Parerea ta conteaza, scrie-ne !
Parc fotovoltaic de 50 MW pe dealul Gai din Otelu Rosu
Investitorii adusi de edilul Luca Malaiescu solicita acordul de mediu
Primaria orasului Otelu Rosu, condusa de edilul Luca Malaiescu, a reusit atragerea unor investitori internationali reprezentati de o societate comerciala din Bucuresti, Intertrade Mining SRL, parte a grupului Intertrade – Bacau, pentru constructia unui parc fotovoltaic cu o putere de captare cifrata la 50 MW ce va fi construita pe dealul Gai din localitate, terenul in suprafata aproximativa de 50 hectare fiind concesionat de administratia locala.
In timp ce primarii ca aceea din Municipiul Resita, dar si multe altele, viseaza si anunta tot felul de instalatii solare (fotovoltaice) sau eoliene, la Otelu Rosu s-a luat taurul de coarne iar proiectul se afla in stadiile finale, investitorii solicitand avizele de mediu pentru inceperea constructiei in prima parte a anului viitor.
Intr-un comunicat de presa al primariei Otelu Rosu se arata ca SC Intertrade Mining SRL cu sediul in Gemenii Center – Bucuresti, Bd. Națiunile Unite, Nr. 4, bloc 107A, etaj 9, birou 23 solicita emiterea acordului de mediu si anuntand publicul interesat asupra solicitarii acestuia. Informatiile cu privire la proiect pot fi consultate la sediul societatii sau la Agentia de Protectie a Mediului – Caras Severin, Str. Petru Maior Nr. 73 – Resita, de luni pana joi intre orele 8:00 – 15:00.
Referindu-se la proiect, primarul Luca Malaiescu ne-a spus: “In acest moment este prematur sa ma pronunt privitor la momentul in care parcul fotovoltaic va lucra la capacitatea maxima si la rezultatele financiare ce ne vor reveni. Important este ca ne aflam la un singur pas de o constructie importanta pentru judet si pentru oras iar constructia va insemna locuri de munca in plus pe o perioada destul de indelungata, o astfel de instalatie necesita chiar si doi-trei ani pentru a fi realizata”.
Conform contractului de cesiune incheiat pe o perioada de 49 de ani, Primaria Orasului Otelu Rosu urmeaza sa primeasca o cota parte din energia electrica produsa, energie suficienta pentru iluminatul public si cel al institutiilor din subordine. Suplimentar, la bugetul local anual vor fi platite redevente financiare pe langa taxele si impozitele legale.
Trebuie reamintit ca in urma cu aproximativ 10 ani a mai existat o tentativa de constructie a unei centrale fotovoltaice pe terenurile administratiei locale dar datorita evolutiei economice de la data aceea investitorii s-au retras, bugetul orasului ramanand cu o suma frumoasa de bani platita de spanioli ca avans.