Parerea ta conteaza, scrie-ne !
Astazi este o dimineata trista, foarte trista, o dimineata trista in care fiecare roman ar trebui sa se opreasca si sa se reculeaga un minut pentru ca s-a stins din viata Doamna Doina Cornea la varsta de 89 de ani.
Nascuta la 30 mai 1929 in Brasov, a locuit aproape intreaga viata si a activat ca asistenta universitara la Cluj Napoca dupa absolvirea Facultatii de Filologie a Universitatii clujene Babes-Bolyai.
Din anul 1982, Doina Cornea a reprezentat simbolul rezistentei romanesti impotriva sistemului comunist si mai ales impotriva dictatorului Nicolae Ceausescu. Personal eram mic, foarte mic, dar imi amintesc multe dintre atitudinile publice de protest pentru ca in perioada 1982 – 1989 a scris si difuzat prin intermediul radioului “Radio Europa Libera” un numar de 31 de texte si proteste ce i-au atras numeroase sanctiuni din cauza sistemului comunist. In 1983 a fost destituita de la universitate si supusa unor anchete, interogatorii si batai inumane efectuate de catre colonelul de securitate Alexandru Peres, tatal viitorului deputat PDL Alexandru Peres (2008 – 2012).
Impreuna cu fiul ei, Leontin Iuhas, a raspandit 160 de manifeste de solidaritate cu muncitorii din Brasov rasculati la 15 noiembrie 1987, ambii fiind arestati pentru 5 saptamani (noiembrie-decembrie 1987). In septembrie 1988, printr-o scrisoare deschisa adresata papei Ioan Paul al II-lea, scrisoare difuzata de Radio Europa Libera, a solicitat impreuna cu alti cinci intelectuali clujeni scoaterea Bisericii Romane Unite cu Roma din ilegalitate.
Datorita dizidentei sale, Doina Cornea a fost urmarita permanent de securitatea comunista pana la 21 decembrie 1989. Alaturi de fiul sau, a participat sub ploaia de gloante la manifestatia stradala de la Cluj Napoca din 21 decembrie 1989.
Imediat dupa rasturnarea dictatorului Nicolae Ceausescu, Doina Cornea a fost cooptata in Consiliul Frontului Salvarii Nationale dar tot Doina Cornea a fost prima care a refuzat sa isi continuie viata politica alaturi de gruparea condusa de Ion Iliescu, demisionand la data de 23 ianuarie 1990 datorita transformarii FSN in partid politic si a reminiscentelor comuniste manifestate de membri acestuia. A fondat (impreuna cu altii, devenind apoi presedinta) Forumul Democrat Antitotalitar din Romania (6 august 1990, la Cluj), ca o prima miscare de unificare a opozitiei democrate, din care s-a format mai tarziu Conventia Democrata din Romania (CDR). Membra fondatoare a Grupului pentru Dialog Social, a Aliantei Civice si a Fundatiei Culturale Memoria.
Pe parcursul vietii sale a publicat peste 100 de articole in ziare si reviste (22, Romania libera, Vatra, Memoria etc.). A tinut conferinte in tara si strainatate, multe dintre ele publicate in volume colective (Une culture pour l’Europe de demain, Il nuovo Areopago, Mission, Quelle sécurité en Europe à l’aube du XXIème siècle?, Europe: les chemins de la démocratie, Politique Internationale, Amicizia fra i popoli).
Dumnezeu sa o ierte si sa o aseze alaturi de toti eroii acestui popor romanesc.
Eroii nu mor niciodata!