastreaza zeci de angajati doar pentru ca sunt activisti de partid sau sunt rude si prieteni cu cineva de sus. Functionare isterice carora le-ar fi mai bine intr-un balamuc decat sa-si strice sanatatea cu scandalurile celor ce vin la ghisee sa-si verse la randul lor nervii pe cate cineva.
O sa zica cineva ca e costisitor sa faci un sistem informatic de plati pe internet numai ca idiotul ce scrie aici sa isi poata plati la ora 3 noaptea factura. Va inchipuiti ca nu au dreptate? Bineinteles ca nu au dreptate!
In primul rand sistemele de plati online s-au ieftinit extraordinar de mult tocmai ca cel mai mic boutique de la colt de strada sa poata opera cu bani in mediul virtual. Pentru a demara un astfel de sistem o firma are nevoie doar de o taxa de afiliere si una anuala. Cap la cap toate cheltuielile astea sunt mai mici decat zecile de casiere si contabile pe care le plateste Aquacaras in fiecare luna iar daca reduci cheltuielile cu salariile poti foarte bine sa scazi pretul la metrul cub de apa si sa nu te mai injure toata tara, judetul in cazul de fata.
Presupunem asa prin absurd ca nu si-ar permite un sistem de plata online si ca toata tara e plina numai de prosti ce nu stiu sa lucreze pe un calculator. Daca tot acest “noroc” loveste Romania, judetul si asa mai departe poti nota pe factura un numar de cont bancar, asta se presupune ca il ai pentru ca orice firma il poseda inca de la infintare, dupa ce ai un cont, intr-un mod preventiv il faci public chiar si prin panouri stradale. Zic asta extrapoland totul extrem. Uite, in Otelu Rosu nu mai exista de ani buni nicio casierie a alora de la gaze (a celor de la curent nu sunt sigur daca s-a inchis) si se gandeste cineva ca in oras toate locuintele au gazul inchis pentru neplata?
Cam asa poate face si Aquacaras daca isi doreste banii mei. Un cont separat pentru plati de la consumatori si omul cand plateste mentioneaza numarul facturii, suma de plata si gata. De aici in colo se ocupa calcultorul si o face incomparabil mai repede decat zecile de contabile. Tot prin absurd firma poate pastra un singur curier care merge zilnic la banca, ridica un extras de cont si acolo unica contabila constata ca i-au intrat in cont niste bani de la Gheorghe, de la Ion si Vasile carora le poate multumi in gand, pe restul ii poate considera “de facto” rai platnici si la care poate trimite echipa de la decuplari, sa aibe si astia ce pune pe masa copiilor.
Mergand mai departe va inchipuiti, sunt sigur, ca nu sunt cheltuielile de personal chiar asa de mari sa zici ca aduce vreun beneficiu substantial daca il asculti pe cel ce scrie aici. Aiurea… gresiti lundu-va dupa excrocii de la televizor ce va spun ca pretul apei potabile a crescut pentru ca s-a marit euro, costul electricitatii si toate astea. In orice firma sau in orice minister in care serviciile reprezinta obiectul de activitate cheltuielile de personal reprezinta aproape totul.
Aquacaras nu stiu sa fi prezentat un buget, cifre de afaceri, profituri si alte lucruri de genul acesta si din acest motiv o sa luam ca exemplu apararea, bugetul Ministerului Apararii Nationale (MApN). Rotunjit in 2013 acesta a insemnat 5,6 miliarde (adica 5.600.000.000) RON, cam 1,3 miliarde euro. Vazand insiruirea de cifre o sa va speriati iar daca va spun ca din suma respectiva aproape 4 miliarde lei reprezinta numai cheltuielile curente de personal o sa va cruciti!
Alte surse vorbesc ca in 2013 MApN-ul a avut un buget anual in echivalentul a 1,5 miliarde euro si i-a cheltuit pe prostii…
- 920.000.000 euro (61%): solde in tara si extern plus chirii si diurne
- 500.000.000 euro (33%): 75.000 pensii ale fostilor militari
- 30.000.000 euro (2%): carburanti,telecomunicatii, cheltuieli pentru militarii din strainatate
- 30.000.000 euro (2%): achizitii de echipamente militare
- 15.000.000 euro (1%): cheltuieli sanitare, culturale, concedii pentru cresterea copilului
- 13.000.000 euro (0,9%): pensii magistrati militari, indemnizatile veteranilor de razboi, ranitii din Afganistan si Irak, urmasii celor cazuti la datorie
- 1.600.000 euro (0,1%): cheltuieli pentru cupoanele de pensii.
E simplu sa constatati faptul ca din 1,5 miliarde de euro numai NUMAI 30 de milioane s-au cheltuit pentru achizitii, doar doua procente, imi vine sa ma tavalesc de ras cand lumea din armata se plange ca se duce dracului totul. Ce ne facem daca lui Putin ii vine vreo idee nastrusnica? Pai nu facem decat sa ridicam mainile, cam atat!
Din vremuri imemoriale Romania are aproximativ 1500 de tancuri. Va inchipuiti ca tancurile astea au acumulatoare si ca nu sunt chiar alea de la Dacia Logan? Ma rog, chiar baterii de Dacie sa fie dar si astea costa cam o suta de euro (rotunjit bineinteles). Inmultim 1500 cu o suta de euro si constatam ca numai acumulatoarele ne costa cam 150.000 de euro fie si numai daca facem o carpeala caracteristica balcanicilor, in plus unde mai pui ca un tanc are nevoie si de alte chestii despre care nu mai are rost sa vorbim…
V-am convins? Sa stiti ca asa e si in guvern si in primaria de la Otelu Rosu!