Parerea ta conteaza, scrie-ne !
Conul prefect Matei Lupu s-a suparat nevoie mare, dupa articolul nostru privind exercitiul celor de la SMURD care se desfasoara la Otelu Rosu in aceste zile urate de toamna, mnealui cred ca i-au dat ceva Ecstasy si acum se crede un sef care asteapta rectificarile noaste.
Domnule Prefect, banuiesc ca banuiti si ca n-o sa rectific nimic!
Sa fiu si mai clar fata de ce am avut in gand, referindu-ma la prefect, atunci cand am spus ca: “un oficial al statului ce in realitate nu are nicio atributie dar i-a facut placere sa se aseze la prezidiul Consiliului Judetean facand pe seful, in prezenta sefilor de echipaje judetene bla-bla-bla”, fraza ce l-a vexat la culme pe conul prefect al judetului?
Pai pentru un om normal la cap, care percepe lumea in adevaratul sau sens e clar ca trebuie sa-i dai “de lucru” si prefectului, sa faca si el ceva macar simbolic pentru suta aia de milioane de lei (vechi) pe care o incaseaza ca salariu.
Judecand dupa dreptul la replica trimis redactiei noastre in urma articolului publicat ieri sub titulatura “Desfasurare de forte SMURD la Otelu Rosu” (click aici daca vreti sa-l cititi…), intelegem ca prefectul s-a suparat cand am zis ca acesta si cei asemenea lui (prefecti) sunt inutili. Sa nu avem vorbe la proces, eu unul sper ca ati inteles relativitatea cu care vorbeam acolo si ca inutilitatea nu se referea la o persoana anume ci la functia de prefect, lucru valabil si pentru Vrancea, nu numai pentru Caras Severin, iar in momentul in care continuam spunand (citez): “UN FUNCTIONAR AL STATULUI” (incheiat citatul) cred ca e clara includerea tuturor in afirmatie.
In caz de foc mare chiar la Palatul Administrativ, acolo unde isi are biroul conul prefect, pompierii il vor lasa pe prefect sa arda fara sa intervina? Cu putin noroc se rezolva multe dar unde naiba gasim un smecher care sa taie cablul de la telefonul operativ?
Privitor la dreptul de a-si spune opinia, mai intai o sa mi-o spun eu pe a mea apoi continuam cu opinia suparatului. Presupunand ca fac un top al inutilitatilor romanesti, sunt sigur ca pe primul loc s-ar plasa prefectul – asta pentru simplul fapt ca acesta nu este decat o inutilitate (banuiati, nu-i asa?). De ce consider inutilitate pe un astfel de functionar? Pai pentru simplul fapt ca lipsind nu s-ar intampla nimic rau, prefectul e doar un fel de dublura, o redundanta a oricarei alte functii oficiale romanesti si lumea poate functiona mai fericita fara asa ceva din moment ce si pompierii, jandarmii ori oricare alti angajati ai statului au structura lor proprie de comanda si control fara sa mai fie nevoie sa vina unul sau altul sa-i convoace.
Uite, cum ar fi exercitiul ForFirEx 2019, acesta este organizat in detaliu de Departamentul pentru Situatii de Urgenta, inspectoratul sau general si pus in aplicare de unitatile desemnate. O sa imi spuneti acum ca totul s-a petrecut in biroul din Resita al prefectului Matei Lupu si ca celalti doar au strigat “Traiti, Sefu”?
Sigur, un prefect ca Matei Lupu ar spune ca n-am dreptate si mi-ar da in cap cu argumentul legii care zice ca “el e motul”. Pe dracu, sa fim clari, legea care vine in sprijinul prefectului e acolo doar sa justifice existenta acestuia, redundanta sa, iar dovada ca lucrurile functioneaza foarte simplu si fara el este ordinul de masacrare a demonstrantilor din Piata Victoriei din 10 august 2018. Legea jandarmeriei, 550/2004 cu articolul 34, spune ca tulburarile sociale, protestele violente si asa mai departe, se potolesc cu jandarmii, ordinul de atunci fiind doar contrasemnat de prefect (vezi comunicatul din 16 August 2018 emis de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – CLICK AICI, DE CURIOZITATE…).
Si atunci, daca presupunem ca fara exceptie prefectul Matei Lupu are dreptate, cum “pana mea” au intervenit jandarmii in fata guvernului din moment ce Prefectul Capitalei, doamna Speranta Cliseru, nu a dat niciun ordin de evacuare a pietei decat la vreo 3-4 ore dupa ce jandarmii incepusera sa-i ciomageasca pe protestatari si ca viata nimanui nu era pusa in pericol?
Acest lucru aveti cum sa-l explicati, domnule prefect?
Mi-ar face placere sa retineti, ca aia ce i-au ciomagit pe protestatari erau tot PSD-isti ca dumneavoastra si prin urmare, domnule prefect, savurati ultimele salarii care va intra pe card din moment ce va asteapta un lung si binemeritat somaj.
La astea v-ati gandit, domnule Prefect?
In asteptarea explicatiilor de la conul prefect, Matei Lupu, va prezentam dreptul la replica pe care l-a trimis redactiei noastre prin intermediul doamnei Mihaela Schiopu – Sef Cabinet.
© Matei DONEA – 25 Septembrie 2019
Drept la replica
Stimate domnule Matei Donea,
În virtutea dreptului la replică şi a corectei informări a opiniei publice, având în vedere că articolul, „Desfasurare de forte SMURD la Otelu Rosu – Exercitiu national de lupta impotriva incendiilor”, apărut în publicaţia online politicienii.ro, conţine informaţii eronate referitoare la activitatea prefectului judeţului Caraş-Severin, Matei Lupu, cu privire la care afirmaţi că este „un oficial al statului ce in realitate nu are nicio atributie dar i-a facut placere sa se aseze la prezidiul Consiliului Judetean facand pe seful, in prezenta sefilor de echipaje judetene bla-bla-bla”, Instituţia Prefectului – Judeţul Caraş-Severin face următoarele precizări:
Şedinţa la care faceţi referire era o şedinţă extraordinară a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă al Judeţului Caraş-Severin, convocată în cadrul exerciţiului naţional ForFirEx 2019.
Potrivit Ordinului nr. 459/78/2019 din 2019, art. 20, comitetele judeţene pentru situaţii de urgenţă sunt constituite prin ordin al prefectului, care are şi calitatea de preşedinte. La aliniatul 3, lit. A al aceluiaşi articol din ordinul menţionat sunt precizate şi atribuţiile prefectului în acest sens.
De asemenea, conform Hotărârii de Guvern nr. 1.491 din 9 septembrie 2004 pentru aprobarea Regulamentului-cadru privind structura organizatorică, atribuţiile, funcţionarea şi dotarea comitetelor şi centrelor operative pentru situaţii de urgenţă, art. 11, lit. a), „Persoanele din componenţa comitetului pentru situaţii de urgenţă au următoarele obligaţii principale: a) preşedintele: convoacă întrunirea comitetului, stabileşte ordinea de zi şi conduce şedinţele acestuia; semnează hotărârile, planurile, programele, regulamentele şi măsurile adoptate; semnează avizele, acordurile, împuternicirile, protocoalele şi proiectele de acte normative; îl informează operativ pe preşedintele comitetului ierarhic superior.
Totodată, Legea nr. 481 din 2004, art. 26, lit. a) specifică faptul că prefectul „aprobă planurile operative și de pregătire pe linia protecției civile și planificarea exercițiilor și a altor activități desfășurate la nivelul unității administrativ-teritoriale”.
Mai mult, ordonanţa de Urgenţă nr. 57 din 2019 privind Codul Administrativ, Capitolul II – Atribuţiile prefectului şi subprefectului, art. 252, lit. e) stabileşte că prefectul îndeplineşte atribuţii în domeniul situaţiilor de urgenţă.
Având în vedere aceste aspecte, afirmațiile din cuprinsul articolului se dovedesc necorespunzătoare adevărului şi vă solicităm, prin urmare, rectificarea acestora.
Mihaela Şchiopu
Şef Cabinet Prefect
Instituţia Prefectului – Judeţul Caraş-Severin