POLITICIENII ROMANI
Constitutia garanteaza libertatea exprimarii

Inca o data Otelu Rosu se inchide

Dupa numeroase privatizari nereusite, combinatul siderurgic de la Otelu Rosu va fi inchis de catre grupul metalurgic rusesc Mechel incepand cu luna ianuarie 2013 si se va incerca vanzarea acestuia, combinatul fiind cel mai modern pe care il detine grupul in Romania.

mechel-otelu-rosu

Inchiderea combinatului Otelu Rosu este motivata de scaderea cererii in Europa, numarul redus de comenzi primite si vine ca o urmare directa a inchiderii combinatului de la Campia Turzii. Cele doua combinate apartinand aceluiasi grup rusesc functionau in mod complementar, furnizandu-si reciproc o mare parte din materia prima. Reprezentantii administratiei Mechel din Otelu Rosu au refuzat sa comenteze.

Contractul colectiv de munca va expira la finele lunii octombrie 2012 iar negocierile sunt purtate cu perspectiva disponibilizarii a circa 100 de persoane pe masa, ne-au precizat reprezentantii Mechel. Actualmente, Mechel – Otelu Rosu are un numar de 596 de salariati, cei 562 de membri de sindicat beneficiind de plati compensatorii in cazul disponibilizarii. Platile respective vor fie in numar de 3 salarii medii pentru angajatii noi sau 4 salarii pntru cei ce au cate 10 ani de vechime, numarul salarilor urmad sa creasca cu o unitate pentru fiecare 2,5 ani vechime suplimentara.

In combinat nivelul salarizarilor sunt unele foarte bune, venitul minim fiind de 1.600 lei lunar iar cel mediu trecand usor de 2.000 lei dar perspectivele unui somaj masiv in localitate fiind inspaimantatoare, Primarul Luca Malaiescu declarandu-ne ca se infioara la gandul unei astfel de posibilitati.

In acest moment, consecinta inchiderii combinatului de la Otelu Rosu, nu se va solda obligatoriu cu concedieri, o anumita perioada de timp se va incerca pastrarea angajatilor in somaj tehnic, cu o salarizare de 75% lunara, grupul Mechel intentionand sa vanda instalatiile unui alt proprietar, acesta urmand doar sa fructifice o serie ultra moderna de instalatii.

Istoria metalurgiei in orasul de pe Valea Bistrei se intinde de-a lungul unei perioade de peste 215 ani, primele atestari datand din anul 1795. Combinatul a fost dezvoltat in perioada interbelica si a ajuns intr-un maxim situat in ultima parte a secolului trecut, moment in care au existat peste 5.000 de muncitori.

inaugurare-mechel-otelu-rosuDupa revolutie, combinatul a fost privatizat cu un investitor italian, Easteel Siderurgica, caruia i-a urmat Gavazi Steel si o liota de alti trepadusi dispusi mai mult la excrocherii decat sa efectueze o activitate economica profitabila. In ultimii ani, combinatul a functionat fie ca punct de lucru al societatii Ductil Steel – Buzau fie ca unitate a Mechel – Rusia, acestia din urma facand investitii substantiale, peste 20 de milioane de euro numai in tehnologizare si instalatiile de ecologizare.

Otelu Rosu a oprit achizitiile de deseuri feroase in septembrie, au declarat dealeri locali dar stocurile de fier vechi actuale ajung la 38.000 de tone pentru o productie preconizata in aceasta toamna de 40.000 de tone. Proiectele pentru anul viitor vizeaza realizarea unei productii totale de circa 380.000 de tone dar ramane in suspensie pentru moment datorita deciziei de oprire a activitatilor.

© Matei DONEA – 21 Septembrie 2012

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.

13 Comments
 1. Doru says

  Si eu ma ,,infior,, cand aflu ca ,,Reprezentantii administratiei Mechel din Otelu Rosu au refuzat sa comenteze,, pentru ca, doar cateva randuri mai jos sa aflu ca: ,, negocierile sunt purtate cu perspectiva disponibilizarii a circa 100 de persoane pe masa, ne-au precizat reprezentantii Mechel,,
  In rest, pacat de oamenii de acolo!

  1. Matei DONEA says

   Ce sa-i faci… n-au vrut si basta sa comenteze iar asta au patit si altii. Nicio televiziune romaneasca n-a reusit sa vorbeasca cu reprezentantii Mechel. Datele mele sunt tot din combinat dar “pe surse” si confidential…

 2. Eu says

  Acest combinat nu se va inchide,in fiecare zi intra peste 800 t fier vechi.Adevarat se vor face restructurari,in jur de 100 persoane dar cei care vor ramane vor avea de lucru pe anul viitor.Sunt estimate comenzi de cca.380.000 t pe anul viitor pe putin.

  1. Si eu says

   Pai ce se scrie mai sus ? Pentru anul viitor exista un program de realizare a 380 mii tone, nu se vede sau nu stii sa citest ? Oricum ar fi, uzina e inchisa pana la 1 noiembrie iar oamenii sunt in somaj tehnic cu 75. Au ceva comenzi pentru anul asta si un plan pentru anul viitor dar nu au contract pentru curent, otelul nu se topeste fara curent, stiai asta ?… Bineinteles ca toti ne dorim sa functioneze uzina dar nu mai fiti asa de optimisti pentru ca dauneaza grav sanatatii !

 3. Doar eu says

  Mi se pare mie sau tu faci pe Gica durul!!!!.Vorbesc din prisma celui care lucreaza acolo,si pentru cultura ta generala s-a incheiat contractul pentru curent.Si inca ceva,in prima faza pe anul viitor au fost doar 130.000 t,dar s-a modificat productia pe parcurs la 380.000,de aceea am scris pe putin daca sti sa citesti,pentru ca s-ar putea modifica din nou.

  1. Matei DONEA says

   Fara violenta aici ca va tai macaroana, nici in limbaj !

   Bun… Sabau, sefu de sindicat zicea ieri la TV ca nu e contract pentru curent. Daca tu spui ca exista sunt posibile doua explicatii, trebuie sa-l schimbati pe Sabau ca nu stie ce vorbeste sau s-a senat azi noapte si cum am dormit… n-am aflat. Corect ?

   Din cate stiu… si stiu ! Nu se mai cumpara fier vechi, ce vine acum sunt cantitati deja contractate de la remat-uri. Afaceristii de fier vechi nu au stocuri uriase, pe masura ce le aduna le furnizeaza, asta intra acum in uzina. In combinat stocul e de vreo 38 de mii de tone si productia ce se va face pana in decembrie mai e de 40 de mii tone, asa ca inca vreo 3-5 zile va mai veni fier vechi, apoi… punct.

   Planul pentru anul viitor o fi fost de 130 de mii si apoi de 380. Nu conteaza… e ca teoria aia: Cine a fost primul, oul sau gaina ? Important e sa se faca, nu sa se inchida !

   Stirea cu inchiderea combinatului a aparut in site-ul “Platts” (platts.com/RSSFeedDetailedNews/RSSFeed/Metals/8744921). Crede-ma, astia din Londra sunt mama si tata informatiilor din metalurgie, energie si petrochimie, nu ar lansa o stire falsa nici daca i-ai plati cu bani grei !

   Verifica link-ul de mai sus, din paranteza, prin copiere…

 4. nadcrusher says

  Tot timpul cei ce lucreaza acolo,nu pot crede ca se va opri vreodata.
  Asa a fost cu venirea lui Gavazzi,asa a fost cu Faraglia,asa cu rusii de ieri si de azi.
  Tot asa s-a afirmat ca se va reporni Laminorul 550,ani la rand,oamenii au crezut…
  Timpul le va dezvalui pe toate,am mai spus asta….
  Iar acum,parerea mea personala,(si pot sa o exprim,ca am acest drept!),este ca,
  si rusii au fost afectati de taierea macaroanei “baietilor destepti”,ori cum Ductil
  lua energie pe tarife de la acestia,acum nu le mai convine (socotiti ca la 30% discount,tot la a patra luna pica gratis-adica nu se plateste,anul calendaristic,avand la ei pentru plata energiei doar 9 luni,nu 12).
  Deci,daca vor interveni pentru vreo facilitate si o vor obtine,vor continua,iar daca nu,e clar ca vor sa vanda si chiar vor opri.

  1. BONOM says

   Da perfect de acord.Pare logic.
   Si unde mai pui ca se prognozeaza o crestere a preturilor cu 5-10% pe luna de anul viitor,pe tot ce inseamna energie,inseamna ca vor fi facuti din start nerentabili.
   Probabil trebuie sa se opreasca orice combinat mai produce cate ceva,vezi si Oltchim,vezi Campia Turzii,vezi Craiova,vezi Hunedoara.

 5. Nicu says

  Situatia este complicata si pare mai mult ca oricand necontrolabila. Chestia asta cu Mechel care controleaza cea mai ramas din combinate ca Targoviste, Campia Turzii, Buzau, Braila si Otelu Rosu avand preturi aranjate la energie ( daca o fi si adevarat ) este deranjanta. Plecarea lor fara explicatii, oamenii trimisi in somaj, promisiunile facute cu disponibilizarea cand vor reporni reprezinta santajul indreptat catre guvernul USL. GREU DE ANTICIPAT CE SE VA INTAMPLA. Cu stima si sa auzim de bine la Otelu Rosu.

 6. Matei DONEA says

  Imi pare rau ca trebuie sa o spun dar stiti zicala aia… “Cine rade la urma, rade cu mai mult spor, rade si mai bine !”

 7. BONOM says

  As vrea un raspuns de la “Eu”, “Si Eu”si “Doar Eu”,cum e acum,cand se duce fierul de aici????Mai este asa de sigur si intepat?Poate face treaba doar cu hartiile si parerile lui subiective,personale,care se confunda cu doleantele sale?
  Nu cumva se adevereste ce am spus?
  Oricine ar fi proprietar,daca vede ca nu castiga,nu mai continua,ca doar nu este “cantina saracilor”,pe fonduri de nu stiu unde,….nu mai confundati fratilor,
  aspiratiile sociale sau personale cu realitatea,…
  Si vedeti,vorbiti cu deputatul Mocioalca,care spunea ca “atata timp cat el este deputat si USL la putere,combinatul de la Otelu Rosu NU SE VA INCHIDE!!”,….
  Sau cu primarul care spunea ca ” VOM FACE TOTUL CA SA NU SE INCHIDA SI SA CONTINUE ACTIVITATEA”,….ce activitate? de luat inapoi fier vechi?
  De cules mere,prune si facut fanul???
  Mai oameni buni,e INCHIS si OPRIT de aproape 2 luni !!!!!
  I se va mai da drumul,mai ales ca incepe sa plece fier vechi de aici?????
  Ce urmeaza? Pornirea poimaine sau saptaluna viitoare,intr-o marti dis de dimineata?…Hai fratilor treziti-va odata…. vorbesc serios,….

  1. nadcrusher says

   Hai BONOM ca ai pus degetul pe rana,…..
   Si ca sa mai pun si eu “putina sare,sa nu se infecteze”,spun ca,prietenii,rudele si vecinii nostrii din satul MAL,care de fapt reprezinta cea mai veche prezenta aici,atestata documentar de prin 1400,ar putea pretinde “dreptul la preemtiune”,
   pe toata suprafata actuala a orasului Otelu Rosu,jud Caras Severin,(fost judet Severin cu capitala la LUGOJ,sediul prefecturii de atunci in actualul spital municipal)-cine nu crede,”aveniturile”,sa se duca sa verifice….
   caci,tot ce s-a facut aici,s-a facut pe terenurile malanilor !
   Singurul care a platit, pentru terenurile afectate vechii uzine,a fost primul Auschnitt,cand a pornit activitatea prin 1789,deschizand si canalul “TEICH”(la care noi acum ii spunem “Taif”,intreprinzator cinstit si corect,nu ca astia de azi,
   care a platit 50 de galbeni mari ptr terenurile cuprinse de la Stavila (actualele Podele),pana la limita cu Glimboca,Fostul (din pacate),laminor de Profile.
   Si acum acesti ”arendasi” ai orasului,pretind ca au dreptul sa vanda tot ce considera ei ca se poate vinde????Cine le-a dat acest drept???
   Mi se pare totul ireal,de-a dreptul grotesc.Oameni buni,chiar nu vedeti nimic?
   Nu vreti sau nu puteti sa intelegeti?
   Atunci,cu toate scuzele,,…..ne meritam din plin soarta,….
   Am involuat si suntem undeva prin secolul 9-10,inainte de cruciade,…
   Nu am ajuns nici macar in evul mediu,…Trist dar foarte adevarat,….

 8. nadcrusher says

  ”NIMIC NU COSTA MAI MULT DECAT NESTIINTA”
  LEGEA LUI MOISIL

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

RO: Folosim "cookie" pentru ca Uniunea Europeana isi manifesta prostia prin orice mijloace. Oricum, noi credem in libertatea internetului, utilizarea sa responsabila si din acest motiv nu simtim nevoia sa enervam inutil oamenii. Pentru viitor, la urmatoarele alegeri Euro-Parlamentare, va recomandam sa ganditi mult mai mult cu propriul vostru cap. Utilizam cookie-uri pentru a fi siguri ca va oferim cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă continuați să utilizați acest site vom presupune că sunteți mulțumit de acesta situatie.
Pentru mai multe informatii va invitam in pagina "Privacy Policy"...
EN: We use "cookies" because the European Union expresses stupidity by any of means. However, we believe in the freedom of the Internet, use his with responsibility and don't feel the need to disturb people unnecessarily. For the future, to the next European Parliamentary Elections, we should think much more with our own head. We use cookies to ENSURE That we Provide the best experience on our website. If you continue to use our site you will must to accept this situation.
For more information, please visit the "Privacy Policy" page ...

Close