Parerea ta conteaza, scrie-ne !
Lausanne, tensiuni maxime intre Statele Unite si Rusia
Tensiunile politice alaturi de incordarea militara dintre Statele Unite si Rusia au atins cote alarmante, fara precedent de la “Criza rachetelor cubaneze” din 1962, ce pot genera un dezastru apocaliptic pentru care Vladimir Putin se pregateste de o perioada lunga de timp.
Dupa un exercitiu mamut de aparare civila desfasurat la inceputul acestei luini si in care au fost implicate 40 de milioane de persoane ce exerseaza aparitia unui razboi nuclear, se pare ca apogeul acestor tensiuni a fost atins in cursul acestei nopti, moment in care presedintele rus a emis un decret prin care sunt chemati acasa toti membri familiilor corpului diplomatic alaturi de tinerii ce se afla in strainatate la scoala.
In acest moment, daca ar fi sa lasam deoparte relatia americano-rusa, tensiuni incredibile exista in spatiul asiatic in care China isi manifesta o serie de revendicari teritoriale dar si in zona Orientului Mijlociu unde Siria alaturi de aliatii sai – Rusia si Iran, contribuie la un genocid in urma caruia si-au pierdut viata peste 270.000 de oameni.
Toate aceastea sunt realitati la care se adauga recentele acuzatii impotriva Rusiei cu referire la atacurile cibernetice indreptate catre cateva dintre departamentele americane politice sau militare la care se incearca gasirea unei solutii pe durata zilei de maine 15 octombrie. Dupa cum probabil stiti, in orasul elvetian Lausanne se va desfasura o intalnire internationala dedicata Siriei si in care se vor purta discutii intre Secretarul de Stat american John Kerry si ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov.
Intalnirea de maine din Elvetia, asa cum subliniaza integralitatea canalelor media, reprezinta o ultima incercare de colaborare intre est si vest ce are ca obiectiv principal evitarea unui razboi si punerea bazelor pentru o noua intelegere “de tip Yalta” prin care se vor imparti sferele de influenta ce sper sa lase romania in “zona vestica”.
Vorbind despre aceste pericole internationale, cred ca cel mai bine s-a exprimat presedintele francez Francois Hollande cand a subliniat: “…consider ca dialogul cu Rusia este necesar dar trebuie sa fim deschisi si fermi in apararea punctelor noastre de vedere”.
Chiar cu pierderi materiale si umane incalculabile, pentru ca tot pomeneam de “criza rachetelor cubaneze” din 1962, ma gandesc ca poate era mai bine sa se fi terminat cu un razboi. Pierderile de astazi, in cazul unui conflict nuclear, vor fi totale…