Parerea ta conteaza, scrie-ne !
E dezastru, armata nu mai are bani de salarii, urmeaza pensiile
Adrian Tutuianu demisioneaza, nu sunt bani pentru armata
Cresterile la salarii, marirea ajutoarelor sociale pentru cei ce nu doresc sa munceasca si majorarea pensiilor dincolo de posibilitatile bugetare sau de o productivitate suplimentara, pun economia pe butuci in timp ce se anunta o inflatie pe care omul normal nu o percepe la justa dimensiune.
Zvonuri despre nationalizarea “Pilonului 2” de pensii exista de mult timp, alte zvonuri din piata financiara vorbesc ca problemele vor exploda in luna decembrie, atunci cand se va ajunge la fundul sacului pentru bugetul de pensii. Va inchipuiti convulsiile sociale in momentul cand vor intarzaia pensiile? Ce s-a intamplat in februarie dupa “Ordonanta 13” au fost jocuri de copii…
Social-democratii sunt o reminiscenta comunista, nu are importanta ce spun liderii acestui partid, din acest motiv stiu bine ca nu-i va vota nimeni daca nu “cotizeaza” suplimentar pentru populatie. Guvernul PSD cunoaste doar un singur mod de administrare al economiei, stie foarte bine ca platind salarii, pensii si ajutoare sociale, populatia iti vor ramane fidela, te vor vota indiferent ce prostii faci, idiferent daca calci in picioare legile si justitia.
In Romania exista pensii speciale si salarii speciale, toate sunt mari dar nu reprezinta un numar important (VEZI GRAFICUL). Tot in Romania exista aproximativ 5 milioane de salariati pe care ii punem “la gramada” in vechiul venit minim pe economie, 1.250 lei. Numai aceste salarii inseamna aproape 1,4 miliarde euro pe luna, aproape 17 miliarde euro pe an la cursul de 4,5 lei / 1 euro. Daca la acest salariu adaugi cele 16 procente pentru a avea un salariu minim pe economie de 1.450 lei inseamna ca vei avea nevoie de mai mult de 1,6 miliarde euro in fiecare luna pentru salarii (19,3 miliarde euro pe an). Practic vei cheltui suplimentar 2,3 miliarde euro fara sa obtii nimic in plus, banii se platesc fara ca salariatii sa aduca o productivitate suplimentara.
Conform aceluiasi grafic, trebuie retinut ca statul este “mai darnic”. Majoritatea salariilor din sectorul privat sunt de pana la 1500 de lei in vreme ce aproape o treime din cei de la Stat au castiguri cuprinse intre 2.000 si 3.000 lei brut.
Nu mai spun de faptul ca salariul minim pe economie va fi circa 2.000 lei in anul 2018, o crestere de circa 25% fara nicio productivitate suplimenmtara dar peste doar vreo jumatate de an iar pensiile vor beneficia si ele de o crestere substantiala incepand cu 1 ianuarie 2018.
Ei bine, daca nu ai o productivitate suplimentara trebuie sa gasesti raspunsul la intrebarea: “Cu ce, dracu’, acoperi diferenta, cu imprumuturi la fel cum a procedat Grecia?”…
La aceasta intrebare nu a gasit nimeni un raspuns iar PSD-ul nici nu este interesat din moment ce premierul Mihai Tudose zice ceea ce ii spune Liviu Dragnea sa spuna, adica: “e bine”…
Care sunt efectele unor astfel de cresteri? Guvernul spune ca nu sunt efecte negative, totul merge parca e uns cu vaselina. Cu toate acestea dereglarile economice isi fac treaba in infrastructura financiara iar un prim efect apare la intarzaierile salariale pentru militari.
Un bun motiv pentru ca Ministrul Apararii, Adrian Tutuianu, sa-si depuna demisia invocand un management defectuos al comunicarii publice!
Sigur, solutia a oferit-o ministrul demisionar Adrian Tutuianu, rectificarea bugetara o sa aduca bani de la alte ministere pentru plata militarilor, chiar daca se intarzaie cu aceste plati. Nu am niciun dubiu ca asa se va intampla dar are vreun minister excedent bugetar? Datorita cresterilor salariilor, pensiilor si ajutoarelor sociale, cheltuielile guvernului in acest an au fost cu 18 miliarde de lei mai mari decat anul trecut iar incasarile au fost mai mici cu circa doua miliarde de lei. De unde sa existe excedente bugetare?
Social-democratii stiu foarte bine ca solutia este impozitarea suplimentara dar au promis ca nu vor introduce noi impozite, din acest motiv se screm in chinuri groaznice sa gaseasca diferite cai de impozitare pe care sa le poata numi altfel decat ceea ce sunt, adica impozite.
Daca se confirma problemele bugetare din sistemul de pensii, oare isi va depune si Lia Olguta Vasilescu demisia de la Ministerul Muncii sau va invoca o neintelegere in comunicare, merge mai departe pe considerentul ca “nu mor caii cand cainii”?…