POLITICIENII ROMANI
Constitutia garanteaza libertatea exprimarii

Balul izmenelor si Dragobetele

Sa sarbatorim traditional romaneste, spune deputata Luminita Jivan

Sfarsitul de saptamana ce s-a incheiat a insemnat “un tur de forta” pentru deputata PSD Luminita Jivan, domnia sa participand la Balul Izmenelor din Teregova si vorbindu-ne cu multa dragoste despre sarbatoarea Dragobetelui din traditia romaneasca ce atinge mii de ani in unele cazuri.

In zonele rurale din Banatul de Munte au loc in aceasta perioada baluri ale izmenelor, petreceri satesti in care costumul popular este obligatoriu. Iar azi, la invitatia doamnei primar Maria Damian, am fost la “Balul Izmenelor” din Teregova! De asemenea, alaturi de caraseni a fost si E.S Gheorghe Dinu, Consulul General al Romaniei la Varset, caruia as vrea sa-i multumesc pentru ca si-a rupt putin din timp si a fost impreuna cu noi la acest eveniment.

Cu mic cu mare, iubitorii jocului si ai portului banatean au imbracat straiele mostenite de la bunici si au petrecut, cu joc si voie buna, la Balul Izmenelor de la Teregova.

Copii, tineri si batrani imbracati in costume populare traditionale de pe meleagurile lor, s-au intrecut azi in hore si jocuri, iar cel mai mult m-au impresionat tinerii care vor sa duca mai departe traditiile banatene.

As vrea sa o felicit pe doamna primar, Maria Damian, pentru organizarea reusita a acestui eveniment care marcheaza traditiile specifice acestei zone. Intr-o perioada in care vechile obiceiuri se pierd in negura timpului, faptul ca inca se mai tin aceste intalniri sunt cu adevarat un lucru deosebit.

Aflandu-ne intr-o perioada in care tot ce e din Occident ne surade si vrem cu tot dinadinsul sa preluam tot ceea ce e “cool”, uitam ca si noi, romanii, avem identitatea noastra. Este trist ca folclorul nostru se pierde in timp ce noi importam toate kitsch-urile din occident.

“Prefer sa raman fidela traditiilor romanesti si sa sarbatoresc Dragobetele nostru, obicei ce dateaza inca din epoca dacilor”, ne-a mai spus Luminita Jivan.

Trebuie sa fim mandri ca suntem romani si sa nu uitam de radacinile noastre, de ceea ce ne deosebeste de ceilalti. Dumnezeu sa fie alaturi de noi si sa ne ajute sa ramanem credinciosi fata de insasi identitatea noastra romaneasca!

De Dragobete iubeste romaneste!❤️

© Luminita Jivan – Deputat

You might also like
Leave A Reply

Your email address will not be published.