Parerea ta conteaza, scrie-ne !

Clisura Dunarii, Moldova Noua, Berzeasca si “Portile de Fier”
Un loc in care vraja naturii promite sa te aduca inapoi, si alta data
Zona “Clisura Dunarii” este un loc cu oameni deschisi si primitori si vatra a primului oras pe care il intalneste fluviul in curgerea sa spre Marea Neagra dupa intrarea sa in tara, Moldova Noua avand alaturi o serie de localitati extrem de interesante din punct de vedere turistic, istoric sau economic si se termina undeva in avalul Municipiului Orsova, la iesirea din hidrocentralele “Portile de Fier” I si II.
Daca vreodata v-ati propus sa vizitati aceste locuri, trebuie spus ca nu veti fi dezamagiti, natura isi arata aici multe dintre frumusetile sale si vestigiile isotirce care au dainuit peste secole. Deoparte si de cealalalta a Dunarii exista atractii dar astazi o sa ne oprim la cele de pe partea romaneasca a fluviului si in primul rand o sa aruncam o privire catre orasul Moldova Noua.
Locul unde acum se gaseste orasul Moldova Noua au franturi istorice ale unui trecut si a unui prezent zbuciumat. Cele mai vechi vestigii care au o anumita valorificare in prezent sunt ruinele cetatii Ladislau, fortificatie a fost construita in secolul al XIV-lea pe varful dealului “Cula” de regele Sigismund al Ungariei si Croatiei – ulterior imparat al imperiului romano-german. Se spune ca de aici si pana pe celalalt mal al Dunarii, la cetatea Golubac, se intindeau doua lanturi care controlau navigatia corabiilor pe fluviu si asigurau protectia impotriva incursiunilor otomane.
Apararea cetatii a fost preluata in anul 1435 de cavalerii romani din Banatul Caransebesului aflati sub vasalitatea lui Iancu de Hunedoara dupa batalia de la Belgrad in care principele a respins invazia turceasca. Ulterior, fortificatia a devenit punctul principal al rezistentei Corvinilor in razboiul civil din regatul maghiar si a continuat sa fie un important punct de rezistenta impotriva otomanilor pana dupa batalia de la Mohacs (1526) cand teritoriul a intrat in componenta Pasalacului turcesc de Timisoara, intreaga zona fiind eliberata doua secole mai tarziu.
In timpurile noastre, aceste ruine, fac obiectul parte din preocuparile primarului Adrian Torma, administratia din Moldova Noua incercand sa primeasca sprijin financiar european care sa contribuie la restaurarea vestigiilor de o certa valoare istorica.
O alta arie de interes pentru turisti este insula “Ostrov” din mijlocul Dunarii, relativ in dreptul orasului Moldova Noua si unde frumusetile lacustre ale insulei pot fi regasite pe aproape toata durata anului. Acest lucru nu mai trebuie subliniat, turistii sosind in vizita an de an si inregistrandu-se intr-un numar din ce in ce mai mare. Daca luam ca reper anul 2019 putem spune ca 2020 urma sa fie unul extrem de fast, mai ales ca in iarna trecuta s-a inaugurat trecerea cu bacul intre Moldova Noua si Golubac – Serbia. Din pacate, cifrele record au fost mai mici decat se asteptau localnicii, aproximativ 20.000 fata de 12.000 cat s-au inregistrat anul trecut, iar motivele tin de pandemia COVID-19 care a afectat turismul in intreaga lume dar tot au fost inregistrati mai multi vizitatori decat in anii trecuti si acest lucru se datoreaza inca o data primarului Adrian Torma care il promoveaza neincetat.
Bineinteles, turistul nu poate calatorii fara sa se odihneasca si aici, in “Clisura Dunarii” are nenumarate ofereta care se concretizeaza in peste 350 de locatii hoteliere sau pensiuni. Orasul Moldova Noua, dispune de o bogata oferta de cazare, aproximativ 20 de pensiuni situate la maximum 20 km. de oras. Unele dintre acestea se afla in satul Coronini langa care se afla si un spectaculos parc eolian.
La numai 30 km. de orasul Moldova Noua, indreptandu-ne spre Orsova, se afla comuna Berzasca si Complexul lacustru “Egreta”, un proiect hotelier unic in Europa ce insumeaza 15 casute (bungalow) asezate pe piloni deasupra vadului Dunarii. “Te-ai gandit vreodata ca poti sa dormi leganat de valurile blande ale Dunarii si sa te trezesti mangaiat de razele soarelui chiar intr-o casuta plutitoare”, ne intreaba gazdele de la Complexul “Egreta”?
La aceasta vraja pe care o regasim langa Moldova Noua se adauga strigatul fericit al pescarusilor, cei ce isi incep ziua inaintea ta pe cere sunt un alt miracol ce poate fi regasit pe Dunare si care te asteapta in fiecare sezon.
O data terminat micul dejun, bogat in produse proaspete daruite de fluviu, turistii aflati in trecere se pot indrepta spre Municipiul Orsova si mai departe spre “Cazane” si “Portile de Fier” ale Dunarii, cele din urma fiind faurite de mainile pricepute ale romanilor si sarbilor.
Prima dintre cele doua hidrocentrale, si cea mai mare de pe Dunare, a fost inaugurata in anul 1972 si dispune de o putere cumulata de 2160 MW fiind exploatata in parteneriat cu Republica Serbia.
Pe locurile unde astazi se intinde lacul de acumulare al celor doua hidrocentrale a existat inainte insula Ada-Kaleh si asezarea cu acelasi nume locuita preponderent de turci care au fost stramutati cu peste o jumatate de secol in urma pentru a face loc comprexului energetic. Folclorul local te vrajeste si totodata te infioara de povestile spuse seara de localnici, ivinte care vorbesc despre turla unei biserici ce rasare dintre ape atunci cand anii sunt secetosi sau despre comori ingropate pe care nimeni nu a mai avut timp sa le scoata atunci cand comunistii i-au mutat pe toti locuitorii satului de pe insula.
Ramane sa veniti aici, sa vedeti cu ochii vostri aceste frumuseti, sa descoperiti comori ale naturii si cine stie, poate vrajiti de minunile locurilor sa ramaneti aici. Sunt sigur ca nu veti regreta.
© Matei DONEA – 14 Decembrie 2020
Multumim primarilor Luca Malaiescu si Adrian Torma care au sprijinit din toate puterile “expeditia” publicatiei noastre. Asistenta tehnica: Cristi Baila, Alina Barbulescu, Nistor Micsescu, A. Iova, Claudiu Stefan Csortan.