Parerea ta conteaza, scrie-ne !
De la mineri la galeriile de fotbal, aceeasi Romanie
De Ziua Culturii Nationale asistam, din pacate, la una din nesfarsitele zile ale inculturii politice si civice nationale. Dincolo de faptul ca, indiferent de mizele si problemele ce tin de politica, noi de ziua culturii trebuia sa lasam totul de-o parte si sa ne refugiem in cultura, asistam in strada la ,,revolutia” celor pentru care cuvantul carte e echivalent cu carte de joc iar dialogul este inteles ca un schim de replici utilizand expresii cu tenta sexuala.
Nu contest ca sunt in strada si oameni nemultumiti, ca sunt membri de partid mobilizati la ordin sa-si sustina politicile partidelor din cae fac parte, nu contest ca nu traim intr-o Romanie asa cum ne-o dorim fiecare. De asemenea nu contest dreptul fiecaruia de a-si exprima simpatiile politice si opiniile. Asta inseamna libertate. Dar ne oprim aici.
Oameni buni, invatati ce inseamna democratia! Oameni buni invatati ce inseamna statul de drept si democratia exprimata prin vot. Oameni buni nu transformati nemultumirea in ura. Vad atata veghementa cu care se vorbeste incat ma intreb daca acest popor merita sa aiba o tara civilizata, democrata si nu o tara bananiera, asa cum se simt foarte mult mai in largul lor.
Efectele acestor manifestatii minore nu trebuie supradimensionate. In ultimele 3 zile cu tot cu galeriile echipelor din tara si membri de partid daca s-au adunat in total 5 000 de oameni. In tara asta sunt 19 milioane de romani. Traian Basescu a fost votat de peste 5 milioane de romani. Diferenta de la 5 mii la 5 milioane e mare. Ok, in caz ca avem 5 milioane de romani anti Basescu. Sa-i vedem la vot.
Eram foarte tanar cand vedeam la TVR evenimentele de la inceputul anilor 90. Era ceva asemanator doar ca nu existau atatea televiziuni care sa manipuleze nici facebook, iar in strada erau 2-300 de mii de oameni. Atentie 2-3 sute de mii. ( 2-300 000 de mii). N-are importanta cine a castigat atunci dar s-a vazut ce a urmat in ultimii 20 de ani. Ne-am infundat si mai rau in prapastie. Crede cineva ca in plan economic la nivelul UE sau international intereseaza pe cineva cum il cheama pe cel care e presedinte, ministru, parlamentar? Ei nu retin nume. Retin imagini de instabilitate si tara neguvernabila, cu un popor care e departe de a fi civilizat, departe de a avea cultura dialoguui si a democratiei.
Astia sunt cei care reusesc sa fie mai galagiosi in acest moment. Eu sunt convins ca ceilalti, cei tacuti, cei care inteleg civilizatia si se duc frumos sa voteze in ziua alegerilor sau aleg sa protesteze absentand de la vot sunt majoritari in aceasta tara.
PS Ca roman ce am ales sa nu plec din aceasta tara am dreptul sa imi doresc sa traiesc intr-o tara civilizata care sa se poata moderniza nu sa ramana pe loc sau sa se intoarca in urma cu 20 de ani.
Ca roman ce am ales sa traiesc in aceasta tara nu accept sa 5 mii de demonstranti sa imi arunce tara in haos. Sunt mai multi? Sunt 100 000? Sunt 500 000 de mii? 10 milioane? Ne intalnim la vot. Eu n-am sa votez ca ei dar am sa accept civilizat daca ei sunt majoritatea.
Alin Baciu