POLITICIENII ROMANI
Constitutia garanteaza libertatea exprimarii

Aquacaras se ineaca, foarte departe de mal

Inglodata de datorii, Aquacaras asteapta salvarea peste 29 de ani

Datoriile enorme ce ineaca Aquacaras, unicul distribuitor de apa potabila din judetul Caras Severin, sunt o urmare a unui management catastrofal, dovedind ca PSD-ul nu are oameni calificati pentru a conduce o firma si are doar inclinatii spre nepotism.

Creditele si penalitatile acumulate in acest moment de Aquacaras depasesc suma de 82 milioane lei iar un alt imprumut de circa 27 de milioane urmeaza sa fie contractat inainte de luna Aprilie, un imprumut necesar pentru asigurarea cofinantarii la proiectul european “Modernizare a infrastructurii de apa si apa uzata in Caras Severin”.

Din fericire, daca vorbim doar despre acest din urma imprumut, SC Aquacaras SA nu trebuie sa-si faca prea multe griji, incompetenta pe care o arata oamenii adusi de PSD in Consiliul Judetean si condusi de Silviu Hurduzeu, au decis sa garanteze cu bunurile judetului noul imprumut pe care-l va contracta distribuitorul de apa judetean.

Sa nu fiu banuit de rea intentie, o sa va pun sa faceti un simplu calcul matematic. Datoriile actuale de 82 milioane lei plus noul credit de 27 milioane lei inseamna (rotunjit) cam 110 milioane lei (vreo 24 milioane de Euro). Achitarea acestor datorii, esalonate pe 10 ani, inseamna cam un milion de lei platiti in fiecare luna de acum inainte. Spun de acum inainte pentru ca, de exemplu, SC Emiliano Vest SRL are de incasat de la Aquacaras 11 milioane de lei si cu toate eforturile depuse pana acum, chiar si in instanta, n-a primit niciun leu.

Nu ma pronunt in privinta eligibilitatii datoriilor catre Emiliano Vest, sau oricare alt creditor, privesc la cele spuse de directorul Nicolae Miu Ciobanu cand mentiona datoriile societatii. Aquacaras inregistrand debite de circa 82 milioane lei la care se adauga creditul de cofinantare in valoare de alte aproape 27 milioane lei si pierderi de 48% din productia totala de apa, aproape jumatate din intreaga productie se scurge aiurea pe strazi fara sa fie platita de nimeni.

Cum sa nu spere Ion Bejerita, intr-un mod absolut justificat, in preluarea distributiei de apa potabila la Otelu Rosu printr-o intelegere sau executare judecatoreasca? In fond, chiar si ANAF-ul a executat silit distribuitorul de apa iar acest lucru creaza un precedent periculos pentru societate.

Anul trecut, in calitate de sef al PSD pe judet, deputatul Ion Mocioalca si-a impus omul la conducerea Aquacaras, Nicolae Miu Ciobanu fiind un apropiat al deputatului caransebesan si chiar concitadin cu acesta. Chiar mai mult de atat, se pare ca intregul consiliu de administratie a fost format numai din oameni agreati de social-democrati. Bineinteles, din punctul sau de vedere a fost o alegere corecta pentru ca PSD avea numeroase datorii “morale” la cei ce l-au sprijinit pe parcursul timpului. Din punctul nostru de vedere, al celor care platim una dintre cele mai scumpe ape potabile din Romania, este un dezastru ce doar ne ajuta sa stim pe cine trebuie sa injuram in viitor.

Lasand aceste lucruri la o parte, sa vedem ce nu ne spune directorul Aquacaras Nicolae Miu Ciobanu, numit de Ion Mocioalca dupa cum am mai spus. Obisnuit sa comande intr-un stil militienesc, fostul politist, sef la Inspectoratul Teritorial de Munca si prefect, Nicolae Miu Ciobanu are o activitate extrem de simpla in societate. In primul rand se bucura pentru salariul ce-l incaseaza, in al doi-lea rand se poarta ca un dictator (asta pentru ca are sange de militian in vene) dupa cum spunea Hadrian Popescu – liderul liberalilor din CL Resita, iar in al trei-lea rand nu face nimic pentru ca si asa nu se pricepe la nimic.

Ultimele afirmatii de mai sus sunt constatari, ale noastre, dar le facem observand cam cum eficientizeaza Nicolae Miu Ciobanu activitatea societatii. Pai o optimizeaza concediind casierii din 4 orase carasene: Baile Herculane, Bocsa, Oravita si Otelu Rosu. Sefu, in cazul in care stai prost cu matematica iti spunem ca am calculat noi. Daca ii concediezi pe cei 5 casieri platiti anterior cu minimum pe economie, o sa fie nevoie de 877 de ani, deci OPT SUTE SAPTEZECI SI SAPTE de ani (cifre si litere), sa fie platite datoriile de 110 milioane de lei acumulate de Aquacaras sau care urmeaza sa fie contractate in perioada imediat urmatoare. Absurd, nu?

Din fericire, daca putem vorbi astfel, incepand cu 1 martie vor fi concediati 167 de angajati din totalul de 631 pe care spune directorul Nicolae Miu Ciobanu ca-i are in organigrama Aquacaras-ul. Alta treaba, un alt parfum ce inseamna ca perioada in care vor fi achitate datoriile se reduce in mod dramatic. Nu vor mai fi necesari 877 de ani pentru asta, datoriile societatii se vor sterge in mai putin de 29 de ani. Nu mai este chiar asa de absurd si putem spera sa traiasca si directorul nostru pana atunci. E bine, nu?

Ce sa mai spun despre concedierea celor 5 sau 6 casieri? Nici nu sunt sigur ca va avea loc din moment ce in decizia 10/2018 a Aquacaras se spune ca datornicii isi vor achita debitele la sediul distribuitorului de apa potabila si atunci ma gandesc ca tot trebuie sa ai un anumit personal care sa faca aceasta munca.

Intr-un fel sau altul e o situatie in care iti vine sa razi daca n-ar fi de plans, nici nu stiu daca directorul Nicolae Miu Ciobanu nu a fost adus la conducerea Aquacaras-ului tocmai pentru a fi falimentata, sparta si preluata pe bucatele de Ion Bejerita sau alti debitori ce fac jocul unor persoane interesate in acest domeniu.

Inchizi casieriile dar pastrezi personalul de specialitate iar pentru ca lucrurile sa fie “oable”, de-a dreptul, concediezi o parte din angajatii ce se ocupau de executarea silita a debitorilor, a celor ce au acumulat datorii la plata apei potabile.

Pentru ca lucrurile sa fie de-a dreptul ridicole, sunt convins ca Nicolae Miu Ciobanu habar nu are ca o parte dintre magazinele unde urmeaza sa fie platite facturile din localitatile Baile Herculane, Bocsa, Oravita si Otelu Rosu nici nu stiu ce le asteapta iar economia este doar teoretica, “paypoint”-urile percep comisoane pe care le va plati Aquacaras-ul si pana la urma consumatorul final. Oricum ar fi, de cele mai multe ori aceste PayPoint-uri sunt ascunse prin tot felul de cotloane de strada in care un batran se strecoara mai greu dar pana acum s-au dovedit buni platitori de facturi.

Noile facturi Aquacaras
Noile facturi Aquacaras

In ceea ce priveste bancile, ca si acestea au fost bagate in ghiveci, trebuie sa-l informam pe director ca in Baile Herculane nu exista nicio urma a bancii Raiffeisen. La Otelu Rosu exista un ATM dar nicio agentie. In cazul celor ce folosesc serviciile BRD-GSG, lucrurile sunt ceva mai bune pentru ca exista ATM-uri in toate cele 4 localitati, agentii exista doar la Otelu Rosu si Baile Herculane.

Ma rog, sa presupunem ca lucrurile sunt la inceput si se vor reglementa pe parcurs dar care este castigul din moment ce se face un astfel de taraboi dar se economisesc doar salariile a 4-5 oameni platiti cu minimum pe economie? Se economisesc cateva mii de lei lunar dar se risca mari intarzaieri din partea celor de varsta inaintata care se descurca cu dificultate atunci cand este vorba de utilizarea unui card sau cand sunt pusi in situatia sa caute cine stie ce dugheana ascunsa dupa un colt de strada.

Ce vor face, intr-o astfel de situatie, consumatorii din cele doua localitati, vor ramane fara apa dupa ce le va fi suspendata furnizarea pe motiv de neplata?

Se aude? Se aude la Silviu Hurduzeu in Consiliul Judetean, dar la Ion Mocioalca in birou?

Cam la fel de “oable” sunt lucrurile in aproape orice alta situatie in care este angrenata societatea Aquacaras. De foarte multi ani, practic de cand a fost infiintata, distribuitorul de apa potabila din judetul Caras Severin are un personal supradimensionat. Chiar daca sunt platiti cu salariile minime pe economie, zeci de muncitori isi tin unii la altii de urat chiar cand muncesc. Pentru edificare va prezentam o inregistrare video in care se observa cum din cei trei angajati ai societatii doar unul munceste, ceilalti doi stau pe tusa si chibiteaza cu spectatorii.

Inregistrarea a fost efectuata la inceputul anului 2017 de sistemul de supraveghere video al redactiei noastre, atunci nu era director Nicolae Miu Ciobanu dar obiceiurile sunt vechi la fel ca problema pentru care s-a intervenit. La ora respectiva am multumit frumos pentru ajutorul dat noua si la restul de 5 apartamente vaduvite de apa potabila cand se inregistreaza temperaturi sub limita de inghet.

Normal, situatia se datoreaza tot Aquacaras-ului si este o urmare a modului cum acestia stiu sa-si execute lucrarile. In urma cu vreo 10 ani, conductei de serviciu ce livreaza apa potabila in blocul de locuinte i-a fost schimbat traseul dar nu s-a respectat adancimea minima la care trebuie ingropata o astfel de conducta (75 – 80 cm.), astfel ca aceasta ingheata in timpul iernilor friguroase.

Se vede treaba ca cei de la Aquacaras si-au pus sperantele in schimbarea climei pe plan mondial dar spre ghinionul lor intarzaie pana si incalzirea globala.

© Matei DONEA – 27 Februarie 2018

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.

1 Comment
  1. Horia Irimia says

    Pornind de la o serie de articole privind situatia apei potabile in Caransebes si in judet, doresc sa fac cateva precizari :
    In 2004- 2005 am fost “initiatorul” infiintarii AquaCaras SA . Eram vicepresedinte al Consiliului Judetean Caras Severin, coordonam si problematica de Proiecte cu finantare UE .. Era o conditie OBLIGATORIE sa fie OPERATOR REGIONAL /Judetean , cu activitate SEPARATA de alte activitati. Sa nu fie in aceeasi firma si apa-canal, si colectarea deseurilor, si transport sau altele …
    Au fost multe probleme la infiintare . Primariile nu doreau sa “scape controlul” – problema de altfel reala … Ca primarii sunt acuzati. sunt responsabili in fata cetatenilor ..
    S-a adoptat solutia ca actiunile SC AquaCaras SA sa fie repartizate proportional cu populatia fiecarui municipiu/oras. Consiliul Judetean avea doar 1% din actiuni. Ideea era sa fie si Cons Jud actionar ca sa poata finanta cheltuielile cu proiectarea …
    Nimeni nu avea peste 50% din actiuni …
    A fost o perioada “incurcata” , dar in 2006 dupa ce am fost la Bruxelles de cateva ori s-a aprobat finantarea Proiectului ISPA – Instrumentul Special pentru Pre Aderare . Proiect de 60-70 milioane euro. Implementarea efectiva a inceput mai tarziu, cred ca din 2008 sau 2009. Dar in 2006 DG Regio – Directia e politici regionale a Comisiei UE – a aprobat Proiectul.
    75% de la UE , 25 de la UAT-uri . Inca nu era Romania membra UE .. cei 25% au fost asigurat de un credit international BEI – Banca Europeana de Investitii .. Dar UAT-urile sunt de fapt proprietarii retelelor, a uzinelor de apa, a statiilor de epurare .. Acum procentul de co-finantare este mult mai mic 1-2%, Romania devenind intre timp membru al UE…
    Cons Jud NU ARE 1 Metru de Retea !!!
    Ulterior, printr-un “artificiu” a ajuns Consiliul Judetean sa aibe peste 60% din actiunile AquaCaras …
    Toate cele 8 municipii/orase IMPREUNA au sub 40% din actiuni.
    Consiliul de administratie al AquaCaras a fost desemnat in functie de numarul de actiuni. 5 membri desemnati de Consiliul Judetean si doar 2 de Municipiul Resita si restul actionarilor .. Resita are 20-30% din actiuni, venind in societate cu aport in natura mai mare – sediul, utilajele .. In restul oraselor Consiliile locale nu au dat in proprietate sediile ..
    In Concluzie : Consiliul Judetean este RESPONSABIL de ce se intampla la AquaCaras !!!
    Alta problema : TARIFUL UNIC !!! Este o conditie OBLIGAATORIE pentru obtinerea de finantari UE.
    Daca in UE functioneaza Principiul SOLIDARITATII, PRINCIPIUL COEZIUNII , UE cere sa se aplice aceste Principii si la nivel judetean. Daca tarile “bogate” finanteaza tarile “sarace” , sa facem la fel si in interiorul Romaniei, in interiorul fiecarui judet in parte …
    Desigur ca in unele localitati apa vine “prin cadere” si sunt costuri mai mici …
    Dar, desigur ca in conditiile in care in unele localitati calitatea apei furnizate este f proasta, chiar si la un “tarif unic” AquaCaras ar trebui sa acorde “bonificatii” / “reduceri compensatorii”…
    Cetatenii nu prea stiu aceste probleme, ei se plang sau “injura” primarii … trebuie sa-i informam cu orice prilej !
    Este si un sistem institutional complicat . Dupa 2008 “a intrat in joc” si ADI AcvaBanat … Asociatie pt Dezvoltare Comunitara , asociere intre consiliile locale pt a le reprezenta interesele. Azi numai sunt contracte de concesiune intre Consiliile locale si AquaCaras ci intre ADIAcvaBanat si AquaCaras …
    De aici a pornit si motivatia acestui articol !

    Horia Irimia
    Publicat de Horia Irimia in pagina personala

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

RO: Folosim "cookie" pentru ca Uniunea Europeana isi manifesta prostia prin orice mijloace. Oricum, noi credem in libertatea internetului, utilizarea sa responsabila si din acest motiv nu simtim nevoia sa enervam inutil oamenii. Pentru viitor, la urmatoarele alegeri Euro-Parlamentare, va recomandam sa ganditi mult mai mult cu propriul vostru cap. Utilizam cookie-uri pentru a fi siguri ca va oferim cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă continuați să utilizați acest site vom presupune că sunteți mulțumit de acesta situatie.
Pentru mai multe informatii va invitam in pagina "Privacy Policy"...
EN: We use "cookies" because the European Union expresses stupidity by any of means. However, we believe in the freedom of the Internet, use his with responsibility and don't feel the need to disturb people unnecessarily. For the future, to the next European Parliamentary Elections, we should think much more with our own head. We use cookies to ENSURE That we Provide the best experience on our website. If you continue to use our site you will must to accept this situation.
For more information, please visit the "Privacy Policy" page ...

Close