Parerea ta conteaza, scrie-ne !
Ionut Popovici despre probleme romanesti
Consultanți pentru accesarea de fonduri europene
Astăzi am ales să discutăm despre o problemă a țării noastre de care ne-am lovit cu toții, o problemă care ne dă mari bătăi de cap, indiferent ce specializare avem sau în ce domeniu activăm. Birocrația. Statul la cozi, plimbările între ghișee sau chiar între instituții reprezintă o pierdere importantă de vreme, de resurse și de bani, în cele din urmă.
Nu doar cetățenii simpli au de suferit din cauza acestei birocrații, ci și instituțiile publice. Poate de multe ori am reacționat dur împotriva primarilor sau a altor decidenți pentru faptul că nu au reușit să contracteze nicio lucrare, să îi învinovățim că nu au câștigat niciun proiect pe diverse programe de finanțare și că astfel multe comunități au rămas cu drumurile nereabilitate, cu școli și grădinițe învechite sau fără apă și canalizare în secolul 21. E drept, uneori poate că este vina administratorilor prea leneși. Dar alte ori, și o spun venind din sistem, teancurile de dosare, veșnicele completări și adăugiri îngreunează extrem de mult calea spre depunerea și apoi acceptarea unui proiect.
Ce plan am dacă voi veți decide că trebuie să reprezint județul din calitatea de deputat în Parlamentul României? Ei bine, îmi doresc ca fiecare unitatea administrativ-teritorială, fiecare primărie, dacă vreți, indiferent dacă vorbim despre municipii, orașe sau comune, să aibă în organigramă cel puțin un post de consultant. Atribuțiile celor care vor ocupa o astfel de funcție nu sunt dificile, dar sunt vitale pentru dezvoltarea oricărei comunități. Și să nu uităm că de astfel de ajutor au nevoie și oamenii simpli care doresc să își dezvolte o afacere, dar nu cunosc exact procedurile și căile de accesare a fondurilor. Din păcate, peste 60% dintre cei care ar dori să depună un proiect renunță la demers din cauza dificultăților birocratice. Lucru inadimisibil în viitorul exercițiu financiar. Dar să vedem ce fonduri s-ar putea accesa în perioada viitoare, desigur, dacă fiecare instituție publică va avea o echipă specializată.
În perioada 2021-2027, vor exista 8 programe de fonduri europene, cu alocările de bani aferente, prin care se vor finanța proiecte de investiții, inclusiv pentru anreprenori. Fie că vorbim despre digitalizare, incluziune socială, sănătate, educație, transport, agricultură sau ocuparea forței de muncă, România va avea la dospoziție în următorii ani 80 de miliarde de euro pentru investiții. Așadar, nu avem voie să ratăm acești bani.
Știm cu toții câte lipsuri există în Caraș-Severin și cât de multe lucruri s-ar putea realiza dacă administrațiile locale s-ar implica serios în atragerea de fonduri europene. Prin urmare, o echipă de specialiști în fiecare primărie, care să aibă atribuții canalizate pe acest segment, este absolut necesară. În momentul de față, există firme de consultanță pentru atragerea fondurilor europene, însă vorbim de 80 de miliarde de euro, o sumă mult prea mare pentru numărul mic de firme specializate. Așa că soluția o reprezintă includerea în organigrama fiecărei instituții a consultanților despre care vă spuneam. Soluții există, mai avem nevoie doar de susținere. Și știu că, la alegerile parlamentare vom fi cu toții pentru Caraș-Severin!