Parerea ta conteaza, scrie-ne !
Deputatul PSD Marius Damian prezinta un program pilot de irigatii adresat agricultorilor
Un nou pas inainte al agriculturii din Romania este reprezentat de programul pilot de irigare prin picurare lansat de Ministrul Agriculturii Petre Daea la Bechet in judetul Dolj
In discursul sau din plenul Camerei Deputatilor, parlamentarul PSD Marius Damian a prezentat un program pilot de irigatii prin picurare ce-l are ca initiator pe ministrul agriculturii Petre Daea, obiectivul fiind insumarea unor tehnologii avansate ce pot reprezenta o solutie viabila intr-un mediu pedoclimatic dificil.
“In ultimii ani agricultorii romani s-au confruntat cu secete tot mai mari care le-au pus in pericol culturile, a subliniat deputatul Marius Damian, toate acestea conducand la pagube majore si foarte multi bani investiti in sistemele clasice de irigatii, ce au devenit tot mai greu de intretinut si care actualmente necesita o alta abordare prin adaptarea la conditiile contemporane. In acest sens, a continuat deputatul carasan, irigarea cu un consum redus de apa si independenta energetica pentru culturile de cate un hectar de legume si cartofi vine ca un mare avantaj pentru fermieri, reducand costurile la jumatate”.
Raspunzand conditiilor de mediu actuale si ajustand necesitatile energetice ce trebuiesc pastrate intr-o marje care sa asigure profitabilitatea pentru agricultori, programul pilot promovat de ministrul agriculturii poate reprezenta o alternativa economica de succes.
Acest program, prin care sunt alocati 40 milioane de euro ii vizeaza in special pe tinerii fermieri ce detin terenuri in proprietate, arendate sau concesionate de la ADS. 5.000 de tineri fermieri vor putea beneficia de programul de irigare prin picurare, obiectivul urmarit fiind echilibrarea balantei din comertul cu legume, stabilizarea productiei interne de legume si cartofi.
Din fondurile europene, DR 14, 26 si 30 sau alocate de stat, programul propune achizitionarea unui kit modular de irigatii prin picurare ce poate asigura necesarul unei suprafete leegumicole printr-o independenta energetica, alcatuit dintr-un set de panouri solare, un agregat de pompare, o instalatie de irigare prin picurare si sistemul de comanda electronica pentru administrare automata. Pe langa acest kit, se procura si un container cu temperatura constanta pentru depozitare temporara a productiei, aceasta fiind valorificata ulterior prin contracte incheiate cu Casa Romana de Comert Agroalimentar – Unirea SA.
“Felicit pe aceasta cale Ministerul Agriculturii si sper sa isi indeplineasca obiectivul, a spus deputatul Marius Damian de la tribuna parlamentara, irigarea a peste 5.000 hectare prin aceste masuri va conduce la o productie aproximativa de 250.000 tone de legume si cartofi, extrem de necesare pentru echilibrarea consumului de legume in Romania, pentru ca pe mesele noastre sa ajunga tot mai multe legume romanesti, in detrimentul celor importate”.
Datorita acestui program, tinerii fermieri din judetul Dolj vor putea incepe mult mai increzatori in dezvoltarea culturilor lor, fara a sta cu frica secetei care le-ar putea pune la pamant munca. Cu siguranta astfel de programe vor fi apoi implementate si in alte judete din Romania.
“Ii sfatuiesc pe tinerii fermieri din toata tara sa profite din plin de programele care se regasesc pe site-ul Ministerului Agriculturii, sa aplice pentru schemele de ajutor de stat in valoare de milioane de euro, disponibile pentru productia de cartofi, pentru cea de usturoi, pentru cereale, dar si pentru cresterea animalelor si altele”, si-a incheiat deputatul Marius Damian discursul din plenul Camerei Deputatilor.