Parerea ta conteaza, scrie-ne !
Gavazzi executa combinatul de la Otelu Rosu si statul roman
Dupa ce au castigat despagubiri de la statul roman, fratii Gavazi trec la executare silita
Nereusita privatizare a combinatului metalurgic de la Otelu Rosu se termina printr-un divort cu cantec, dupa ce fratii Marco si Stefano Gavazzi se pregatesc sa puna in executare silita statul roman pentru o datorie ce totalizeaza aproximativ 5 milioane de euro.
Daca presei din Caras Severin nu ii pasa prea mult decat de politica judeteana si incasarea “taxei de protectie” de la primarii localitatilor, ne simtim obligati sa semnalam faptul ca guvernul se afla intr-o procedura de executare silita declansata de fratii Gavazzi.
Compania Gavazzi Steel, creata in 1999 la Otelu Rosu, a insemnat o investitie de doar 512.000 dolari din partea italienilor si asumarea unor investitii de alte 20 milioane dolari pentru modernizare din partea italiana, la toate acestea se adauga si plata a aproximativ 12 milioane din partea statului roman pentru stingerea unor datorii acumulate anterior. Dupa ce guvernarea a fost preluata de PSD, sub conducerea lui Adrian Nastase, dupa anul 2000 s-au schimbat obiectivele politicii economice nationale iar investitiile asumate nu s-au mai efectuat, impotriva contractelor asumate de parti.
Astfel, justificand prin pierderea unor oportunitati de afaceri, dupa achizitionarea celor 70% din actiunile SC Socomet SA si falimentul firmei intervenit in anul 2003, actionarii italieni au actionat statul roman in instanta iar Centrul International pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investitii (ICSID) de la Washington le-a dat castig de cauza in anul 2017, urmand ca statul roman sa plateasca aproximativ 5 milioane euro din totalul de 46,3 milioane dolari ceruti de italieni.
In aceasta ordine de idei, vezi si articolul “Fratii Gavazzi castiga 2,5 milioane dolari de la Otelu Rosu” (CLICK AICI…), in aprilie 2017, fratii Marco si Stefano Gavazzi castigau la ICSID procesul cu statul roman in litigiul privatizarii Socomet Otelu Rosu, Romania fiind obligata la plata unor despagubiri de 1,89 milioane dolari si 657.000 euro, plus costuri si cheltuieli arbitrale de circa 313.000 dolari si 1,08 milioane euro.
Ulterior, iulie 2017, ICSID a rectificat sentinta, constatand ca a comis o eroare materiala in urma careia nu a luat in calcul la stabilirea despagubirilor cuvenite italienilor si banii platiti de acestia pe actiunile combinatului. Situatia finala, decisa de Tribunal, conducand la obligarea Romaniei la plata totala a sumelor de 3,77 milioane dolari si 1,94 milioane euro, inclusiv dobanzi si penalitati.
Aflat in situatia unei executari silite, statul roman a intocmit un proiect de hotarare de guvern prin care Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului – AAAS (AVAS, APAPS si FPS cum s-a mai numit in trecut) solicita guvernului alocarea sumelor necesare din Fondul de rezerva aflat la dispozitia guvernului pentru plata drepturilor stabilite de Tribunal, respectiv 3,77 milioane dolari si 1,94 milioane euro.
Neplata acestor sume de bani atrage dupa sine un impact international extrem de negativ si acumularea unor dobanzi din ce in ce mai mari, justificate deja prin numeroase solicitari de plata venite din partea fratilor Marco si Stefano Gavazzi. AAAS aminteste ca fratii Gavazzi au notificat in numeroase randuri statul roman iar acesta refuza nejustificat platile, in fapt insemnand nepunerea in executare a unei hotarari pronuntate de un tribunal international, situatie ce atrage executarea silita a bunurilor si valorilor detinute de stat dar aflate pe teritoriul altor tari.
Mentionam ca pe parcursul procesului inceput in anul 2012 de fratii Marco si Stefano Gavazii cu statul roman, acestia au solicitat plata unei sume totale de 46,3 milioane dolari justificate de pierderea unor investitii si sansa realizarii unui profit dar ICSID a acceptat ca Romania sa achite doar contravaloarea banilor investiti de italieni.
Speram ca in viitor, jurnalistii caraseni sa citeasca si ei comunicatele prezentate de agentiile de presa, nu doar ordinele de plata facute de administratiile locale.