Parerea ta conteaza, scrie-ne !
Combaterea drogurilor in randul tinerilor, o lupta tot mai acuta
Atitudine ferma impotriva acestui flagel din partea deputatului PSD Marius Damian
Tot mai acuta problematica a consumului de droguri din Romania si extinderea fenomenului la tineri reprezinta o criza tot mai actuala cu repercursiuni majore in randul tinerilor, lucru ce il motiveaza pe pe deputatul PSD Marius Damian sa reactioneze inca o data in plenul parlamentului, reprezentantul carasan in comisia pentru invatamant tragand inca un semnal de alarma pe marginea acestui subiect.
“Varsta primului consum de droguri, din pacate, a scazut la 13 ani si o sa incep cu urmatoarele date furnizate de Agentia Nationala Antidrog in 2023, raportate la anul 2021:
- 6% dintre tinerii cu varste cuprinse intre 16-34 de ani declara consumul de droguri in ultima luna. Vorbim de cateva mii de elevi si studenti;
- 28% consuma Canabis sau substante psihoactive (asa numitele “legale”).
Raportandu-ne la aceste date, ne putem da seama la ce amploare a ajuns consumul de droguri in Romania. Suntem cu totii constienti de efectele acestor substante, dar din pacate cei mai putin constienti sunt tinerii care incep consumul la varste tot mai fragede”, a subliniat deputatul PSD Marius Damian.
Stoparea consumului de droguri ar trebui inceputa din scoli. Aici tinerii ajung sa consume asa numitele “legale”, care circula in scoli la ordinea zilei, chiar sub ochii cadrelor didactice. Din pacate scolile au devenit principalul loc unde se furnizeaza drogurile. La coltul magazinului din curtea scolii, la petrecerile/ balurile organizate in licee si facultati. Aceste locuri datorita faptului ca sunt populate de tineri usor de influentat, au ajuns sa fie principalele terenuri ale distribuitorilor de droguri. Fenomenul necesita actiuni concrete din partea politiei: controale regulate in interiorul si in vecinatatea institutiilor de invatamant! Aici din nou este nevoie de colaborare, intre institutiile de invatamant si politie!
Desi din pacate exista un deficit al centrelor de reabilitare cu psihiatri si psihologi pentru cei care sufera de adictie, trebuie sa luam urgent masuri astfel incat tinerii sa nu trebuiasca sa calce pragul acestor centre.
“Adictia este o boala cronica derivata din din consubul narcoticelor si trebuie, in primul rand, prevenita!”, spune Marius Damian.
Cel mai important aport in combaterea consumului de droguri il are in acest moment Ministerul de Interne. Insa pentru o strategie eficienta si pe termen lung este nevoie si de implicarea Ministerului Educatiei si a Ministerului Sanatatii, iar primul pas este sa identificam adevaratele necesitati in acest moment si desigur sa facem posibila reglementarea lor. Preventia este considerata una dintre principalele metode de combatere a consumului de droguri si se poate realiza doar prin colaborarea institutionala pe mai multe nivele: de la cei din educatie, profesori, consilieri scolari, la cei din sanatate, prin intermediul psihologilor, medicilor de familie, cabinetelor medicale din scoli, la cei din Interne, DIICOT, Politie sau ANA, la cei din Biserica, preoti, profesori de religie, si desigur la nivel de societate civila, prin ONG-uri, prin asociatii ale parintilor si ale elevilor.
Toti acestia trebuie sa fie implicati astfel incat masurile de preventie sa fie coerente, contrete si continue! Campaniile de informare trebuie sa fie in primul rand create astfel incat sa fie eficiente, iar apoi sa fie in mod obligatoriu prezente in toate scolile din Romania, cat mai des si pe termen lung. Este misiunea Agentiei Nationale Antidrog de a elabora, coordona, evalua si monitoriza, la nivel national, politicile in domeniul prevenirii si combaterii traficului si consumului ilicit de droguri si deci ma intreb in cate dintre scolile din Romania a fost prezenta aceasta cu actiuni de informare, anual, sau cum asigura punerea in aplicare a Strategiei Nationale in domeniul drogurilor 2022-2026 si la nivel local.
Cooperarea interinstitutionala este esentiala in procesul de preventie, de educatie si protejarea sanatatii elevilor. Ministerul Sanatatii, Ministerul Educatiei si Ministerul Afacerilor Interne trebuie sa colaboreze prin reprezentantii institutiilor subordonate astfel incat campaniile de informare pe adictie sa fie cat mai eficiente, iar campaniile de informare sa aiba loc de mai multe ori pe an in toate institutiile scolare din tara si sa ii priveasca in primul rand pe elevi, dar si pe profesori, cat si pe parinti.
Constientizarea acestei probleme este de interes national. Pericolul drogurilor in societate este unul real, se poate intampla oricui si la orice scoala, indiferent de prestigiul scolii sau de performante. Tocmai de aceea, transparenta, eliminarea stigmei sociale, informarea si cooperarea tuturor partilor, institutii centrale si locale, ong-uri, profesori, parinti, elevi, sunt extrem de importante.
“Impotriva faptului ca exista o constientizare a pericolului pe care il reprezinta drogurile, precizeaza reprezentantul social-democrat, o categorie numeroasa de tineri apeleaza la acestea, efectul lor distrugandu-le vietile, sanatatea si chiar familiile iar constientizarea pericolelor trebuie sa reprezinte un obiectiv primordial pentru societate, sistemul medical si autoritati”, a incheiat deputatul PSD Marius Damian.
In scolile si liceele Romaniei unde in mod din pacate, se consuma tot mai devreme si mai frecvent droguri.