Parerea ta conteaza, scrie-ne !
Furtuna devastatoare si urmarile acesteia in Otelu Rosu
Efectele furtunii din 17 septembrie 2017 pe Valea Bistrei
Din momentul cand Luca Malaiescu a fost ales primar in orasul Otelu Rosu, capitala Vaii Bistrei, timp de aproape 3 ani a tot platit datoriile administratiei locale ce datau de mai mult de zece ani si doar cand acestea n-au mai atarnat greu in buzunare a inceput reconstructia urbei.
Capriciile vremii, insa, au afectat intr-un mod grav bunastarea oamenilor intr-un oras ce tocmai isi renovase o mare parte din aspectul citadin. Imagini ale orasului Otelu Rosu se regasesc pe internet in numeroase locuri, o parte din aspectul urbei poate fi vazut chiar in filmele acestui articol, demonstrand inca o data mana de gospodar a primarului Luca Malaiescu.
Cu toate acestea, nu prea se poate juca nimeni cu natura iar aceasta s-a dezlantuit si la Otelu Rosu in data de 17 septembrie. Dezastru regasit in oras in urma furtunii de 15-20 de minute inseamna o paguba de aproximativ 170.000 lei, cea mai mare parte fiind contabilizata pe proprietatile private ale locuitorilor. Au fost avariate nu mai putin de 21 de blocuri de locuinte, numeroase case si constructii private. Bineinteles, la toate acestea se adauga o serie intreaga de autoturisme afectate de caderea unor corpuri diverse, tigle, caramizi, bucati de tabla ce au zburat prin aer chiar sute de metrii si mai multi copaci prabusiti.
Stiu ca acest material apare in fata dumneavoastra cu o oarecare intarzaiere dar mi-am dorit o prezentare cat mai completa a efectelor produse de furtuna si dupa cum vedeti cred ca am reusit. Efectele devastatoare ale acestei furtuni, acoperisurile distruse de capriciile vremii in orasul Otelu Rosu, pot fi vizionate in exclusivitate in inregistrarea video efectuata cu o drona. Suplimentar, printre imaginile publicate mai jos regasiti imagini cu pagubele produse la punctul de distributie a energiei electrice ce apartine de Enel, Statia de Distributie 110 20 kV. In imaginile de jos se observa celulele de distributie si cuplaj avariate. Dupa incetarea furtunii, echipa de interventie a remediat intreruperea energiei electrice din Otelu Rosu prin decuplarea instalatiilor ce dirijau curentul electric spre satul Maru, reconectarea acestuia la retea s-a facut cu mult mai tarziu.
Din totalul pagubelor produse in Otelu Rosu, 170.000 lei, circa 38.000 lei reprezinta daunele suferite de Liceul Banatean si primarie. Referitor la acest aspect este demn de salutat efortul financiar facut de guvernul condus de Mihai Tudose, acesta aproband in regim de urgenta un ajutor guvernamental in valoare totala de aproape 36 milioane lei pentru localitati din urmatoarele judete:
- Alba – 6,000 milioane lei;
- Arad – 4,946 milioane lei;
- Bihor – 8,728 milioane lei;
- Bistrita Nasaud – 1,055 milioane lei;
- Caras Severin – 137.000 lei;
- Cluj – 1,384 milioane lei;
- Hunedoara – 218.000 lei;
- Maramures – 9,468 milioane lei;
- Salaj – 1,634 milioane lei;
- Timis – 2,24 milioane lei.
Conform hotararii de guvern, judetului Caras Severin ii revine suma de numai 137.000 lei, cu mult mai putin decat ar fi necesar doar pentru orasul Otelu Rosu, respectiv 170.000 lei.
Asa cum s-a declarat, lucru subliniat si de primarul Luca Malaiescu, guvernul incearca alocarea unor fonduri pentru sprijinirea populatiei dar nu lipsa banilor impiedica interventia statului ci prevederile legislative ce limiteaza posibilitatile de actiune in folosul unei proprietati private.
“Cu toate acestea, ne-a declarat edilul orasului Otelu Rosu, am solicitat sprijin de la fondul de rezerva aflat la dispozitia guvernului, prin Prefectura Caras Severin iar noi am alocat prin hotarare de Consiliu Local suma de 20.000 lei pentru un ajutor de urgenta necesar celor ce au ramas fara acoperis. Suma va fi folosita pentru procurarea unor materiale de constructie si s-a achitat interventia unei firme specializate pentru securizarea acoperisului unui bloc din cartierul Tineretului”.
De asemenea, a mai adaugat primarul Luca Malaiescu, “din acesti bani se va interveni la Liceul Banatean unde acoperisul corpului C a fost smuls si la acoperisul cladirii administrative din Otelu Rosu. Oricum, a incheiat edilul, prin intermediul prefecturii am solicitat un sprijin financiar in valoare de 170.000 lei necesar pentru toate reparatiile din oras”.
Din pacate, la nivel personal de experienta, cred ca cea mai rapida solutie de remediere a distrugerilor sunt actiunile private, finantate printr-o serie de donatii la care chiar biserica se poate implica. Nu cred ca guvernul poate aloca sprijin financiar unei entitati private dar acest lucru poate fi facut prin donatii sau sponsorizari la care resursele Bisericii Ortodoxe Romane (BOR) poate contribui din plin.
Nu vreau sa fiu rautacios dar cred ca biserica poate sa intoarca sprijinul primit de la populatie atunci cand oamenilor le erte realmente greu sa isi mai rezolve singuri problemele.
Trebuie mentionat ca o alta furtuna, produsa in vara anului 2016, a distrus aproape integral acoperisurile a doua blocuri din cartierul Tineretului si din cate se intrevede o a doua iarna va gasi cateva sute de oameni fara reparatii la locuinte. In privinta acestor doua blocuri, primaria orasului cu ajutorul unor donatori a reusit sa ofere o solutie temporara prin acoperirea cladirilor cu o folie de polietilena dar care se distruge cu repziciune datorita conditiilor meteorologice.
Locuitorii din Otelu Rosu asteapta interventia statului, interventia politicienilor cu posibilitati materiale si a bisericii, Catedrala Neamului poate sa mai intarzaie putin pentru ca un copil sa nu doarma iarna cu turturi deasupra capului.