Parerea ta conteaza, scrie-ne !
Senzationalul Mario Balint, una scrie in presa virtuala si alta vrea sa inteleg
Asa se scrie, asa citim...
Nu are relevanta cum era inaintea senzationalei prese virtuale, dar astazi cand scrie Mario Balint in editorialele celor de la Argument am impresia ca ma testeaza pe mine chiar daca n-o face din moment ce o publicatie serioasa se adreseaza tuturor celor ce stiu sa citeasca sau au acces la internet.
Acum vreo luna, Mario Balint (sef in nu stiu cate organizatii si formatiuni civile, militare si paramilitare) a gresit campul pe care batea iar cand i-am spus s-a suparat si m-a luat l-a rost, explicandu-mi ca el vroise sa inteleg altceva din ceea ce scrisese. Acestea fiind spuse, citam sa nu avem vorbe la proces (deci, citam): “…Interesant este ca, în afara de Rusia si Iran, toate celelalte forte au luptat impotriva lui Al-Baghdadi (liderul ISIS – N.R.) lovind in armata siriana!” (gata citatul).
In replica si faptic, i-am explicat autorului ca mult iubitii si stimatii tovarasi de la Moscova nu sunt chiar atat de inocenti pe cat ii crede corespondentul de razboi resitean. Printre alte chestii, interesul predominant al Federatiei Ruse a fost sa-si consolideze pozitiile detinute in Tartus si Latakia (Siria) prin atacarea fortelor democrate ce lupta impotriva regimului Bashar al-Assad si a kurzilor ce-si doresc un stat independent. La inceput in afara de unele bombardamente efectuate impotriva ISIS-ului existand unele chiar impotriva trupelor americane dar fara urmari dezastruase care putea conduce la mari probleme pentru forta expeditionara ruseasca.
Pentru ca imi place sa fiu un om “cu argumentul la mine”, i-am prezentat asa zisului specialist in ale razboiului o harta – o reproduc inca o data in speranta ca Mario Balint o va vedea acum si nu ma va lasa sa cred in existenta unor socuri post-traumatice de care sufera cei reintorsi din teatrele de operatiuni.
Ca replica, Mario Balint ne spune ca el s-a referit la o groaza de statistici privind psihoza unui nou razboi monadial si ca asta spera el sa inteleg din articolul la care ma referisem. Acum, Mario Balint, vezi ca in afara de mine si de tine mai citesc si alti oameni pe aici. In privinta mea e prea putin important sa ajung corespondent de razboi dar cariera ta in domeniul jurnalistic s-ar putea sfarsi prematur
Fratele meu, ai vorbit despre cine-i bombarda pe sirieni si modul in care au fost executate operatiunile, ti-am spus ca greseti si ti-am exemplificat. Tu imi raspunzi cu statistici despre psihoza inca unei conflagratii mondiale si altele fara legatura cu precedentul articol. Pardon, ai toti boii acasa?
Poate este interesant un element ce isi face simtita prezenta de circa 2 – 3 saptamani, aici ma refer la reducerea treptata a numarului de cititori pe care-i inregistreaza presa locala din toata tara, despre acesta ii poti intreba pe responsabilii de la Argument-CS ori alta publicatie carasana. Dracovenia este un efect cu cauze mult prea putin cunoscute in zona noastra si care, coroborat cu lipsa de calitate din unele publicatii, te aduce in pragul falimentului.
Cu cateva zile in urma, uitant ca in afara de mine mai citeste si badea Badea cu smartphone-ul dat cadou de Telekom dupa ce si-a montat o antena de satelit pe acoperisul stanei sale, Mario Balint s-a apucat din nou sa scrie si sa ma verifice la cunostinte. Nu conteaza prea mult care este opinia mea despre corespondentii de razboi, partea nasoala e ca ciobanul de la stana o sa-si faca o parere extrem de proasta despre politicul bastinas auzind de la Mario Balint ca Romania cheltuie 9,3 miliarde euro pe inarmare numai in acest an. Exista diverse probleme pe la noi iar statul cheltuie vreo 42 miliarde lei, asta in timp ce badea Badea nu are nici macar curent electric in fiecare seara!
Mario Balint, citand o sursa indoielnica, zice ca Romania o sa toace in acest an 9,3 miliarde euro pentru inarmare. Sigur, autorul nu zice ca toti banii se vor folosi in aceste ultime saptamani ale anului dar nici nu spune perioada pe care o are in vedere, lucru in urma caruia – atat eu cat si badea Badea de la stana intram la idei privind utilitatea apartenentei noastre la NATO. Oare in cat timp s-ar putea cheltui respectivi bani, 3 saptamani, 3 ani sau mai multe secole? Eu unul stiu care este perioada dar cred ca jurnalistul resitean n-o cunoaste din moment ce nu sufla o vorba despre ea.
Nu era mai bine sa apelezi la informatiile publice de la MApN in loc sa folosesti ca sursa un site obscur ca “InfoMondo Militar”? Un site al unui sereleu’ ce n-a avut niciodata mai mult de un singur angajat, asa cum este Dank SRL din Cluj Napoca – proprietarii paginii respective…
Punem punct datelor eronate spunand ca programul de inzestrare a fortelor noastre armate se intinde din 2017 si pana undeva prin 2026, are o durata de vreo zece ani. Tot asa este si al polonezilor, au si ei un program multianual de inzestrare, doar ca au fost mai harnici si l-au inceput in 2014. Programul polonezilor se va termina in anul 2023, data la care vor incepe un alt altul (la fel ca noi) din moment ce nici in domeniul militar nu exista clipe in care sa te odihnesti. Oricum, noi vom cheltui aproximativ 9,3 miliarde euro pe o perioada de 10 ani iar polonezii vreo 33 de miliarde.
Sa vedem, succint, cateva programe pe care cheltuim noi banii si care e parerea mea despre aceasta treaba…
- Sistem sol-aer cu raza lunga (HSAM), celebrul Patriot, cu capabilitati anti-aeriene si anti-racheta = 3,9 miliarde dolari. De Patriot avem nevoie, e indispensabil pentru o securitate serioasa. Nota bene, polonezii isi doresc un sistem similar doar ca cu un alt radar pe care sperau sa plateasca aproximativ 5 miliarde de dolari. Ei bine, americanii le-au comunicat pretul, 10,5 miliarde de dolari fara offset, un fel de “multumire” pentru rebeliunea de care dau dovada…
- Corveta multifunctionala si modernizarea celor doua fregate Type 22R pe care le avem = 1,6 miliarde euro. Apropo de corvete (numai de corvete) eu unul cred ca acestea pot lipsi fara probleme. Cand spun asta am in vedere situatia tactica din Marea Neagra, situatie ce exclude orice operatiuni militare navale pe timp de razboi din moment ce Federatia Rusa si-a intarit atat de mult apararea anti-nava cu baza la sol incat generalul Nicolae Ciuca (seful SMG) spunea ca: “In ultimele doua decenii, Regiunea Marii Negre s-a transformat, treptat, dintr-o regiune ce oferea posibilitati de castig reciproc, intr-o zona a jocului de suma nula” (incheiat citatul). Practic, fara investitii astronomice, nimeni nu poate castiga si atunci e mai bine sa dam banii la asistatii sociali ori sa mai facem cateva biserici pentru pomenirea parlamentarilor.
- Decat sa arunci banii pe corvete, nave pe care le vei pierde imediat ce vor iesi din port intr-un eventual razboi, mai bine cheltui toti banii aia pe sisteme anti-nava cu baza la sol si garnisesti toata Dobrogea cu rachete capabile sa scufunde orice nava ruseasca s-ar apropia. E mai bine sa pui cele 1,6 miliarde de la corvete la apararea litoralului si sa totalizezi 1,8 – 2 miliarde euro pentru “rachetutze”, cum au facut rusii.
- Indispensabilul sistem anti-aerian cu raza scurta si foarte scurta, SHORAD / VSHORAD = 2,1 miliarde euro. Apararea “AA” scurta si foarte scurta e vitala oricarei operatiuni, poate niste bani in plus nu ar fi chiar “in plus”…
- Nu mai modernizezi Masinile de Lupta ale Infanteriei (MLI-84M Jderul), nu mai pot fi resapate dupa opinia unor specialisti si economisesti 0,138 miliarde euro.
- Renuntam la conceperea, pe banii nostri, a inca unui TAB (Armored Personnel Carrier – APC) iar din cei 320 milioane euro ceruti de nemtii de la Rheinmetall Land Systems pentru “R & D” (cercetare si dezvoltare) mai faci o bisericuta in care sa ne rugam pentru sanatate si largesti colaborarea cu General Dynamics European Land Systems – Mowag GmbH, “aripioara europeana” a americanilor de la General Dynamics Land Systems. Ne axam pe “Piraniile” ce se vor fabrica la Uzina Mecanica Bucuresti pana atingem pragul de 657 cat prevad tratatele internationale.
- Tot pentru rusi, cumparam mai multe “spray”-uri MLRS (Sistem Multiplu de Lansare a Rachetelor cu bataie mare) si gata.
- Renuntarea la programul noii arme de asalt, Uzina Mecanica Cugir nu este capabila de asa ceva, si importam direct o arma serioasa de la Heckler & Koch – Germania sau IWI Tavor – Israel, favoritele mele. Sa nu avem vorbe la proces, cand spun ca UM Cugir nu e capabila sa faca nimic nou (la fel ca fabricantii de TAB-uri de la UM Moreni) am in vedere ca noua arma romaneasca de asalt s-a cacait vreo 3 ani sa se nasca si in final a iesit tot un vechi AKM-47 doar ca revopsit, recalibrat de la 7,62 la 5,56 si mai greu cam cu un kilogram decat vechea arma sovietica. O puteti vedea intr-o imagine a Romarm dintr-o expozitie, pe panoplie se vede arma dotata cu accesorii cum ar fi aruncatorul de grenade si luneta dar si in montajul meu alaturat.
- Restul uneltelor de care mai avem nevoie le cumparam din 2026 incolo, numai bine se va ieftini F-35-ul second hand si luam vreo doua duzini.
Mario draga, pentru ca atunci cand scri nu scrii doar pentru mine, te rog sa-ti aduni intr-un singur loc toate ideile, sa te pui cu bataia pe ele si sa le convingi sa se alinieze intr-o ordine fireasca. Pe mine poti sa ma testezi la cunostinte cat vrei (horoscopul) dar ce vor crede ceilalti? In ceea ce ma priveste, reconosc, sunt filoamerican dar tu recunosti ca esti filorus?