POLITICIENII ROMANI
Constitutia garanteaza libertatea exprimarii

Comportament penal si mentalitate de sluga la Aquacaras?

Sa ne spuna DNA cine pe cine a pacalit!

Nu stim prea bine ce a fost in capul directorului de la Aquacaras cand a acceptat sa plateasca redeventa pe care Primaria Resita o are de incasat de la distribuitorul judetean de apa potabila dar intelegem ca acesta are o mentalitate slugarnica din moment ce chiar noul presedinte al Consiliului Judetean Caras Severin l-a laudat cu cateva zile in urma, Romeo Dunca spunand despre Gheorghe Filipescu ca: “s-a dat pe brazda si munceste in pofida problemelor de inima pe care le are”.

Sa nu fiu inteles gresit, o redeventa este un fel de taxa, un castig pe care trebuie sa-l incaseze un proprietar al unei instalatii sau a unor zacamite exploatate si care vin pe langa participarea la profitul unei companii. In privinta profitului nu prea avem la ce sa ne gandim aici, distribuitorul de apa fiind inglodat de datorii, dar in privinta redeventei si contabiliceste vorbind, aceasta se inregistreaza la o firma ca orice alta cheltuiala iar in cazul Aquacaras trebuie sa o acorde in mod procentual tuturor celor 8 orase din judet plus Consiliului Judetean care este si majoritar.

Cam din aceste motive se duce dracului Romania iar liberalii si-au luat-o in bot la parlamentare.

Repet, redeventa trebuie platita si inclusiv Resita are dreptul la ea dar daca Gheorghe Filipescu a acceptat sa plateasca 4 milioane de lei doar catre primaria de pe Barzava de frica lui Romeo Dunca (a se citi: “Ioan Popa”), trebuie ca presedintele Consiliului Judetean, acelasi hipercinstit Romeo Dunca, sa-i traga o concediere “a la carte” directorului Filipescu de la Aquacaras iar daca n-o face sper sa-i pice DNA-ul pe cap pentru ca treaba aceasta e penala deja.

In alta ordine de idei, sigur ca ii inteleg frica lui Gheorghe Filipescu, Primaria Resita si CJ condus de Romeo Dunca platesc destule ziare in judet care scriu “de bine” despre faptele lor dar tot asa exista si alte publicatii care l-ar manca cu fulgi cu tot cam pe oricine demonstreaza… ce demonstreaza ei acolo!

N-am avut cum sa mai verific pe la primarii, cand am aflat de stire era tarziu si nu puteam sa-i contactez pe toti primarii dar am vorbit cu cel al Caransebesului si acesta mi-a spus ca a primit “pe naiba”, reproducere mot-a-mot din relatarea edilului Felix Borcean.

Luca Malaiescu, primarul din Otelu Rosu, spune ca nu-si mai aminteste cand a primit ultima data redeventa de la Aquacaras dar suma era undeva pe la 4.000 de lei pentru un an, nici macar o mie de euro in timp ce primaria orasului de pe Valea Bistrei plateste lunar aproximativ 30.000 lei care reprezinta consumul institutiilor din oras: Spital, Liceu, Casa de Cultura, Primaria si apa de la cismelele publice. In convorbirea cu edilul Malaiescu, acesta s-a aratat chiar revoltat pe faptul ca la momentul infiintarii Aquacaras-ului s-a pierdut in totalitate controlul retelelor locale. Acei primari din trecut au stat “zmirna” in fata lui Sorin Frunzaverde si au acceptat sa fie batjocoriti cam cum se intampla astazi.

“Sigur, a subliniat Luca Malaiescu, reteaua noastra este mai mica decat altele iar ca actionari detinem doar 0,27% dar totusi firma incaseaza lunar cam 250.000 de euro din oras si are un profit de aproape 25.000 de euro”, si-a precizat nemultumirea edilul din Otelu Rosu.

Toata lumea stie ca infiintatarea Aquacaras-ului s-a facut pentru finantari europene care trebuiau sa respecte anumite clauze dar acum nu avem nimic semnificativ de spus, ne-am asumat unele riscuri ce se pot concretiza cand ne asteptam mai putin. Independenti fiind, zic si eu cum preciza candva primarul din Otelu Rosu, cu respectivul profit, inmultit timp de vreo 10 ani de cand a luat fiinta distribuitorul judetean, ne construiam singuri o retea cu mult mai sanatoasa decat avem acum si poate aveam chiar apa mai ieftina din moment ce transportul se face predominant natural sau chiar puteam contracta un imprumut destinat reabilitarii retelei in baza profitului care achita ratele.

Actionariat Aquacaras
Actionariat Aquacaras

Dar nu, speriat ca-si pierde postul daca-l refuza pe Ioan Popa – seful lui Romeo Dunca dupa cum stie toata lumea, Gheorghe Filipescu a decis sa plateasca primariei resitene vreo 4 milioane de lei ca redeventa pe anii 2019 si 2020. Nu am inteles prea bine daca banii insumeaza totalul pe doi ani sau Aquacaras-ul se angajaza sa plateasca vreo doua milioane de euro pe langa restul sumelor pe care le are de platit ca datorii si o face fara sa tina cont de faptul ca administratia judeteana este actionar majoritar (aproape 65%), plus ca Moldova Noua are aproape 5% iar Caransebesul are trei si ceva.

Oare ce o sa faca Gheorghe Filipescu cu banii care trebuie sa-i plateasca Consiliului Judetean ca redeventa, dar cu aceia pentru Moldova Noua, Caransebes si restul din moment ce totul miroase a trafic de influenta ori chiar santaj? Cea mai buna solutie zic ca e o demisie si calugaria, uneori te ajuta o rugaciune buna iar DNA-ul te ocoleste, Ioan Popa n-o sa mai fie asa de tare prea mult timp pentru ca Marcel Vela a pierdut din imagine, din influenta din… tot, dar tot Marcel Vela e si daca vrea liniste in viitor, e cazul sa rupa astazi cateva coaste.

Cam din aceste motive nu-l inteleg pe Gheorghe Filipescu, sigur ca si mie imi plac banii dar avand probleme cu inima (nu mai e la varsta primelor iubiri, nu va speriati) ce asteapta sa gasesca directorul pe fotoliile Aquacarasului, un infarct?

© Matei DONEA – 09 Decembrie 2020

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.