Parerea ta conteaza, scrie-ne !

Am avut nevoie de cinci ani sa intelegem ca francezii ne fraieresc
Naval Group ne-au promis marea cu sarea si ne-a lasat cu ochii in soare
Proiectul de constructie si achizitie a 4 corvete destinate marinei militare a beneficiat de atentia celor mai importanti producatori europeni iar licitatia organizata a fost castigata de francezii de la Naval Group care ulterior nu si-au respectat angajamentul, solicitand mai multi bani decat cei 1,6 miliarde euro cu tot cu TVA alocati proiectului si practic fiind fraieriti timp de cinci ani.
Conform proiectului “Corveta multifunctionala” asumat de francezi in momentul participarii la licitatie, prima nava din cele 4 urma sa fie livrata in anul 2022 de asocierea dintre Naval Group – Franta cu Santierul Naval Constanta si in baza legislatiei internationale de OffSet, modernizerea fregatelor “Ferdinand” si “Regina Maria” aflate deja in exploatare dar pana astazi nu s-a taiat nici macar un metru de tabla.
Ca doar Franta e cine e si noi suntem cine suntem, inregistrandu-se numai certuri si amenintari timp de aproape cinci ani, astazi “s-a luat cocosul de coada” iar licitatia a fost anulata dar cei care pierd suntem noi care am ramas fara nimic dupa un timp atat de lung!
In contextul conflictului ce se desfasoara la granitele noastre intre Ucraina si Rusia, dotarea Marinei Militare este o necesitate mult mai importanta decat o banuim, inchiderea accesului pentru navele neriverane Marii Negre creand o situatie de nesiguranta extrema pe care tara noastra a abordat-o printr-o politica de intarire a capacitatilor militare, programe desfasurate in parteneriat cu state NATO sau aliate.
Proiectul “Corveta multifunctionala” este unul dintre acestea si a fost lansat in mod declarativ in urma cu foarte multi ani. Printr-un HG al guvernului condus de Dacian Ciolos a acordat in anul 2016 firmei olandeze DAMEN un contract de constructie a 4 corvete dar care a fost anulat ulterior de guvernarea PSD-ALDE diriguita de Liviu Dragnea, insistentele in instanta ale olandezilor ramanand fara succes.
Ulterior guvernul Dancila a organizat prin HG 48/2018 o licitatie internationala la care au participat 5 ofertanti, “batalia” desfasurandu-se intre Naval Group – Franta si DAMEN – Olanda, primii oferind nave din clasa “Gowind” si ceilalti nave tip “Sigma”.

- Clasa navelor “Gowind” produse de Naval Group reprezinta unitati navale de lupta in zona litorala cu o greutate cuprinsa intre 1000 si 3100 tone inarmate cu tunuri multirol, rachete antiaeriene si antinava. Au fost construite un total de 7 unitati din cele 20 planificate si se afla in operarea unor tari ca Egipt, Argentina, Malaezia si Emiratele Arabe Unite.
- Corveta “Sigma” a fost produsa de olandezii de la DAMEN tot in 7 exemplare din totalul de 18 planificate si se afla in dotarea marinelor militare din Mexic, Maroc si Indonezia. Navele sunt construite cu un deplasament cuprins intre 1700 si 2600 tone. Armamentul de la bord este relativ similar cu cel al navelor frantuzesti dar dispun in mod suplimentar de 6 lansatoare de torpile.

In urma licitatiei, francezii au fost declarati castigatori in 2019, oferta lor fiind mai avantajoasa cu 50 milioane euro decat cea a olandezilor dar pentru ca au existat suspiciuni, Damen s-a adresat instantei, lucru care a tergiversat semnarea contractului intr-o prima faza. Ulterior criza pandemica a intarzaiat lucrurile, numai bine ca francezii sa solicite o crestere a bugetului alocat si motivand-o prin modificarea substantiala a costurilor cu materialele.
Cu apucaturi inca coloniale, Franta si Naval Group nu se afla la prima “performanta” de acest tip, in anul 2021 reziliindu-se un contract mamut intre Australia si Franta, un contract incheiat la un cost initial de circa 30 miliarde euro pentru 12 submarine conventionale a ajuns in final sa coste aproximativ 55 miliarde euro. Australienii reziliind contractul in toamna lui 2021 si optand ca de banii respectivi sa cumpere submarine nucleare americane si sa obtina ceva care teoretic au o autonomie nelimitata.
O alta “tzeapha” pregatita romanilor de francezi este vanzarea catre noi a doua (DOUA) elicoptere la un pret total de 150 milioane euro, 75 milioane euro bucata. Tinand cont ca “autobuzele zburatoare” Airbus pe care francezii le promoveaza ca elicoptere nu valoreaza in niciun caz mai mult de 25-30 milioane pe bucata, ma intreb ce dracu’ poti sa instalezi pe ele sa le poti vinde la un pret de 3 ori mai mare?!
Cea mai credibila ipoteza, in opinia celor din domeniu, este intentia francezilor de la Airbus Helicopters de a vinde in Romania modelul H 215, o vechitura derivata din elicopterele militare “Puma” pe care le avem deja si pe care nimeni in lume nu le mai cumpara dar francezii isi doresc cu orice pret sa ni le bage pe gat dupa ce a creat la Brasov o societate mixta care mai mult “freaca menta” dar isi doresc sa recupereze cumva banii investiti.
“Ghinionul francezilor”, norocul nostru, e ca licitatia organizata de romani cu finantare europeana a acordat castig de cauza firmei Sikorsky ce va livra 12 elicoptere de interventie derivate din UH-60 Black Hawk pe care le foloseste si armata americana.