Parerea ta conteaza, scrie-ne !
Cupru de la Moldova Noua dat gratis turcilor, inca o teapa trasa statului
Caz scoala pentru DNA si justitia romaneasca
In organizarea primariei Moldova Noua, pe parcursul zilei de ieri s-a desfasurat la Resita o conferinta de presa cu participarea companiei turcesti Eti Bakir, invitati de edilului Ioan Chisalita fiind Presedintele Consiliului Judetean Caras-Severin, Romeo Dunca, prefectul judetului si o serie de reprezentanti ai investitorilor turci, condusi de Mehmet Egriboyunoglu si Matei Lupu, fost primar si prefect.
Improvizata explicatie insailata de primarul Ioan Chisalita, pe marginea redeventei pe care urmeaza sa o primeasca partea romana si autoritatile locale, a nemultumit asistenta si din acest motiv trebuie sa-l informam pe edil ca redeventa este o participare la profit a celui ce detine o proprietate exploatata de altcineva. Cu alte cuvinte, procentele de redeventa se platesc de intreprinzator din profit iar acesta este ceea ce ramane dupa ce anterior s-au scazut toate cheltuielile reprezentate de exploatare, salarii, combustibili etc.
Nemultumitoarea explicatie a edilului Ioan Chisalita demonstreaza doar ca domnia sa este multumit sa primesca jumatate din 5 procente!
Evaluari neoficiale ale resurselor din zacamantul de cupru de la Moldova Noua vorbesc de o valoare cifrata undeva la 20 miliarde euro, cantitate exploatabila intr-o perioada aproximativa de 20 de ani conform lui Mehmet Egriboyunoglu. La aceasta valoare teoretica se adauga resurse minerale reprezentate de aur, argint si uraniu dar in cantitati relativ mici.
Partea cea mai proasta, pentru tara noastra, este ca Romaniei ii va reveni doar 5 procente din tot ce se va extrage, o cifra infima pe care o putem cataloga drept furt din resursele tarii. Trebuie precizat, de exemplu, ca exploatarea resurselor de gaze naturale din Marea Neagra aduc Romaniei o cota de 60 de procente, de 12 ori mai mult decat ne platesc turcii pentru cuprul de la Moldova Noua!
Cu toate ca Romeo Dunca se pricepe la tot si toate, participant la conferinta, trebuie sa-i reamintim ca fanteziile nu-si au locul in momentul cand se tranzactioneaza resursele tarii. In calitatea sa de Presedinte al Consiliului Judetean, are obligatia sa apere interesul public, sa nu fim nevoiti sa constatam ca resursele naturale ale judetului sunt lucruri “neserioase”, cei cativa firfirici aruncati de turci, romanilor fiind considerati o mare victorie repurtata sub luminoasa-i guvernare, un comportament la fel de sfidator ca acela pe care tot domnia sa il practica in muntii banatului.
De asemenea, dupa o conferinta de presa care s-a prelungit destul de mult, nu s-a elucidat soarta haldinei de zgura de la Moldova Noua, depozit ce cade in responsabilitatea CupruMold Mining, subsidiara a turcilor de la Eti Bakir, pentru care Romania are anumite obligatii in fata forurilor europene si doar indulgenta acestora nu nea obligat sa platim daune astronomice catre statul sarb, Belgradul sustinand in timp ca este afectata de deseurile depozitate in respectiva haldina.
O analiză obiectivă a momentului ar putea făcuta dacă Agentia de Resurse Minerale ar da dovadă de mai multă transparență , în contextul obligațiilor pe care Guvernul le are față de cetățenii din Clisura Dunării, transparență care să includă detalii concrete ale contractului de privatizare atât în ce privește redevența (adică estimări a ceea ce înseamnă acele procente) cât și obligațiile de mediu ale companiei CupruMold Mining. Deocamdată întâlnirile cu factorii interesați, organizate până acum de reprezentanții CupruMold Mining și patronatul de la ETI BAKTIR , s-au rezumat la a prezenta niște intenții frumoase.