Parerea ta conteaza, scrie-ne !
Cand si daca se va redeschide strandul din Otelu Rosu
Realitatea, fie ca ne place sau nu
Pentru ca ne aflam in plin sezon cald si utilitatea strandurilor nu o mai pune nimeni la indoiala, la ultima emisiune realizata cu primarul Luca Malaiescu am abordat situatia strandului din Otelu Rosu si o fac inca o data din moment ce mai multi cititori si-au manifestat dorinta de a frecventa o astfel de facilitate.
Asa cum se stie, noile stranduri situate in zona de agreement de la Gura Jghabului din Otelu Rosu au fost construite in vremea regimului comunist prin munca voluntara (patriotica, dupa cum se numea la ora respectiva) si au fost administrate de primarie pana undeva prin anul 2010. Din pacate pentru multe lucruri din aceasta tara, regimul comunist a savarsit mai multe abuzuri pe timpul existentei sale iar terenul pe care a fost construit strandul a fost nationalizat de stat si dupa revolutia din 1989 a existat un proces in urma caruia terenul a fost retrocedat familiei de la care a fost luat.
Anterior anului 2010 de care vorbeam, au existat numeroase tentative de preluare a terenului dar primaria din Otelu Rosu a refuzat punerea in posesie a proprietarului. Pana la urma terenul a fost restituit proprietarului si cum este firesc acesta a intrat in posesia si a constructiilor existente. Daca vreti, respectiva punere in posesie s-a facut cu tot cu constructii ca o recompensa pentru deceniile cand proprietarul nu s-a folosit de un drept al sau perfect legal.
Nu-mi place sa repet expresia “asa cum se stie” dar lucrurile sunt binecunoscute de toti cei care au solicitat retrocedarea unor posesii preluate abuziv de regimul comunist si s-au servit de legea Nr. 10/2001 pentru restituirea acestora.
O data retrocedata proprietatea, noii detinatori aveau libertatea sa faca ceea ce doreau cu aceasta si chiar daca folclorul local este destul de bogat cu privire la modul de instrainare a terenului si constructiilor, acesta a ajuns in posesia familiei Albu din Caransebes iar firma Trio Albu a acestora a investit in modernizarea strandului in perioada 2012-2013, perioada cand strandurile au fost redeschise.
Ulterior, o serie de fapte in contradictie cu legea si numeroasele datorii acumulate de societate s-au soldat cu un faliment si condamnarea proprietarului la executarea unei pedepse cu inchisoarea. Pentru recuperarea datoriilor, inca de anul trecut, o serie de banci au scos la licitatie activele firmei printre acestea regasindu-se si strandul din Otelu Rosu.
Dupa cum mentiona inclusiv primarul Luca Malaiescu, CEC Bank a scos la licitatie strandul din Otelu Rosu pentru o suma de peste un milion euro dar nu s-a prezentat niciun cumparator. Legislatia prevede ca proprietatile scoase la licitatie sa fie scoase din nou la vanzare cu reducerea pretului la jumatate la fiecare noua reofertare si daca nici dupa a treia licitatie nu se obtine suma ceruta se poate vinde la orice pret oferit de cineva.
Dupa ultima licitatie care nu a adus niciun cumparator, pretul obiectivului a ajuns undeva la 272.000 euro si urmeaza o a patra licitare care va putea sa vanda strandurile la orice pret oferit. Asa cum declara edilul-sef Luca Malaiescu, primaria Otelu Rosu nu poate plati sumele care s-au vehiculat pana acum dar administratia locala intentioneaza sa ofere un pret de circa 60-65 mii euro pentru stranduri, aceasta suma este maximum ce poate fi oferit pentru ca ulterior va trebui investit foarte mult acolo in vederea repunerii in functiune iar bugetul local trebuie sa asigure si alte cheltuieli curente pentru oras.
“Oricum, dupa cum mentiona primarul Luca Malaiescu, am discutat cu cei ce se ocupa de licitatie si am oferit suma de 3 miliarde lei vechi (cca 62.000 euro, N.R.) care speram sa fie acceptata la un moment dat. In acest an nu se va putea repune in functiune acest strand, a mai spus edilul din Otelu Rosu, dar fie va fi preluat de primarie la pretul oferit, fie va fi achizitionat de altcineva si pe parcursul anului viitor sa functioneze”.
Cam acesta este istoricul strandurilor din zona de agreement de la Gura Jgheabului, ramane sa speram intr-o mica doza de noroc pentru administratia locala si in viitor sa fie readus in folosinta un obiectiv extrem de indragit pe Valea Bistrei.