Parerea ta conteaza, scrie-ne !
Deputatul PSD Marius Damian ne explica ce castiguri va aduce recalcularea pensiilor
Clarificarea anumitor elemente din noua legislatie
Privitor la noua legislatie a pensiilor din Romania, deputatul PSD Marius Damian ne-a trimis la redactie o serie de precizari pe care le redam integral, explicatii prin care doreste sa faca lumina intr-o lege ce va fi pusa in aplicare din toamna aceasta dar care a starnit destul de multe discutii contradictorii sa a ridicat o serie de intrebari ce au ramas fara raspuns.
Analiza detaliata a noilor prevederi este esentiala pentru a evalua impactul asupra sistemului de pensii, iar aici voi veni cu cateva precizari.
“Noua lege a pensiilor, spune deputatul Marius Damian, a condus la crearea unui context legislativ complex, caracterizat de numeroase neclaritati, constatandu-se ca este necesar sa sprijinim cetatenii pentru o mai buna intelegere a modificarilor aduse aici, existand o serie intreaga de intrebari la care incerc sa raspund concret”.
Cresterea cu 13,8% a punctului de pensie, majorare ce a avut loc de la 1 ianuarie 2024, priveste toate pensiile romanilor, acestea fiind acordata fara exceptie si nu face parte din viitoarea crestere a acestor venituri.
Referitor la categoriile de persoane care vor beneficia de o majorare a pensiilor cu peste 80% este o certitudine ce va deveni un fapt real ce vizeaza corectarea inechitatilor, urmand a se aplica doar persoanelor care au muncit si contribuit la fel la Sistemul de Asigurari Sociale dar au iesit la pensie in ani diferiti, au avut stagii diferite de cotizare si aici ma refer la diferentele dintre femei si barbati, toate acesta urmand sa fie corectate.
Pe langa cele mentionate, persoanele care au beneficiat de indemnizatia minima sociala, pentru aceste persoane se vine cu o formula de calculare si corectare a acestor inechitati, care intr-adevar din septembrie pentru persoanele aflate in aceasta postura, vor fi majorari care vor ajunge sa depaseasca 20%, aceste majorari fiind in fapt corectari ale pensiilor pentru persoanele aflate intr-o postura inechitabila.
Un alt element este legat de intrebarea pusa de foarte multi romani si pe care doresc sa il clarific, respectiv daca se mai poate beneficia de o pensie anticipata? Raspunsul este da, si aici voi specifica exact conditiile.
In acest moment varsta de pensionare standard este de 65 de ani pentru barbati si 62 de ani pentru femei. Daca o persoana are o contributie de 40 de ani, fie ca este barbat sau femeie, se poate pensiona anticipat cu 5 ani mai devreme, fara a avea vreo penalizare.
Acest lucru inseamna ca, in conditiile in care nu ai varsta necesara pentru pensionare, dar ai o contributivitate de 40 de ani, te poti pensiona cu 5 ani mai devreme fara a suferi vreo penalizare.
Se poate iesi anticipat la pensie chiar si dupa 35 de ani de contributivitate, dar aici penalizarile vor fi de pana la 24%, acest lucru depinde de numarul anilor de pensionare anticipata iar aici tin sa mentionez ca penalizarile erau de pana la 30% pe vechea lege.
Un alt element foarte important din noua legislatie, vizeaza concediul de maternitate, care acum este luat in calcul pentru anii de pensie.
“Am dorit sa explic aceste neclaritati, intrucat foarte multe persoane erau nedumerite sa auda de aceste diferente de majorari a pensiilor odata 13,8%, iar pe de alta parte 80%, si referitoare la celelalte elemente mentionate”, isi incheie deputatul PSD Marius Damian prezentarea.