Parerea ta conteaza, scrie-ne !
Romania transformata de austriecii de la Kronospan in rumegus, la Sebes (VIDEO DIN COMBINAT)
Padurile tocate si facute "parchet laminat"
Afacerile cu lemn facute de mafia padurilor, cu ultima bogatie nationala, se desfasoara intr-un ritm ametitor si barbar, toti stim ca se taie fara mila padurile iar Kronospan Trading este unul din principalii actori, mii de arbori sunt pusi la pamant zilnic si mii de romani se intreaba ce se intampa cu padurile Romaniei dupa ce munti intregi au fost dezgoliti de ceea ce natura a creat in decenii sau chiar secole, aducandu-ne pe noi in situatia de a suporta dezastre naturale de neinchipuit cu ani in urma.
Sigur ca cei care prelucreaza lemn, asa cum este Kronospan, nu doboara niciun copac autohton, la cate cozi de topor exista in tara aceasta nici nu are nevoie, dar daca aceste firme n-ar exista, tot sigur nu s-ar taia niciun arbore!
Dupa scandalul din perioada 2011-2016 soldat cu amenzi totale de aproape 130 milioane lei aplicate mai multor firme constituite intr-un cartel al operatorilor din industria lemnului printre care a figurat si Kronospan Trading (sub denumirile anterioare), o alta victorie istorica a justitiei romanesti a fost inregistrata recent la Tribunalul Alba (13 august) unde in mod definitiv s-a mentinut o amenda aplicata celor de la HS Group (fosta Holzindustrie Schweighofer dar care si-a schimbat numele) si confiscarea unei cantitati de 3.500 metri cubi de lemn pe care firma incerca prin diverse tertipuri sa o expedieze in Japonia, Kuwait si Arabia Saudita, instanta mentionand intr-un mod elocvent: “Protectia mediului inconjurator este o obligatie de la care nu se mai poate sustrage nimeni!”.
Judecand totusi dupa cifrele prezentate de Kronospan la ANAF, poti crede ca masa lemnoasa din Romania este exploatata intr-un mod total neprofitabil, marea companie austriaca ce activeaza la Sebes, Kronochem Sebes SRL (infiintata in 2006) arata ca in 9 din primii 11 ani a avut cifra de afaceri zero, ba chiar a inregistrat pierderi de aproximativ 14 milioane lei, plus datorii de peste 255 milioane lei doar in ultimii ani avut un profit minim. In ceea ce o priveste pe Kronospan Trading SRL, tot din Sebes – Alba pe care acum o putem considera “firma mama”, trebuie spus ca si acesteia i-a mers rau tot timpul, din 2005 si pana in 2020 a realizat o cifra de afaceri de aproape un miliard lei (cca 200 milioane euro) dar tot fara profit, inregistrand cateva milioane de euro pierderi si datorii de aproape 400 milioane lei.
La ce naiba se mai apuca unii sa taie padurile din moment ce nu se fac bani?
Ne intrebam de ce sunt inundatii catastrofale, perioade secetoase in care pamantul se usuca si se transforma in ceva ce seamana mai mult cu betonul iar raspunsul este dat doar de distrugerea naturii intr-un mod barbar. Sigur, natura ce se dezlantuie astazi nu este doar efectul taierilor masive din paduri, aici contribuie poluarea aerului prin nenumarate moduri, prin otravirea apelor cu tot felul de materiale, dar un rol predominant il are taierea padurilor iar un rol major in toata aceasta distrugere, il au doua firme austriece: Kronospan si Holzindustrie Schweighofer, aceasta din urma schimbandu-si denumirea in HS Group pentru a induce opinia publica in eroare.
Kronospan se lauda cu o productie realizata din MDF, placi aglomerate de diverse tipuri din deseuri lemnoase numai ca imaginile ajuse in posesia noastra ne arata munti de cherestea despre care nimeni nu vorbeste, unde se duce si de unde provine materia prima. In imaginile alaturate se pot vedea depozite ce se intind pe hectare intregi pline cu cherestea si trenuri cu zeci de vagoane incarcate cu aceasta bogatie naturala.
Ei bine, ce se intampla intr-un astfel de combinat a fost un mister pana acum, pana de curand cand in posesia noastra au ajuns mai multe inregistrari video aeriene efectuate la combinatul Kronospan din Sebes, in locul in care Kronospan transforma in rumegus o mare parte din padurile Romaniei!
Tot de la Sebes ne-a fost comunicat ca in timpul filmarii s-au inregistrat majore perturbatii in controlul radio al dronei (o drona serioasa) iar inregistrarile au fost facute numai dupa reprogramarea aparatului de zbor si acest lucru este surprinzator, conform zonelor restrictionate (GeoFence) manageriate in Romania de Romatsa, in arealul Municipiului Sebes ne existand spatii restrictionate.
N-ar fi rau si nici foarte greu ca ANCOM sa arunce o privire la ce se petrece deasupra combinatului Kronospan pentru ca noua nu ne-au raspuns.
Privitor la suita de articole ce vorbesc despre distrugerea padurilor romanesti pe care intentionam sa le publicam, am contactat societatea Kronospan Trading pentru a obtine un punct de vedere de la acestia dar nu au catadicsit sa raspunda. Oricum ar fi, dupa atatea nereguli stabilite deja de autoritati, e greu sa mai gasesti scuze iar austriecii tac si fac ce stiu mai bine, sa transforme Romania in rumegus pana ce o sa vina cineva sa ii traga la raspundere, chiar daca nu cred ca va veni nimeni din moment ce si politicienii nostri sunt vinovati de ceea ce se intampla!