Parerea ta conteaza, scrie-ne !
Ce este ROBOR-ul si cu ce se mananca acesta?
Mugur Isarescu, “pe mana cu PSD” sau inselat de social-democrati?
La ce foloseste si ce este ROBOR incercam sa explicam pe intelesul tuturor, fara sintagme pretentioase desprinse dintr-un limbaj tehnic pe care il inteleg mult prea putini oameni.
Ce este ROBOR, de unde vine si ce dracu’ vrea acesta de la noi sunt intrebari legitime, mai ales pentru tampitii din PSD, o parte dintre politicienii nostri si idiotii din televiziuni, cei ce cauta calamitatea la orice colt de strada, iar toti trebuie sa retina ca ROBOR-ul nu este cine stie ce animal ciudat, pripasit la noi sa suga sangele bietului roman.
Ei bine, explicat ca pentru oamnii retardati, ROBOR este un simplu calcul matematic (o impartire, daca vreti) cu ajutorul caruia se afla media dobanzilor din piata si sigur, la modul practic, BNR-ul ii poate influenta valoarea prin doua – trei modalitati principale. Cu alte cuvinte, daca banca “A” ofera imprumuturi cu o dobanda de 10% pe an, banca “B” ofera aceiasi bani cu 12% iar banca “C” practica o dobanda de 7,5%, acest lucru inseamna ca 10, cu 12 si cu 7,5 totalizeaza 29,5. Totul se imparte la 3 si ai in fata ta ROBOR-ul in toata splendoarea lui de 9,833 procente. Bineinteles, sa nu ne lungim am luat ca exemplu doar 3 banci iar cifrele sunt orientative in timp ce BNR calculeaza valorile pentru toate institutiile financiare ce activeaza in Romania. Este un calcul matematic ce reprezinta starea economica a unei tari, nu o sperietoare cum incearca sa ne explice PSD.
Prima modalitate de influentare a ROBOR-ului, la care a si apelat ieri Banca Nationala, este reprezentata de rascumpararea unor titluri de stat emiste anterior de Ministerul Finantelor. Ce inseamna un titlu de stat? Practic este un imprumut solicitat de la cetateni, de la orice persoana juridica, banca sau societate comerciala. Titlul de stat are o valoare rambursabila dupa un anumit timp iar cel ce o cumpara (creditorul) se asteapta ca la finalul perioadei sa primeasca o anumita dobanda.
Banca Nationala a incercat ieri sa normalizeze, chiar sa reduca media ROBOR, prin rascumpararea anticipata a unor titluri de stat in valoare totala de NOUA MILIARDE lei (RON), circa doua miliarde euro, iar actiunea se pare ca nu are un precedent in istoria recenta. Prin rascumpararea titlurilor respective, BNR-ul a inundat piata cu lei cautand sa satisfaca necesarul de lichiditate si scaderea mediei ROBOR.
Daca ar fi sa “traduc” putin aceasta operatiune, tranzactie, putem spune ca in trecut statul s-a imprumutat de la banci (indiferent daca acestea sunt locale sau internationale) cu o anumita dobanda iar acum a restituit banii inainte de termen si fara sa-si fi realizat integral proiectele ce necesitau finantarea respectiva.
Astazi, Romania a restituit in avans un imprumut de doua miliarde de euro si dobanzile aferente fara realizarea planurilor propuse. Mai rau de atat, in pofida infuziei de masa monetara, efectul nu cred ca va fi de durata, lucru ce se vede chiar in acest moment. La nici 24 de ore, dupa ce BNR a efectuat operatiunea, scaderea ROBOR-ului este nesemnificativa, valoarea coborand cu doar 0,01% – de la 1,8 la 1,79 procente. Ceea ce este mai rau vine abea acum din moment ce dupa o perioada pe care o putem estima la maximum una – doua saptamani se va relua cresterea datorita lipsei unor investitii care sa conduca la o productie valorificabila comercial sau valoric, a platilor uriase pe care trebuie sa le faca statul, ajutoare sociale, salarii, pensii etc.
Ieri s-au aruncat pe apa sambetei doua miliarde de euro, o operatiune ce nu poate fi repetata de BNR pentru ca rezervele nationale s-ar epuiza in mai putin de o luna de zile. Inaintea operatiunii de rascumparare a titlurilor de stat, valoarea rezervelor aflate la dispozitia BNR erau cifrate la 33,320 miliarde euro, conform datelor publicate la sfarsitul lunii septembrie 2017, la care se adauga 104 tone aur, echivalate la circa alte 3,6 miliarde euro.
Ramane sa vedem doar de unde provin banii din care s-au facut rascumpararile de titluri, pentru ca nu exista informatii despre provenienta resurselor, motiv pentru care suntem convinsi ca Banca Nationala a vandut din rezervele valutare fara ca guvernatorul Mugur Isarescu sa precizeze sursele financiare din care a platit titlurile de stat si nici o motivare intemeiata in afara unei presiuni pe care o banuim din partea guvernului lui Liviu Dragnea.
O a doua modalitate de control a mediei ROBOR este rata dobanzii de politica monetara, de interventie. Dobanda pe care o acorda BNR bancilor comerciale pentru depozitele create de acestea la banca centrala. Din pacate insa, acest lucru are un efect minim din moment ce valoarea respectiva se cifreaza la cca 1,75%, o scadere a acesteia (chiar la zero, ipotetic vorbind) nu ar avea un mare efect. Cu sau fara 1,75%, dobanzile la banci sunt tot in jur de 10 procente si oricum, daca ar face aceasta scadere, incredibila oriunde in lume, rezervele financiare ale BNR, implicit ale statului, ar suferi pierderi de miliarde de lei, chiar miliarde de euro.
A treia modalitate de interventie a BNR-ului este cumpararea masiva a valutei de pe piata interbancara si inundarea cu moneda nationala. Din pacate efectul unei astfel de operatiuni ar fi similar cu operatiunea efectuata deja de banca centrala prin rascumpararea titlurilor de stat. Romania si-ar epuiza rapid rezervele iar efectul ar fi minim.
Scaderea ROBOR-ului, in acest moement, este un deziderat imposibil de atins. Romania are un dezechilibru economic major si chiar daca cifrele publice ale deficitului sunt tinute sub 3 procente acesta nu reprezinta realitatea afectata suplimentar de o inflatie cum nu am mai avut de mult timp pe plaiurile mioritice.
Pot spune ca Mugur Isarescu se afla “pe mana cu PSD” sau s-a lasat inselat de social-democrati?