Parerea ta conteaza, scrie-ne !

A inceput sarbatoarea de Hanukkah la Caransebes
Primarul Felix Borcean a onorat asistenta cu prezanta sa
Ca in fiecare inceput de decembrie, comunitatea evreiasca din Municipiul Caransebes si-a inceput ieri seara traditionalele festivitati cu ocazia Sarbatorilor Luminilor din calendarul evreiesc, Hanuka – Hanukkah avand o dubla semnificatie pentru poporul izraelit prin incarcatura istorica si spirituala.
“In acest an, ne-a marturisit primarul Felix Borcean, administratia Municipiului Caransebes a raspuns solicitarii venite din partea comunitatii evreiesti locale si a permis aprinderea traditionalului “Hanukiya” simbolizat de un sfesnic cu noua brate chiar la intrarea primariei si eu, a mai precizat edilul, particip cu mare drag la aceasta sarbatoare din cel putin doua motive. In primul rand, pentru ca intre Caransebes si orasul Ari’el din Tara Sfanta s-a creat o prietenie ce sper sa conduca la o infratire care sa dainuie peste timp iar al doilea motiv este ca trebuie sa fim alaturi de toti concetatenii nostri, asa cum si membri comunitatii evreiesti sunt alaturi de noi”.
Gazdele noastre, reprezentantii comunitatii evreiesti din Caransebes, ne-au facut urari si ne-au destainuit cateva amanunte ce fac farmecul unei sarbatori ce dateaza de secole. Bineinteles, primarul Felix Borcean i-a salutat pe toti cei prezenti spunand ca: “din motive lesne de inteles nu a fost posibila organizarea acestor sarbatori in casa unicului evreu din Caransebes, dupa cum spunea un clasic”.
Edilul Felix Borcean ne-a facut si o marturisire in exclusivitate, aceea ca domnia sa trebuia ca in aceasta perioada sa se afle in orasul Ari’el din Israel dar problemele pandemice ce se acutizeaza peste tot in lume l-au oprit sa efectueze aceasta vizita.
Sarbatoarea de Hanuka are o semnificatie istorica data de victoria macabeilor condusi de Iuda Macabeul asupra seleucizilor si redobandirea Celui de-al Doilea Templu Sfant din Ierusalim. O parte din textele istorice spun ca dupa recucerirea templului, evreii si-au dorit sa reaprinda lumina sfanta a menorei dar au constatat ca uleiul folosit ajungea doar pentru o singura zi. Asa cum povestesc inteleptii evrei, s-a produs o minune si focul sfesnicului a ars opt zile, chiar cat a fost nevoie pentru completarea rezervelor si atunci s-a decis proclamarea unui festival anual care dureaza opt zile. Sarbatoarea de Hanuka, pe de alta parte, este dedicata redobandirii templului iar Cartea Intai a Macabeilor nu vorbeste nimic despre miracolul candelelor care au ars opt zile in templu.
Oricum ar fi, “Sarbatoarea luminilor” sau “Craciunul evreilor”, reprezinta un festival indragit in toata lumea si cu care ne putem mandri si de aici din Caransebes.