Parerea ta conteaza, scrie-ne !
Julian Assange, cel ce m-a facut sa ma indoiesc de democratie
Democratia e tot timpul bolnava
Julian Assange m-a facut sa vad altfel lumea cu toate ca nu am crezut niciodata in perfectiunea democratiei din Statele Unite, din Marea Britanie, Franta, Germania sau de aiurea de pe batranul continent, iar daca am considerat-o doar perfectibila am crezut-o macar cinstita, capabila de fair play sau pregatita sa piarda cu onoare atunci cand se intampla.
La televizor, in societate si in legi, democratia este lucrul perfect pentru care luptam cei mai multi dintre noi cei ce ne consideram “lumea buna” a lumii sau “baietii buni” si asta in pofida faptului ca in spatele usilor inchise din marilor sau micile capitale se petrec lucruri infioratoare pe care doar ne inchipuim ca exista. Unii nici macar nu le banuiesc!
Vezi si: Wikileaks, rezultatul intereselor democratice
Din punctul de vedere al unui stat, Julian Assange este un infractor ce-si merita soarta oricare va fi aceea. Pentru democratul din mine, acelasi Julian Assange este un personaj care a dezvaluit o serie de actiuni criminale savarsite prin prisma intereselor unor state. A dezvaluit torturile facute de asa-numitele state democrate in lupta impotriva terorismului, crimele de pe teritoriul altor state si asa mai departe.
Cum a intrat in posesia informatiilor si a dovezilor ce au generat scandalul WikiLeaks este un mister pe care sunt aproape sigur ca nu-l vom afla niciodata, exista deja un fel de teorii ale conspiratiei ce incearca sa explice situatia de acum noua ani si certa este doar reactia unor guverne pe care le numim civilizate, in frunte cu Statele Unite ale Americii – cea mai mare democratie a lumii.
Aflat in funtea unei organizatii neguvernamentale, similara ca multe altora de pe mapamond, Julian Assange a postat o serie de informatii pe serverele WikiLeaks si astfel au devenit publice dar in acelasi timp au declansat si apocalipsa. Impotriva domeniilor pe care le detinea WikiLeaks s-au napustit toate serviciile secrete din lumea occidentala blocandu-le la numai cateva ore dupa ce au fost publicate. Datele au fost mutate pe alte servere iar serviciile le-au blocat si pe acelea. S-au facut multe astfel de mutari si tot atatea blocari generate de un razboi cibernetic cum nu a mai existat pana la momentul respectiv.
Cu toate eforturile lui si ale echipei de la WikiLeaks, Julian Assange a pierdut lupta impotriva americii si a lumii civilizate, datele ce vorbeau despre unele crime de razboi fiind probabil eliminate integral de pe internet iar cel care le-a prezentat refugiinduse in ambasada Ecuadorului din Londra pentru ca aparusera acuzatii ce sustineau acte sexuale cu doua femei aproape majore din Suedia. Va inchipuiti ca acuzatiile respective nu sunt prea greu de sustinut in fata unor judecatori, chiar daca sunt neadevarate dar aparitia lor in momentul in care Statele Unite incercau sa-si salveze onoarea ma baga la idei si intr-un mod cat se poate de serios.
Julian Assange, o data ajuns in ambasada ecuadoriana a solicitat azil politic si s-a autoizolat intre zidurile legatiei timp de 7 ani. Nici macar diplomatii ecuadorieni care au statut special, ca orice alt diplomat, n-au reusit sa-l evacueze din Londra. Ambasada era supraveghata permanent si in momentul in care parasea cladirea urma sa fie arestat instantaneu.
Mi-ar face placere sa vad un exemplu similar, din partea autoritatilor oricarui stat, atunci cand vorbim de presupusele fapte ale lui Julian Assange cu suedezele. Intr-o lume in care regimul diplomatic are propriile legi, sa opresti masini ale unei ambasade doar pentru a aresta un posibil violator e pentru multi un lucru de neconceput.
Pentru Julian Assange toate acestea s-au terminat ieri 11 aprilie cand chiar ambasadorul ecuadorian de la Londra a chemat politia britanica si le-a permis acestora sa intre in ambasada pentru a-l aresta pe unul dintre cei mai urmariti oameni de pe pamant. Tot ambasadorul spune ca masura luata intervine dupa ce refugiatul ar fi incalcat clauzele azilului politic continuand sa faca, din ambasada, ceea ce facea si inainte alaturi de WikiLeaks, dezvaluind alte si alte documente din cancelariile unor state.
Ca sa vezi ce inseamna operativitatea, la doar 6 ore dupa ce Julian Assange a fost arestat la Londra, americanii de la The New Yourk Times publicau un alt act de acuzare impotriva australianului, Assange este de origine australian, in care acesta este incriminat de infractiuni cibernetice ce dateaza din luna mai a anului trecut.
Ei dracia dracului, timp de 7-8 ani l-au supraveghat ca pe sfintele moaste si numai acum un an s-au prins ca in realitate aveau deaface cu un periculos hacker 🙂 🙂 🙂 . Funny?!
Dar pisica, pisica lui Assange unde o fi acum?
Imi este greu sa cred ca Assange s-ar fi oprit din activitatile sale o data ajuns in ambasada ecuadoriana, in fond acesta ii era tot obiectivul din viata si acum e greu sa vorbim despre corectitudinea atitudinii lui. Totusi, nu este singurul azilant din lume, unul este Fethullah Gülen si nu cred ca Statele Unite pot garanta ca are o activitate corecta, ca nu incalca principiile azilului politic?
Intreb, nu dau cu parul, o fac privind la cererile de extradare pe care le face Recep Tayyip Erdogan dipa tentativa de lovitura de stat din Turcia si nu pot sa nu ma gandesc ca america are mai multe unitati de masura cu care ne vinde democratia.
La noi, un puscas marin american din garda ambasadei SUA in Romania l-a omorat pe muzicianul Teo Peter intr-un accident rutier iar reactia ambasadei americane din Bucuresti a fost prompta si- l-a evacuat dintara pe militar. Pentru Teo Peter nu s-a declansat niciun razboi diplomatic, cu toate ca acestuia ii fusese curmata viata, iar mai tarziu puscasul marin a fost exonerat de vinovatie de un tribunal militar american.
Pacat, america nu stie sa piarda cu onoare sau sa lupte cu fair play.