Parerea ta conteaza, scrie-ne !
Primarul Remus Rof, promotorul turismului de calitate
Biserica de lemn din satul Calina - Dognecea
Situata intr-un peisaj fabulos in care se regaseste un lac cu nuferi, facilitati moderne de cazare si atractii turistice cu o vechime de mai multe secole, comuna Dognecea din centrul Banatului de munte are in primarul Remus Rof un promotor de cea mai inalta calitate, activitatea administratiei locale din ultimii ani indreptatindu-ne sa credem intr-o revigorare a turismului de calitate.
Intr-o discutie purtata cu edilul Remus Rof, acesta ne vorbea despre obiectivele turistice din Dognecea, comori ce au o amprenta istorica ce se intinde pana in vremea imperiului roman, cu aproape doua mii de ani in urma: “Comuna Dognecea, spune primarul Remus Rof, are cateva obiective cu care se poate lauda oricine si pot avea o mare importanta in turismul actual. In primul rand vorbim despre extragerea si prelucrarea metalelor pretioase din vremurile cele mai indepartate, a fierului in perioada ulterioara, aici existand primele ateliere metalurgice din tara, un veritabil monument istoric fiind reprezentat de un put minier vechi de cateva secole. Din acelasi domeniu putem sa vorbim de traseul spre galeria miniera »Ferdinand«, traseu pe care-l strabateau minerii si care va fi reeditat prin intermediul pistelor de biciclete. Tot in Dognecea vorbim despre gradina botanica austro-ungara amplasata pe deal, Lacul cu Nuferi si multe altele dintr-un loc plin de istorie ce poate deveni un punct turistic important”.
Un alt obiectiv istoric din zona Dognecea este biserica ortodoxa aflata in satul apartinator Calina, asezamantul religios construit din lemn datand de la sfarsitul anilor 1700 si dovedind maiestria deosebita a constructorilor din urma cu aproape doua secole si jumatate.
“Sistemul constructiv folosit pentru edificarea bisericii din satul Calina, precizeaza Episcopia Caransebesului, este intalnit in zilele noastre si la alte biserici banatene sub numele de “Fachwerk” (sistemul in paianta sau in grai popular sistemul “in catei”) si deriva din sistemul “Blockbau”, doar ca, spre deosebire de acesta din urma, se intercaleaza de-a lungul peretelui stalpi verticali denumiti catei sau stobori croiti cu securea. Bisericile construite dupa acest sistem aveau peretii exteriori acoperiti cu lipituri de pamant amestecat cu pleava si paie tocate, rezolvandu-se astfel una dintre deficientele bisericilor de lemn, si anume cea a frigului in sezonul rece”.
Toate acestea stau in atentia primarului Remus Rof, administratia locala reusind sa obtina numeroase fonduri ce includ finantari europene, programul national “Anghel Saligny” si comunitar, Programul National de Redresare si Reilienta – PNRR.
Dupa cum subliniaza chiar edilul Remus Rof, primaria din Dognecea are in derulare mai multe proiecte cu finantare nationala si europeana, toate acestea constituindu-se in semnale concrete de dezvoltare a unei asezari ce a stagnat o lunga perioada de timp pe un filon de bogatie inestimabila.