Parerea ta conteaza, scrie-ne !
Sprijin concret pentru societatile comerciale care angajaza persoane cu dizabilitati
Sanatatea este bogatia cea mai pretioasa a fiecaruia dintre noi
Procesul legislativ desfasurat in Camera Deputatilor pe parcursul acestei saptamani, ne-a informat deputata carasanca Luminita Jivan, o serie de de decizii importante cu privire la alimentatia populatiei, persoanele cu dizabilitati si organizarea pe parcursul anului viitor a unui nou recensamant al populatiei si locuintelor decis de guvernul liberal.
In informarea trimisa de Luminita Jivan aceasta mentioneaza: “Cele doua initiative legislative care privesc persoanele cu diabilitati din Romania si alimentatia sanatoasa pentru populatie sunt, dupa parerea mea, doua prevederi legislative care puse in practica aduc beneficii substantiale si vreau sa mentionez ca statul trebuie sa acorde o atentie deosebita persoanelor cu dizabilitati si sanatatii alimentare in general”.
In virtutea egalitatii de sanse si sprijinul acordat persoanelor cu dizabilitati aflate in cautarea unui loc de munca, legislatia actuala prevede ca autoritatile publice, persoanele juridice publice sau private sa angajeze cel putin patru persoane la suta de salariati, 4% dupa ce numarul angajatilor trece de 50 de persoane. Din pacate acest lucru se petrece in foarte rare situatii si s-a decis oferirea unei alternative legale prin care se sprijina si sectorul privat afectat in acest moment de pendemia coronavirus. Astfel, in cazul in care nu se angajaza persoane cu dizabilitati in procentul precizat de lege,va exista posibilitatea ca societatile private sa nu angajeze persoane cu dizabilitati dar sa plateasca lunar la bugetul de stat o suma egala cu salariul de baza minim brut pe tara inmultit cu numarul de persoane pe care nu le angajaza.
De asemenea, societatile comerciale au posibilitatea sa plateasca jumatate din salariul minim brut pe tara inmultit cu numarul de persoane neangajate iar din restul sumei sa achizitioneze produse realizate de persoane cu handicap sau angajate in unitati economice protejate si supuse autorizarii specifice.
In privinta unitatilor economice protejate s-a adaugat prevederea ca ONG-urile sa poata infiinta sectii si ateliere protejate legislativ daca angajaza minimum 3 persoane cu dizabilitati care sa asigure minimum 30% din activitatea unitatii respective.
Aceste modificari vizeaza prevederile Legii nr. 448/2006, articolele 78 si 81 urmand sa intre in vigoare dupa publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei.
O alta prevedere ce s-a aflat in dezbaterea Camerei Deputatilor pentru a primi votul decizional se refera la limitarea substantelor banuite a avea unele efecte nesanatoase asupra organismului uman si prin legea ce va fi trimisa presedintelui pentru promulgare se limiteaza procentul de acizi trasi (AGT – grasimi procesate) la maximum patru procente in cazul uleiurilor si grasimilor alimentare. Prevederea are aplicabilitate pentru produsele de origine nationala, cele provenite din surse ale europei comunitare sau orice alta origine.
Legea prevede sanctiuni drastice si abiliteaza institutiile statului cu atributii, inclusiv Ministerul Sanatatii, sa efectueze controale si verificari de conformitate pe tot lantul de productie di desfacere a acestor alimente.
“In ceea ce ma priveste, a subliniat deputata PSD Luminita Jivan, am sustinut de la inceput aceste prevederi legislative pentru ca sanatatea este cel mai pretioasa pentru fiecare dintre noi iar necesitatea acumularii resurselor financiare la bugetul de stat din care se sprijina persoanele cu dizabilitati este necesar sa se constituie din aportul fiecaruia”.